USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Хто оплатить проїзд пільговика? Ситуація у Луцьку, Рівному та Львові

5 Січня 2016 18:39
У більшості західноукраїнських міст назріває скандал – народні депутати «забули» внести зміни до представленого урядом проекту закону «Про державний бюджет України на 2016 рік» у частині фінансового забезпечення наданих державою пільг окремим категоріям громадян на проїзд в транспорті. Отож, грошей на безкоштовне перевезення пільговиків немає.

Про те, що міський бюджет Луцька «не потягне» такої кількості пільговиків, яка наразі є в місті, повідомляло вчора Інформаційне агентство Волинські Новини.

Яка ситуація загалом в західноукраїнських містах, зокрема, на Львівщині, Рівненщині та Закарпатті – інформує «Прес-центр».

- Чинне законодавство дає підстави для висновку: немає фінансування – немає пільг, - говорить голова Львівського обласного відділення «Асоціації автомобільних перевізників» Іван Велійка. - Одночасно з законом про державний бюджет на 2016 рік народні депутати прийняли закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України». У цьому документі норми, якими передбачались пільги для проїзду у громадському транспорті, перефразовані так: «Пільги, передбачені…, надаються за рішенням органу місцевого самоврядування за рахунок коштів місцевого бюджету». Тобто, починаючи з 1 січня 2016 року надання пільг та фінансування втрат громадського транспорту від перевезення пільговиків покладено на органи місцевої влади. Ми ще в середині грудня написали листи губернатору, голові обласної ради, меру з вимогою підготувати відповідні рішення, але конкретної відповіді немає досі.

Головний перевізник Львівщини, не приховує, якщо ситуацію не врегулювати якнайшвидше, буде справжній бунт.

- Але врегульовувати її потрібно на державному чи, принаймні, рівні органів місцевого самоврядування, - каже Іван Велійка. – Деякі львівські перевізники уже повісили оголошення, що з 11 січня припиняють перевозити пільговиків. І мають на це право, адже, якщо немає компенсації, то немає і послуг безкоштовних. Хоча, людям того не поясниш.

Як варіант, Іван Велійка пропонує, щоб органи місцевої влади обмежили категорії громадян, які матимуть право на безплатний проїзд. Залишили рівно стільки, скільки зможуть профінансувати з місцевого бюджету, бо нині їх надто багато, і всіх «не потягнуть». Або перевозити пільговиків лише у певні години, як уже було у Львові, тільки потім це правило чомусь скасували.

Звертатиметься до Кабінету міністрів, нагадаємо, і Луцька мерія. Зі слів заступника міського голови Сергія Григоренка, вони тепер узагалі не знають, як діяти надалі.

- У нас занадто багато пільговиків, - каже Сергій Григоренко. - Міський голова Микола Романюк доручив підготувати на чергову сесію міської ради проект рішення «Про звернення до Кабінету Міністрів України та Голови Верховної Ради України щодо критичної ситуації з перевезенням пільгових категорій громадян у 2016 році». У цьому документі ми вимагаємо, аби уряд заклав у держбюджеті гроші на компенсацію за пільгові перевезення у повному обсязі. Якщо ж коштів на це немає, держава має чесно визнати це і суттєво зменшити перелік пільгових категорій, залишити найбільш вразливі, зокрема, інвалідів І групи загальних захворювань, інвалідів І групи по зору, учасників бойових дій та інвалідів Другої світової війни. Тоді, можливо, міський бюджет й зможе осилити такі перевезення.

Закарпатські депутати теж звертатимуться до уряду та парламенту з проханням врегулювати це питання. Вони теж визнають, що місцеві бюджети перевозити усіх пільговиків за свої гроші не зможуть.

У Рівному ситуація дещо інша. Зі слів президента ГО «Союз перевізників України» та голови асоціації перевізників міста Рівне Валентина Демчука, нововведення суттєво вдарить по кишенях міжміських перевізників.

ЧИТАТИ ЩЕ: ПІЛЬГОВИК У МАРШРУТЦІ – «ГОЛОВНИЙ БІЛЬ» ПЕРЕВІЗНИКА. ХТО ВИНЕН?

- У Рівному давно існує обмеження щодо пільгових перевезень – не більше чотирьох осіб в салоні, за це ніколи ніхто нічого не компенсовував, - говорить Валентин Демчук. – А от щодо міжміських, обласних перевезень, то, направду, буде дуже складно. Адже такої кількості пільговиків обласний бюджет не витримає. Очевидно, доведеться скасувати більшість категорій, які мають право на безоплатний проїзд.

Мирослава ЯРЕМКІВ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 14
Анонім Показати IP 5 Січня 2016 18:49
ВСІ, ХТО БУЛИ ПРИ ВЛАДІ 20 РОКІВ, ПРОДАДУТЬ НАГРАБОВАНЕ ЗА ЦЕЙ ЧАС І БУДУТЬ ЗА ТІ ГРОШІ УТРИМУВАТИ ПІЛЬГОВИКІВ. ЯКЩО ЇХ, ВЗАГАЛІ, ПОТРІБНО УТРИМУВАТИ.........
луцьк Показати IP 5 Січня 2016 20:03
платити мають усі...
Радник Показати IP 5 Січня 2016 20:13
Взагалі,пільговики - це пережитки радянської влади. Заслуженим /пільговикам / людям повинні доплачувати до пенсій гроші на проїзд . Кожен із них буде оплачувати свій проїзд, або витрачати ці гроші на інші потреби, якщо не користується громадським транспортом . З такою пропозицією місцеві органи повинні звернутися до президента, уряду. І ці проблеми самі собою відійдуть, як і радянська влада в минуле .!!!
Корінний лучанин до Радник Показати IP 5 Січня 2016 21:09
Слухай, РАДНИКУ, пільговики є різні : сюди відносяться і категорії неповносправних людей( ІНВАЛІДИ), які повинні мати СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ від ДЕРЖАВИ. так як це є в інших КРАЇНАХ СВІТУ!!! Людина яка має вади здоровя , якісь захворювання вже повинна бути соціально захишеною! Так в цивілізованих розвинутих поступають, в США, наприклад. При чому тут ПЕРЕЖИТКИ?
Григорій Іванович до Корінний лучанин Показати IP 6 Січня 2016 00:41
Схожі ситуації будуть продовжуватись постійно, поки не будуть платити всі. А так роби хоч 10 грн. всерівно тролейбус буде збитковим. Тільки адресна допомога! Щомісячна доплата пільговикам на проїзд. Хочуть - їздять, хочуть - куплять пляшку пива, молока чи горліки, це їх справа. Але їздити будуть гонорово! Чому пільговик, та й будь хто, має принижуватись.чому його пільга залежить від випадку - є ще хто з пільговиків в салоні чи ні?! Та й чиновники менше спокушатись будуть на відкати за компенсайцю перевізникам
Корінний лучанин до Григорій Іванович Показати IP 6 Січня 2016 11:57
Григорію Івановичу! Ну не будь НАЇВНОЮ ЛЮДИНОЮ, якщо ти чоловік із освітою ( тут же заочно це не перевіриш, тільки хід думок та коментар може розкрити це) то повинен зрозуміти ЩО БЮДЖЕТ 2016 Є ДИСКРИМІНАЦІЙНИМ по відношенню до людей , ЛЮБИХ УКРАЇНЦІВ! А ти говориш про адресну допомогу, яку нізвідкіля брати. Про цю компенсацію вже десятиліття говорять і ти не є НОВАТОРОМ цієї думки, а лише повторюєш сказане. ПИТАННЯ ЛИШЕ В КОШТАХ. Бюджет 2016 ніхто прискіпливо не аналізував , він був прийняти нашвидкоруч під вимогу МВФ( ти це повинен знати , якщо слідкуєш за життям країни!). Ми в боргах на 20 років вперед і для нащадків їх вистачить! Ти що , не розумієш цього? А урізати соціальні видатки в бюжеті - ЦЕ Є ЗЛОЧИН ВЛАДИ! Мінімалка не підвищувалась із 2013року. Про ріст цін я вже неговорю, бо це набило ОСКОМУ. А кількість пільговиків зросте в рази. Ти що забув про АТОШНИКІВ, наших ЗАХИСНИКІВ! Скільки інвалідів не отримує захисту з боку держави, їх просто КИДАЮТЬ і не виплачують їм НАЛЕЖНЕ! Ти це знаєш чи ні?
TT до Корінний лучанин Показати IP 6 Січня 2016 08:50
Побував у 19 країнах багато їздив міським транспортом ніколи не бачив щоб хтось не оплатив проїзд
Корінний лучанин до TT Показати IP 6 Січня 2016 12:33
А ти випадково не знаєш, ХТО ЗРОБИВ УКРАЇНУ НАЙБІДНІШОЮ КРАЇНОЮ ЄВРОПИ? В цю 19-ку Україна не входить. Тобі що , невідомо , що Україна найбільш корумпована держава? Приклади хороші треба запозичувати з інших країн, але людина повинна мати таку мінімалку , що їй вистачало на більш- менш гідне життя, навіть на моб. звязок і інтернет( що в соціалці є розкішшю)! Прикро читати подібні коментарі із яких видно НЕНАВИСТЬ і НЕПОВАГА українців один до одного і відсутність єдності! Влада нинішня ДУРИТЬ ЛЮДЕЙ КОНКРЕТНО , а люди нападають один на одного!
Анонім до Корінний лучанин Показати IP 6 Січня 2016 09:06
Человек дело говорит. А ты этого так и не понял. Объясняю - он предлагает выполнить монетизацию льгот. Иными словами, деньги, планируемые на оплату льгот, перечислять в рассматриваемом случае не транспортникам, а отдавать льготникам. Для бюджета это выйдет баш на баш, а нынешние льготники будут думать, куда их потратить.
Корінний лучанин Показати IP 5 Січня 2016 20:28
у нас така влада нині, що її назвати проукраїнською і демократичною НЕ МОЖНА !!! Це скоріше якесь злочинне угрупування. Видатки у БЮДЖЕТІ 2016р урізаються за рахунок людей з мінімальними доходами (пенсії, зарплати), тобто багатії і далі жируватимуть за рахунок своїх же обкрадених громадян. Звичайно, що дуже необхідно швидко зробити тотальну перевірку у пенсійному фонді, на предмет виявлення отих "мертвих душ" що отримують незаконно пенсію та пільги , А ВОНИ Є ОТІ "МЕРТВІ ДУШІ "! Нехай буде ще одна база даних для порівняння !! Дуже цікава буде картина маслом! Чому, наприклад, існує соціальна норма на ГАЗ однакова для всіх , в т.ч. і для людей із дуже великими статками? Такого не повинно бути!!!
Анонім до Корінний лучанин Показати IP 6 Січня 2016 00:20
Тю! До тебя только дошло? Это было ясно с самого начала майдана.
Корінний лучанин до Анонім Показати IP 6 Січня 2016 11:26
ТЮ! До мене ще раніше ніж до тебе дійшло і мене цьому вчити не треба вчити. Якщо не знаєш співрозмовника , то не пиши дурних реплік. Мені вже давно за 30років, і я людина з досвідом та знаннями , зрозумів(ла) молодняче! І не звинувачуй тут МАЙДАН, якщо не розбираєшся в цих справах!
Лучанка Показати IP 5 Січня 2016 23:01
І на війну мусять їхати всі, тоді всі будуть рівні.
Анонім Показати IP 6 Січня 2016 19:56
Люди ви ж самі за цю владу голосували!!!чому тепер ниєте,що це бандицьке угрупування чи ще щось в тому роді!!!вони крали і будуть красти!!і до місця їм майдан і народ,бо ми дурний народ,всі мовчимо і йдемо на вірну смерть! А заради чого чи кого?!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus