USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Художниця Ірина Робак: дослідження на тему людської душі

28 Квітня 2016 19:00
Презентація графічних творів Ірини Робак «Мій світ» відбулася 27 квітня у нижній залі Галереї мистецтв Національної спілки художників України. Ця експозиція, яка налічує більше 20 робіт, – перша персональна виставка художниці.

Коротко про авторку виставки. Ірина Робак народилася у 1978 році у Луцьку. Після закінчення Луцької художньої школи опановувала професію вітражиста у ВПТУ, потім навчалася на факультеті дизайну Луцького національного технічного університету. Працювала художником-оформлювачем на Луцькому автомобільному заводі (2001-2002), майстром ювелірної справи на ПП «Ваш ювелір» (2002-2010). У 2010 році зацікавилася технікою художнього валяння вовни і з того часу представляє свої вироби на численних етнічних фестивалях та ярмарках народного мистецтва. Графіка – ще одна сфера самореалізації мисткині, у якій вона відображає свої духовні і візуальні пошуки. Художниця опановує нові техніки, експериментує і досліджує виражальні властивості різних матеріалів.
«Тема, яку обрала мисткиня для авторського художнього викладу, є дійсно складною, філософською, – це тема людської душі», - сказав на відкритті експозиції голова Волинської організації НСХУ Володимир Марчук.
Володимир Марчук та Ірина Робак

Розпочинаючи спілкування з глядачами про свою експозицію, Ірина Робак розповіла про дві центральні роботи, які відображають основний зміст її пошуків. Це роботи «Смуток» і «Прах до праху». Їх об’єднує композиційно і тематично дослідження реального і безтілесного, таїнств народження і смерті. Образи матері і дитини на цих роботах - це не лише тривога матері за майбутнє своєї дитини у світі воєн і бід. Вони набувають символізму нескінченності життя та його продовження у наших нащадках.

Ірина Робак розповідає про свої роботи


«Мій світ – це світ емоцій і асоціацій. Фантазійні образи втілюють не крихку людську тілесну оболонку, а пошуки її безсмертної душі. А та душа живе за своїм циклом: вона зароджується, народжується, проходить свій земний шлях, прагне гармонії з іншими душами, знаходить її і втрачає, ловить миті щастя і глибоко сумує, мріє і розмовляє з янголами», – розповідає художниця про серію «Цикл життя», роботи «Ноша», «Медитація», «Рівновага».

Початок
Запліднення
Відхід


У своїй стилізації мисткиня використовує дуже прості матеріали - це роботи на папері, виконані кольоровою тушшю та олівцями. Серія «Цикл життя» представлена у традиційно чорно-білій техніці. Комбінації кольорів інших графічних робіт підпорядковані образності конкретної теми, вони продумані і лаконічні, створюють або контраст, або ж формують гамму відтінків. Звертають на себе увагу роботи, створені у зеленій кольоровій гаммі: «Земля», «В рай», «Тет-а-тет». Авторка використала тонований папір у холодному відтінку, працювала білою гуашшю, тушшю та олівцями. Ці роботи – не для споглядання-релаксу чи милування, вони налаштовують вдумливого глядача на певний психологічний екскурс у деталізовану фантазію мисткині.
Земля
В рай

Серед робіт експозиції є такі, що візуалізують інтимне спілкування чоловічої і жіночої душ. Це спостереження художниці за народженням магнетизму і взаємопроникнення емоцій («Спокуса»), переживань коханців («Тет-а-тет», «Зв'язок») гармонійності стосунків («Гармонія», «Рівновага Інь-янь») або ж навпаки – несумісності енергій («Несумісність»).

Тет-А-Тет
Спокуса
Гармонія


Роздуми про життя людини, його сенс, віру як опору у моменти випробувань – ось про це графічна робота «Ноша», символіка якої дуже промовиста і яскрава. «У кого слабка віра, для того ноша життя важка і безрадісна, - коментує авторка. – А когось не лякає ні важкість ноші, ні час, ні відстань. Бо віра його сильна».

Ноша

Художниця розповіла про те, що в період підготовки експозиції до огляду натрапила на поезію Юрія Шеляженка – збірку його творів «Душа - це людина в центрі буття», котра настільки словесно відобразила її візуальне бачення цієї теми, що виникла ідея супроводити графічні роботи поетичними рядками. Саме ця лірика стала асоціативним тлом для експозиції мисткині «Мій світ».

Істинна релігія душа, – мною створена,

Досвід мій – наука одноосібності,

Моя совість – моральні цінності,

Моя доля – це всесвітня історія,

Щедрість, лагідність – моя етика,

Незвичайність – моя естетика.

Я політику відкритої душі обираю,

Я будую економіку самодіяльності (із збірки Юрія Шеляженка).

Для мистця виставка його творів – не лише своєрідне оголення свого внутрішнього світу, бачення, думок і переживань. Це і спілкування з колегами і глядачами, можливість діалогу і зворотного зв’язку, висловлення зауважень, порівняння своїх здобутків із здобутками професіоналів.

Спогади


Тепло вітали Ірину Робак з відкриттям її першої персональної виставки родина, друзі, наставники, колеги-художники, шанувальники мистецтва. Квіти і слова підтримки - теж своєрідна оцінка роботи мистця. Неформально поспілкувалися глядачі із авторкою, використовуючи можливість презентації як нагоду безпосередньо поставити питання авторові та висловити свої враження.
Художниця Ірина Робак запрошує шанувальників мистецтва до огляду її виставки «Мій світ», що триватиме ще 3 тижні у нижній залі Галереї мистецтв НСХУ, вул. Лесі Українки 24а. Ви можете висловити свої враження про графічні роботи мисткині у книзі відгуків.



Марія Пилипчук
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 21
лучанка Показати IP 28 Квітня 2016 20:37
Роботи цікаві. Варто подивитися на них вживу. Вітання художниці!
Анна Показати IP 29 Квітня 2016 00:09
Те, що Богом поцілована в руку,-однозначно! Роботи змістовні. Цікава, глибока тематика. Своєрідне бачення світу. І в цих роботах головне те, що вони прославляють безсмертну Душу. Бажаю творчої наснаги!
Поціновувач Показати IP 29 Квітня 2016 10:19
Никогда не ходил на выставки картин, но на эту пойду однозначно ибо философия картин художницы открыло что то в душе. Спс за Ваше творчество.
Ірина Показати IP 29 Квітня 2016 10:31
Гарно талановито емоційно....Варто переглянути .....Мисткині щиро бажаю невичерпної наснаги , цікавих ідей , здоров"я і добра.....!!. .
Андрій Показати IP 29 Квітня 2016 13:37
Тепер у нас є свій Сальваторе Далі, хоча філософія цікава. Автор молодець, так далі.....
Наталiя Показати IP 29 Квітня 2016 14:16
Роботи змушують замислитись, вiднайти у собi ту духовнiсть, якоi нам так не вистачае, а це найголовнiше. Дякую художницi за те, що подiлилася з нами таким особистим, iнтимним. Це прекрасно, що е такi глибокi, чуттевi, такi щирi люди, художники...
Валерій Показати IP 29 Квітня 2016 14:44
А в дісней ленд, або іншим мультиплікаторам не пробували запропунувати?
Андрій Показати IP 29 Квітня 2016 15:50
Причому тут Дісней, філософія гар а і графіка теж.
Мирослав Показати IP 30 Квітня 2016 02:53
Відвідав виставку. Сподобалось. Дякую.
Наталя Показати IP 30 Квітня 2016 14:04
Цікаво. Саме збираюся до Луцька в гості. Зайду роздивитися уважніше. Сподобалися дерева в раю)
руслан Показати IP 30 Квітня 2016 17:42
роботи змістовні а тим хто не знає скількі праці і душі вкладенно. радивби помовчати . все клас Ірино подальшого успіху тобі і натхнення.
Вадим Показати IP 30 Квітня 2016 21:02
Присутствуя на выставке, услышал некоторые высказывания "критиков". По-моему, картины этой художницы- это её внутренний мир, её виденье духовных аспектов жизни и смерти. И замечательно, что человек делится с нами своими истинными чувствами. Желаю ей творческих успехов, ярких впечатлений и искренних людей в жизни!
Микола Показати IP 1 Травня 2016 15:28
Автору респект і уважуха! Дуже класні і зрозуміло виконані роботи з глибокою філософією. Про смаки можна довго сперечатися, але кожен митець має своїх прихильників і тих хто його ніколи не зрозуміє. Так тримай і далі, та не звертай увагу на різних розумників, хай спочатку покажуть свої роботи.
художник Показати IP 1 Травня 2016 22:38
Не вижу работ, одни эскизы
перехожий до художник Показати IP 2 Травня 2016 11:38
Кожен художник має свого глядача. Так що полішук "художник" їдь у Лувр там і отримаєш культурний оргазм
Паллада до художник Показати IP 6 Травня 2016 10:50
Підтримую. Концепція є - майстерність є , не хочу образити але недосконало, за відчуттями - запліснявіло. Багато всього - є набір,є загальне враження за рахунок різноманітної кількості , але все так плаксиво і недосконало, амбіційно і самообманно, ба просто ніхто цим вже не хоче займатися. Після виставки відчуття дорослої майстрині, але все на рівні керівника гуртка. Немає лиця . Вибачте. Якщо ви хочете стати Арахною - вдосоналюйтесь.
Дана Показати IP 2 Травня 2016 14:50
Дуже цікаві роботи!!! Чіпляють!!! Дякую авторці і творчих успіхів!!!
Світлана Показати IP 4 Травня 2016 02:06
Дуже чудова виставка! Такі в нашому місті бувають не часто. Роботи всі змістовні і мають глибокий задум. Кожен аспек гармонійно доповнює один одного: і композиція, і техніка виконання, і кольорове рішення. Масса вражень! Дякую!
посетитель Показати IP 4 Травня 2016 15:58
Прекрасные работы, хоть что-то новое, а то одни пейзажи итприрода
Ксенія Показати IP 5 Травня 2016 10:57
На виставці не була, лише передивилась цю статтю та після цього вже хочеться побачити ці твори вживу. Браво митцю! Відчувається духовний, глибинний зміст робіт. Деякі роботи перекликаються з моїм внутрішнім світом і мене вони надихають на написання уже емалевими фарбами. Дякую за натхнення! Бажаю Ірині успіху і подальшого розвитку!
Оленка Показати IP 4 Листопада 2016 10:19
Вражаючі картини.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus