USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Художній музей Луцька відзначив 42-ий день народження

9 Листопада 2015 18:45
Відбулася акція «Музей, як царина подвижництва…» в межах культурно-мистецького проекту із традиційного циклу «Сторінками історії Художнього музею міста Луцька – відділу ВКМ», приурочена до 42 дня народження музею, - повідомляє Музейний простір Волині.

Завідувач Зоя Навроцька сфокусувала увагу присутніх на проблемі осмислення ролі музеїв у суспільному бутті; ще раз пройшлись етапами створення колекції Художнього музею міста Луцька; згадали імена всіх, хто долучився до її збереження та розбудови.

Відбулась презентація портрету Анатолія Дублянського (1912-1997), який створила волинська художниця Галина Івашків.

Дмитро Зінько, старший науковий співробітник, відтворив хронологію етапів становлення Художнього музею у 50-60-х роках; цікаві спогади людей, які в різний час були причетні до його діяльності.

А саме, під час Другої світової війни, Волинський музей був залишений ще до приходу радянської армії і залишався без догляду, без охорони, без керівництва до кінця травня 1944 року. 30 травня 1944 року було складено Акт прийняття музею (експонати, які були наявні) Засядчуком Володимиром Петровичем. З 1946 по 1953 роки директором була Тривайло Віра Трохимівна; з 1953 до другої пол. 1950-х років – Тушкан О. П.; до кінця 1950-х років –Пономарьова Варвара Захарівна. На початку 1960-х директором музею призначений Анатолій Петрович Каліщук...

Теплі слова вітання та підтримки прозвучали від директора Волинського краєзнавчого музею, відділом якого є Художній музей, Силюка Анатолія.

Ковальчук Євгенія, заступник директора Волинського краєзнавчого музею згадала людей, які усе своє життя присвятили музею. Зауважила, що на святкуванні присутні Тамара Левицька, яка працює в Художньому музеї з середини 70-х років, Серафима Скрипник – незмінний касир музею на протязі 40 років з 1973 р., доглядач Анна Бойко, яка працює ось уже понад 34 роки.

Науковий співробітник Рима Кашевська працювала у ВКМ понад 50 років з 1951 року. Її колегою була науковець Тетяна Андреєва, завдяки якій, можливо, перлини сьогоднішньої колекції Художнього музею не були вивезені до більших музеїв Львову, Москви чи Ленінграду.

Родзинкою свята, своєрідним подарунком працівникам музею та його гостям стала зустріч із творчою майстернею «Театр у кошику» з міста Львова. Актори долучились до урочистостей виставою «Я йду, Христе…», яка надзвичайно співзвучна обраній темі свята. Текстову основу вистави склала епістолярна повість Григорія Лужницького «Дванадцять листів о. Андрея Шептицького до матері» і фрагменти спогадів Софії Шептицької «Молодість і покликання Романа Шептицького». Сюжет зосереджується на переломному моменті, коли молодий Роман Шептицький (у майбутньому митрополит Андрей), приймає рішення йти духовним шляхом. Вистава може бути зрозумілою людині будь-якого віросповідання чи конфесії. Адже йдеться в ній про подвижництво, про пошук віри, про дорогу до Бога, про усвідомлення своєї місії в житті і не відступництва від неї. А ще – про високу культуру почуттів – як суто людських, так і релігійних. В ролях: митрополит Андрей – Володимир Губанов (актор львівського театру «Воскресіння»); Софія Шептицька – Лідія Данильчук (заслужена артистка України), режисер – Ірина Волицька (заслужений діяч мистецтв України).

Після вистави усі присутні мали нагоду поспілкуватись із відомими особистостями царини музейництва та знаними в Україні та за її межами акторами.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus