USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

У бюджетній комісії міськради сумніваються в чесності тендеру управління освіти

17 Березня 2017 14:50
Замість місцевого виробника у тендері на постачання макаронних виробів переможцем визначили фірму, що пропонувала вищу ціну та є лише посередником.

Про це йшлося під час засідання постійної комісії міськради з питань планування соціально-економічного розвитку, бюджету та фінансів 17 березня.

Так, депутати розглянули тендер із закупівлі макаронних виробів, який організувало управління освіти міськради. Переможцем у тендері визнали підприємство, що пропонувало вищу ціну, ніж місцевий виробник.

Директор компанії «Заграва» Наталія Ничай повідомила, що підприємство, яке займається виготовленням макаронних виробів, виставило мінімальну ціну за товар у рамках тендеру через електронну систему «Prozorro». Попри те, що підприємство стало переможцем, його дискваліфікували, а на запит в управлінні виставили низку питань. Відповіді на ці питання не взяли до відома. Так, серед претензій управління освіти до підприємства були: відсутність довідки- характеристики за виконання аналогічних договорів, довідки на транспортування, експлуатаційного дозволу на експлуатацію потужностей виробництва.

Зі слів керівника підприємства, «Заграва» раніше вигравала тендери на постачання продуктів в лікарні та бюджетні установи, тож ці договори надали в управління освіти. Також надали довідку про оренду автомобіля для транспортування продукції, яку управління освіти не взяло до уваги. Щодо довідки про експлуатацію потужностей, у Держпродспоживслужбі отримали відповідь, що така довідка не актуальна і повинна надаватися лише на продукти тваринного походження. Довідку про реєстрацію потужностей підприємство надало.

Варто додати, що підприємство пропонувало продукцію за ціною 9,65 гривні за кілограм, а конкуренти – 12,2 та 10,29 гривні. Переможцем натомість визнали підприємство «Волинянин», яке продає продукцію рівненської фірми, виступаючи посередником.

Натомість голова тендерного комітету управління освіти наполягала на тому, що документи, які вимагало надати управління, зокрема, довідка-характеристика, обов’язкові для всіх.

Член комісії Сергій Була зауважив, що через правовий колапс тепер перевитрачатимуть кошти міського бюджету.

Своєю чергою, депутат Борис Смаль відзначив, що управління має бути зацікавлене в підтримці місцевих виробників, сплачують податки у бюджет Луцька.

Також члени комісії з’ясували, що у тендерному комітеті впродовж років працюють одні й ті ж самі люди, що може спричинити «договірянки».

На зауваження про потребу оновлення складу тендерного комітету начальник управління освіти Олег Гребенюк зауважив, що у комітеті працюють здебільшого працівники централізованої бухгалтерії і він не може ввести до складу комітету вчителів, адже спеціалісти повинні мати профільну освіту. Та запевнив, що до комітету запрошували представників правоохоронних структур, а тендерну документацію правоохоронці перевіряють на постійній основі.

Член комісії Олександр Кравченко зазначив, що не погоджується з твердженням про те, що до тендерного комітету не можна включити вчителів, та нагадав, що Олег Гребенюк, який керує всією освітою в місті та має 5 тисяч підлеглих, за професією є вчителем історії, а не бухгалтером. Депутат зауважив, що з 5 тисяч підлеглих очільник управління освіти міг би знайти одного чесного вчителя для роботи в комітеті.

Отже, члени комісії рекомендували переглянути формування тендерного комітету, залучивши до нього працівників інших виконавчих органів міськради, а також представників громадськості.

Також рекомендували обов’язково брати до розгляду пропозиції місцевих підприємців, а управлінню освіти переглянути результат тендеру і розірвати вже підписаний договір, провівши згодом новий тендер. Голова комісії Павло Данильчук закликав виробників звертатися до членів комісії, якщо стикатимуться зі свавіллям чиновників міськради під час тендерів. Результати тендерів по управлінню освіти рекомендували оприлюднювати на офіційному веб-сайті міськради.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Лучанин Показати IP 17 Березня 2017 15:58
Депутати,молю вас,благаю ,прочитайте закон про публічні закупівлі...
Небайдужа до Лучанин Показати IP 20 Березня 2017 12:43
Шановний Лучанин,а Ви самі читали Закон про публічні закупівлі? Вам не здається дивним,що саме Луцьким міським відділом були зірвані тендери і дискваліфікуються учасники з нижчими пропозиціями на постійній основі. Строк розгляду пропозицій не має перевищувати 5 робочих днів за яким Замовник торгів має право звернутись до підприємст, установ, до органів державної влади і до учасника для з'ясування спірних питань .Однак,тендерний комітет,чомусь нехтує таким правом, адже якби був соціально -відпровідальний і прирівняв розуміння економії власного бюджету до державного,то результат був би інакший!
Кхе Показати IP 17 Березня 2017 16:02
Зробіть біду тендерному комітету- розженіть його!
Анонім Показати IP 17 Березня 2017 16:34
Цікааааві речі!! І , напевно, такі ж тендери по всьому............
БАТЬКИ Показати IP 19 Березня 2017 00:03
Не розуміємо: наскільки в даний час можливо купити якісні продукти за дешеву ціну. Діти повинні харчуватись якісними продуктами, а не дешевими, оскільки якісне і дешеве це різні речі. А депутати мають дбати не про економію бюджету за рахунок дітей, бо харчування дітей в дисадках 60% оплачують БАТЬКИ, а решта оплачує бюджет м.Луцька в який БАТЬКИ також сплачують податки(60% надходжень бюджету міста це утримання з НАШИХ зарплат) і хочуть аби їхні діти гарно харчувались...
Мама 5-річної дитини до БАТЬКИ Показати IP 20 Березня 2017 11:20
В даному, конкретному випадку, виробник пропонує Якісний Продукт, який підтверджується сертифікатами по управлінню якістю, та управління безпечністю харчових продуктів! І щороку проводиться аудит, що підтверджує ці сертифікати! Ціна на даний продукт не є дешевою, просто виробник є свідомим і вважає, що діти мають споживати Тільки Якісні Продукти, по найнижчим цінам, по можливості.. Бо ми, батьки, те харчування і сплачуємо...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus