USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

«Коньяку» більше не буде: президент підписав закон про захист географічних брендів

9 Жовтня 2019 19:25
Президент України Володимир Зеленський підписав Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення правової охорони географічних зазначень» № 123-ІХ.

Про це повідомляє пресслужба глави держави.

Законом передбачено вдосконалення правового регулювання відносин у сфері інтелектуальної власності щодо правової охорони географічних зазначень шляхом внесення відповідних змін до Господарського та Цивільного кодексів України, Закону України «Про охорону прав на зазначення походження товарів», Декрету Кабінету міністрів України «Про державне мито».

«Впровадження цього закону сприятиме адаптації актів національного законодавства до права Європейського Союзу, а також виконанню зобов’язань, взятих Україною відповідно до Угоди про асоціацію з Європейським Союзом», – йдеться у повідомленні.

20 вересня Верховна Рада ухвалила закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення правової охорони географічних зазначень».

Законом передбачається імплементація у національне законодавство вимог статей 204-207 Угоди про асоціацію, а також положень Регламенту (ЄС) № 1151/2012 Європейського парламенту та ради від 21 листопада 2012 року про якість сільськогосподарських продуктів та продуктів харчування.

Відповідно до документа, визначається термін «географічне зазначення» як найменування місця, що ідентифікує товар, який походить з певного географічного місця та має особливу якість, репутацію чи інші характеристики, зумовлені головним чином цим географічним місцем походження, та хоча б один з етапів його виробництва здійснюється на визначеній географічній території.

Географічне зазначення є знаком, що наноситься на продукт і засвідчує його високу якість, багаторічну традицію виробництва й особливий зв’язок з територією, де його виготовляють. Географічні зазначення допомогли здобути світове визнання таким продуктам, як шампанське, коньяк, сири рокфор, пармезан і багато інших.

Існує багато продуктів, назви яких не дозволяється використовувати незареєстрованим виробникам. Так, за Угодою про асоціацію з ЄС, Україна до 2026 року має відмовитися від використання захищеного географічного зазначення «коньяк», тож наразі для українського коньяку шукають іншу назву.

Також в Україні вже розпочато процес реєстрації першого продукту із захищеним географічним зазначенням українського походження. 19 грудня 2018 року до Мінекономіки подано заявку на реєстрацію географічного зазначення «Гуцульська овеча бриндзя», яка в майбутньому стане підставою для охорони цього зазначення і в Євросоюзі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Василь Показати IP 9 Жовтня 2019 19:42
Вже є продукт сирний, продукт сметанний, тепер буде вино ігристе замість шампанського, напій коньячний, майонез укропровансаль :). В кого які ще пропозиції?
Заза Показати IP 9 Жовтня 2019 20:00
Закон супер. Тільки кому він треба.
Тор Показати IP 9 Жовтня 2019 20:12
Неможливо втратити те чого не було. А шампанське потрапило під амністію президента?
Лучанка до Василя Показати IP 9 Жовтня 2019 21:03
Мова не про те.....А про географію. Наприклад,в Франції справді є місцевість під назвою Коньяк ,де багато виноградників і виробляють вина і коньяк. Відповідно географічна назва має бути захищена. Або,горілка Волинська має бути захищена географічною назвою і ніде більше не вироблятися,крім Луцька і Волині. Закон правильний.
хехъ Показати IP 10 Жовтня 2019 03:38
вместо коньяка будет бренди.
скептик до хехъ Показати IP 10 Жовтня 2019 16:53
або куняк. замість шампанського - шампусік. до речі, шампунь також прийдеться перейменовувати. буде наприклад. миловень

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus