USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Хто важливіший: Святий Миколай чи Дід Мороз? Погляд волинських священнослужителів

19 Грудня 2019 07:00
Із наближенням новорічних свят усі починають вірити у казку. Діти стають по-особливому чемними, адже очікують подарунків від Святого Миколая. Через десять днів шукають під ялинкою подарунки, які має принести Дід Мороз.

Багато хто вважає, що Святий Миколай і Дід Мороз ‒ ідентичні персонажі та символи зимових свят. Однак останніми роками виникає багато суперечок, щоб не використовувати радянський символ Діда Мороза у святкових заходах, а залишити лише Миколая Чудотворця.

Напередодні новорічних свят ми вирішили довідатися правду про Діда Мороза та чи можна його вважати альтернативою Святому Миколаю.

Митрополит Луцький і Волинський ПЦУ Михаїл:

«Наше свято ‒ це день Святого Миколая. А Дід Мороз ‒ вигаданий літературний персонаж радянського періоду, завданням якого було замінити Святого Миколая, який був у червоному одязі. Тому замість штанів Дідові Морозу додали халат і молоденьку дівчину, щоб йому було не нудно. Дивні персонажі ‒ дід без баби, внучка, у якої нема батьків. Придумали, що він ніби живе в Лапландії, ходить зимовим лісом, до дітей приїздить на санчатах. Хоча зо кордоном нема таких персонажів. Там подарунки приносить Санта Клаус, тобто Святий Миколай. Або просто Санта, Святий.

Нині є традиція, коли діти пишуть листа Святому Миколаю. Це така собі гра. Я не вважаю, що все написане треба здійснювати. Лише те, що дитині на благо і не зіпсує її. Подарунок не має затуманювати людині свято своєю вартістю. Подарунок – це увага, він не має бути дорогим. Інакше буде вся увага на подарунок, а не на свято, до якого він приурочений. Це знак любові до людини, який виражається в якійсь матеріальній речі. Я не кажу, скільки він має вартувати, це кожен вирішує в міру своїх можливостей.

Я виховувався в двох культурах – релігійній, яка панувала у сім‘ї, і в світській, яка була у школі. В Діда Мороза ми перестали вірити, коли його зображала перша вчителька і в неї впав халат. Ми побачили, хто перед нами, і ця ілюзія швидко розвіялася на десять років наперед. Снігуронькою була моя однокласниця. Хоча і мені доводилося у восьмому класі грати роль Діда Мороза. Мені клеїли бороду і я дурив молодших школярів, роздавав подарунки.

Особисто мені батьки робили на свята достатньо практичні подарунки. Тричі на рік – на Різдво, Великдень і на Миколая – я отримував нові чоботи, костюм та інші потрібні речі. Мама казала: «За те, що ти чемно поводився, Святий Миколай казав тобі це передати». У час тотальних дефіцитів хороша річ сприймалася як зараз нова модель смартфона. Сьогодні ж часто дарують речі баловства».

Митрофорний протоієрей Роман Бегей, прессекретар Луцького екзархату УГКЦ:

«Я виховувався у християнській родині і з дитинства знав про Святого Миколая як персонажа і особистість, яка має місце в християнському світі. З Дідом Морозом зустрівся у школі, для мене це був дивний персонаж. Він раз на рік приносив подарунки на новорічну ялинку. Але жодних підстав вірити в нього я не мав.

Миколай – це доброта, чистота, святість, особистість, прив‘язана до історії. Це добрий приклад милосердя і щедрості нашого Отця Небесного не лише для дітей, а й для дорослих».

Олександр Самрук, працівник пресслужби ВОБФ «Переображення»:

«Дід Мороз ‒ українізований пострадянський персонаж. Це казковий герой, не завжди позитивний. На відміну від нього, Святий Миколай ‒ добротворець, благодійник. Це реальний історичний персонаж, який жив і допомагав людям».

Павло Хом‘як, настоятель кафедрального костелу Святих апостолів Петра і Павла у Луцьку:

«Святий Миколай є історична постать. Дід Мороз ‒ прототип Святого Миколая в радянський час. Для багатьох людей, які жили в СРСР, новорічне свято асоціювалося з казковим Дідом Морозом. Пригадайте мультики: він рятував дітей, приносив подарунки і святковий настрій, перемагав зло. І багато людей закарбували у пам’яті цей образ. Не так швидко можна його витіснити. Хоча знаю колективи, які святкують новорічні корпоративи без Діда Мороза.

У Європі є Санта Клаус, тобто Святий Миколай. Він розпочинає вервицю зимових свят. Моє дитинство припало на період СРСР і до мене приходив Дід Мороз. Тому тепер я хочу бути Миколаєм для наших дітей».

Протоієрей Володимир Мацур, прессекретар Володимир-Волинської єпархії УПЦ, кандидат богослів’я:

«Святий Миколай ‒ це реальна особа, яка жила в IV столітті, канонізований у католиків та православних християн. До нього ставляться із повагою, благочестям. Він вів побожне життя, мав усі християнські чесноти і милосердя. Дід Мороз ‒ вигадана особа, яка увійшла в практику у 30-х роках ХХ століття. СРСР пропагував антицерковний світогляд і запровадив Діда Мороза. Це деякою мірою язичницький символ холоду, демонічної сили і зла. Це заміна божественного язичницькою фігурою.

Нині суспільство повертається до коренів духовної культури. Святий Миколай показав приклад милосердя під час земного життя. Це була освічена людина, він захищав православну віру. Це зразок у вірі, терпеливості, смиренні, любові. Хто святкує і звертається з молитвами до цього угодника Божого, багато чого вжитті досягає».

Оксана КУЦИК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 12
хехъ Показати IP 19 Грудня 2019 07:42
а они не знают, что лучше утром - подарок он Николая или чистый воздух на улице?
здравомислячий до хехъ Показати IP 19 Грудня 2019 15:22
19 грудня вся наша країна святкує свято Миколая. Дітки очікують, пишуть листи та замовляють подарунок в цей день. Варто зазначити, що свято та людина не вигадка, а реальна історія життя звичайної людини. Розкажіть своїм дітлахам цю історію, яка не залишить байдужим нікого. Микола жив у місті Патара, у Малій Азії. Народився він в 280 році в родині багатих і благочестивих батьків Феофана і Нонни. Юнак зростав в любові і добрі, але його глибоко засмучувала навколишня бідність і убогість городян. Він, як міг, допомагав бідним сім'ям, дітям-сиротам. Щоб не принижувати людей милостинею, він ночами розносив їжу, одяг, ласощі і клав на порозі бідних будинків. Згодом люди дізналися про благодійника і вже відкрито йшли до нього зі своїми бідами і проблемами. За легендою, чоловіку на ім'я Миколай стало відомо про батька, який був настільки бідним, що не міг прокормити трьох доньок. Бажаючи допомогти батькові, однак сподіваючись зробити це таємно, Миколай кинув у відкрите вікно мішечок із золотом, який впав у черевик, який сушився перед вогнищем. Цим чоловіком був Святий Миколай, який пізніше став праобразом Санта Клауса. Ця людина є хорошим прикладом того, щоб жити так, щоб бути корисним для інших, не шукаючи визнання у людей. Розкажіть діткам реальну історію про Миколая та, започаткуйте традицію допомогти ще комусь. Зробіть подарунок тому, хто потребує!Навчайтесь ВІДДАВАТИ, а не лише БРАТИ! Але, пам'ятайте!!!! Миколай - це всього-навсього людина. Лише Ісус Христос є Святим та може робити чудеса. Лише Ісус може вирішити усі проблеми, біди, тяжкі ситуації та безнадійні обставини. Адже Він Бог. Не робіть Богом того, хто ним не є! Але визнавайте Богом Того, Хто цього давно чекає! Це - Ісус Христос! Люди мають знати правду! Гарних свят вам ЛУЧАНИ!
Арафат до здравомислячий Показати IP 19 Грудня 2019 21:23
Сотні медсестер, лікарів, виховательок в садочках, фермерів та підприємців працюють щодня роблячи життя кращим, сплачують податки будують державу. То чому їх не вшановують, не прославляють? А нав‘язують чужих нам персонажів і заставляють їм поклонятися? Любов тут і зараз а нафталінові «герої» - частина індустрії заколачування бабла.
Колотун - Бабай Показати IP 19 Грудня 2019 07:46
Дід Мороз добрий казковий і не пов'язаний ні з якою релігією! Це універсальний персонаж для країн з різними релігіями, бо як, наприклад, вітати дітей мусульман від імені Святого Миколая?
Мирянин Показати IP 19 Грудня 2019 08:40
Ото і є тема кандидатської дисертації владики !
Михайлович Показати IP 19 Грудня 2019 08:51
А хто для Вас Ісус Христос?
Арафат до Михайлович Показати IP 19 Грудня 2019 21:26
Казковий персонаж, чужий слов‘янам ментально, придуманий заради закріпачення людства
Активіст Показати IP 19 Грудня 2019 09:06
Питання до кмітливих. Яке відношення мав Л.І.Брєжнєв до святого Миколая. Ніякої політики.
Арафат Показати IP 19 Грудня 2019 09:28
В попів всього дві святині - гроші та влада. Про головну свою функцію - нести мир, любов і взаємоповагу між людьми - забуто давно. Церква - ідеальна фінансова структура. Податку - ноль, обіг коштів контролюється всередині організаціі. Любий критик - піддається анафемі, щоб решта боялася. Характерний приклад - «дитяча церква» на 40-му. Плювати попам, що дитячих садочків катастрофічно невистачає. Головне одебілювати людей змалечку і не випускати зі своіх щупалець впродовж всього їхнього життя. Тому і очорнюється, поливається брудом та принижується все те, що може дати людям хоч якусь альтернативу
Спасибо Брежневу Показати IP 19 Грудня 2019 10:10
За наше счастливое детство! Сегодня его день рождения!
Активіст до Спасибо Брежневу Показати IP 19 Грудня 2019 10:54
Все вірно.
Хідео Кодзіма Показати IP 19 Грудня 2019 11:18
Сьогодні я заглянув під подушку і нічого там не знайшов і так продовжується вже більше десяти років, тому згідно цієї тенденції, схиляюсь до думки відомого німецького філософа Фрі́дріха Ві́льгельма Ні́цше "Бог помер" і напевно потягнув за собою "усіх своїх".

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus