USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.55 40.00
  • PLN 9.75 9.88

Хто покриває «молочні» тендери на постачання продукції у луцькі садочки

30 Березня 2017 17:27
Масові обшуки в луцьких дошкільних навчальних закладах, несподівана відпустка начальника управління освіти та кримінальні справи – усе це пов'язане з неякісним харчуванням дошкільнят в обласному центрі. Зокрема, йдеться про молочні продукти та, як стало відомо з власних джерел, зацікавленістю окремих депутатів і посадових осіб.

Нагадаємо, що першими «ластівками», які привідкрили закулісся неякісного харчування в дошкільних навчальних закладах Волині, стали обшуки 20-го березня. Того дня поліцейські вилучили зразки продукції в усіх садочках Луцька, також перевірки були в Луцькому районі та Ковелі, окрім того, вилучили машини, які перевозили молочну продукцію.
Того ж дня несподівано пішов у відпустку начальник управління освіти Луцької міської ради Олег Гребенюк.

Наступного дня слідчі завітали в «гості» в управління освіти. З цього приводу головний спеціаліст управління освіти Луцької міськради Орися Мушит пояснила, що правоохоронці цікавляться безпосередніми учасниками та постачальниками продукції в дошкільні навчальні заклади за попередні роки, починаючи з 2014-го.
У ЗМІ з'явилася інформація, що з цього приводу відкрито кримінальне провадження за статтею «Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, вчинені у великих розмірах» щодо ПП Бояновського О. В., Бояновської Л. А., а також посадовців підприємства «ТД «Тиверія».

Тоді з власних джерел стало відомо, що обшуки стосуються молочної продукції й те, що діяльність підприємця Бояновського Олександра Васильовича та ПП «ТД Тиверія» покриває депутат Луцької районної ради Вадим Веремчук разом з тендерним комітетом управління освіти Луцької міськради та головний освітянин міста Олег Гребенюк.

Як повідомила обласна прокуратура, разом із поліцейськими вони провели 10 обшуків та у 40 дошкільних навчальних закладах вилучили зразки продукції.

На інформаційний запит Інформаційного агентства Волинські Новини у прокуратурі не змогли відповісти, яким установам, організаціям та підприємствам вищезгадані бізнесмени постачали неякісні продукти та, на яку суму продали підробленої продукції.

Втім, правоохоронці повідомили, що кримінальне провадження відкрите і йдеться про «реалізацію окремих груп продуктів харчування неналежної якості». Також в обласній прокуратурі додали, що підозру у вчинені злочину поки ще нікому не повідомили.
Втім, начальник управління освіти Луцької міської ради Олег Гребенюк стверджує, що жодних обшуків не було, мовляв, відбувалася звичайна перевірка. А щодо неякісних продуктів харчування в ДНЗ повідомив, що такі ситуації час від часу трапляються, але вони «вирішуються».

«В управлінні освіти обшуків не було. Наголошу, що документи в нас вивчають кожного року по декілька разів, навіть таке було, що 3-4 рази на місяць. Це постійна та звична практика вивчення документів щодо проведення тендерів. Щодо Бояновського та «ТД «Тиверія», то ці підприємці постачають нам молочну продукцію. Я не спілкуюся з постачальниками щодо проведення тендерів, бо це заборонено законом, а лише контролюю, коли виникає питання щодо якості. Так, час від часу у нас бувають проблеми з якістю, але це питання вирішується. Якщо ж є кримінальне провадження по комусь з підприємців, то нас про це не інформують. Цього разу цікавилися з приводу сиру та масла», - прокоментував ситуацію Гребенюк.

Складається враження, що у тендерному комітеті управління освіти спеціально готують дискримінаційні вимоги, аби проходили необхідні бізнесмени. Про це може свідчити те, що тендери подекуди не можуть з першого разу відбутися.

Дійсно, електронні торги часто з першого разу не відбувалися. Натомість, коли тендери вигравали Бояновські, то контракт на закупівлю молочної продукції підписували на сотні тисяч гривень: постачання з 10.10.2016 по 31.12.2016, з 09.12.2016 по 31.12.2016, з 20.03.2017 по 31.12.2017.

Варто зазначити, що впродовж 2016-2017 років управління освіти Луцької міськради жодного разу не проводило контрольної експертизи молочної продукції задля безпеки дітей. Натомість, розставляючи пріоритети, вони успішно завершили ремонт адмінбудівлі, теплих кабінетів та фасаду приміщення.

Також стало відомо, що спред та сиркові маси постачали дітям у авто, які не відповідають санітарним нормам, із філії «Охтирський сиркомбінат» ПП «Рось» (Сумська область) та ПП «Дживальдіс» (Хмельницька область).

Щодо останнього, то в його діяльності Антимонопольний комітет України виявив порушення ще в червні 2016-го року. Зокрема бізнесмени продавали «спреди та суміші жирові» як масло солодковершкове селянське 73% жиру за ДСТУ. ПП «Дживальдіс» підтвердило факт виробництва та реалізації масла солодковершкового селянського 73% жиру за ДСТУ 4399:2005 та припустило про можливість реалізації зазначеного продукту із вмістом немолочних жирів, оскільки отримувало сировину із вмістом домішків рослинних жирів. За це підприємство сплатило штраф дві тисячі шістсот гривень.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Тоня Показати IP 30 Березня 2017 17:44
Заставить поставщиков и их семьи и Гребенюка сажрать эту продукцию, тогда задумались и другие мошенники.
Анонім Показати IP 30 Березня 2017 18:25
А "Дживальдіс" не раз попадався на тому, що підроблені молокопродукти замість сиру - сирний продукт, замість сметани - сметанка. І як така фігова фірма може виграти тендер. Як можна наживатися на здоров"я наших діток?
ПРОСНІТЬСЯ Показати IP 30 Березня 2017 19:11
Доки будуть травити наших маленьких діточок? Біля Луцька є кілька виробників цільномолочної продукції: Угринів, Радивилів, Радехів. Як вони можуть програвати тендери? Так усе проводиться: м'ясо, молочна прод, яйця, крупи, овочі. Це ДІТИ!!! В садку не хочуть їсти, хворіють. Наприклад масло солодковершкове ГОСТ 72.5% коштує від 45 до 100грн за кг. Хтось порівнював чи перевіряв його. Я просто а*ує, думаю і ви теж. Тому ініціативні мамаши команда ФАС!!!
Пп Показати IP 30 Березня 2017 21:10
Є ж виробник Угринів,хороша продукція,своє молоко ,новітнє обладнання,але йому ніхто не дає розвиватись,хай би нарощував виробництво і постачав якісну продукцію в школи та садочки,робочі місця,податки в місцевий бюджет,але ж не дає відкатів тому і ні !!скоти!!!
Tapolsky Показати IP 31 Березня 2017 15:46
І знову той клоун Веремчук.... Йому мало того смороду, що він його створює???
Катя Показати IP 10 Квітня 2019 11:54
от падлюки, немають нічого святого, кормити такою гидотою діток, а самі сволочі жеруть червону рибу мабуть кожен день.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus