USD 39.00 39.37
  • USD 39.00 39.37
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Конкуренція за державні місця у вишах буде серйозною

29 Березня 2011 12:55
Близько 40 випускників шкіл у Львівській області складатимуть тести рідною (недержавною ) мовою: російською і польською. Усі інші проходитимуть зовнішнє незалежне оцінювання українською. 2 квітня усі охочі зможуть перевірити свої знання під час пробного тестування.

Про це повідомило Радіо Свобода .
Цього тижня біля львівських вишів громадські активісти організації «Відсіч» пропонують студентам зіграти у символічну гру: пройти шлях до вищої освіти в Україні, долаючи численні перепони: скорочення майже на половину державне замовлення, підвищення оплати за навчання протягом року, хабарництво.

Українська освіта стає недоступною для молодих людей із малозабезпечених родин, наголошують активісти. В середньому у Львові підготовка до тестів із одного предмета коштує тисяча доларів.

Випускники виявили бажання складати не три, а чотири-п’ять тестів, щоб вибрати три з найкращим результатом. Відтак більшість пройдуть оцінювання з української мови та літератури, історії України, математики, розповіла директор Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти Лариса Середяк.

«Ми цього року збільшили кількість місць, де проходитиме незалежне оцінювання. Також врахували і потреби людей із фізичними вадами. Хоча інваліди можуть і не проходити тестування. Втім, люди виявили таке бажання і досвід показує, що вони успішно складають тести», – зазначила Лариса Середяк.

Українців турбує якість освіти у школах

Те, що при вступі враховується бал атестата, повернуло авторитет школі, вважає заступник начальника Львівського обласного управління освіти Богдана Біляк. За її словами, учні випускного класу менше пропускають уроки.

«Раніше не відвідували уроки, а час проводили у репетиторів. Тепер, коли враховується бал атестата, у школи повернулась бодай повага до вчителя, немає прогулів уроків», – каже Богдана Біляк.

Тим часом, за результатами минулорічного дослідження Інституту Горшеніна, майже 80% опитаних батьків школярів вважають, що головна вимога школи надавати саме якісну освіту.

А серед проблем школи батьки визначили такі: зміну системи оцінки знань учнів, впровадження тестування, нестабільність і недостатнє опрацювання навчальних програм і підручників, слабку матеріально-технічну базу шкіл, матеріальні проблеми вчителів, невідповідність освіти потребам суспільства, кваліфікацію педагогів, низьку якість освіти, хабарі. Однак, при тім, що за три місяці до завершення навчального року Міністерство освіти запровадило письмові іспити у 5-8 класах, батьки масово не запротестували.

Зовнішнє тестування в Україні з 2 до 24 червня пройдуть 260 тисяч учасників. Кількість охочих скласти тестування цього року більша, аніж торік. І це попри меншу кількість випускників. Адже участь у зовнішньому оцінюванні беруть першокурсники вишів, які навчаються на платній основі, а хочуть здобувати безкоштовну освіту.

Також зареєструвались для участі у тестуванні і ті, хто закінчив середню освіту три роки тому. А це, за прогнозами фахівців, створить серйозну конкуренцію на одне місце державного замовлення.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus