USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Кожен п'ятий українець - проти незалежності держави. ОПИТУВАННЯ

18 Серпня 2013 12:58
В Україні вже виросло нове покоління, і для молодих людей сама постановка питання про незалежність країни виглядає як не до кінця зрозуміла.

Для молодих людей питання про незалежність України більше не актуальне, про це подомляє Дзеркало тижня.

Число прихильників незалежності України за останні два роки істотно зросло. Якби референдум про незалежність України проводився в 2013 році, за неї проголосував би 61% громадян. Про це свідчать дані соцопитування, яке провели Український інститут соціальних досліджень ім. О.Яременка спільно з Центром "Соціальний моніторинг".

Як повідомила в інтерв'ю голова правління Українського інституту соціальних досліджень Ольга Балакірєва, в 2001 році за незалежність проголосували б 56% населення, а проти - 28%. Решта респондентів вагалися з відповіддю. У 2011 році, коли відзначали 20-річчя незалежності, тих, хто голосував би проти незалежності, виявилося, як і раніше, 28%, а тих, хто проголосував би за незалежність, - значно менше, ніж у 2001 році, навіть менше половини опитаних - 47%, і дуже багато було тих, хто не визначився.

У 2013 році, напередодні чергової річниці незалежності, за неї проголосував би 61% населення - це значно більше, ніж у 2001 році і майже в 1,5 рази більше, ніж два роки тому.

"Характерно, що опитування проводилося серед громадян у віці до 18 років, і для частини молодих людей альтернативи незалежності немає, оскільки вони народилися вже в незалежній країні, бо для них це питання звучить як не до кінця зрозуміле", - зазначила Балакірєва.

Не підтримує незалежність 21% опитаних. Близько 18% вагаються або взагалі не голосували б на такому референдумі - це пасивна частина соціуму, яка вважає, що в країні і без них вирішаться всі питання", - підкреслила голова правління Українського інституту соціальних досліджень.

Чим вищий рівень освіти, тим вища у людей готовність підтримати незалежність України. Серед тих, хто має не лише вищу освіту, але і вчений ступінь, показник такої підтримки - 86%. Що стосується матеріального становища людей, залежність тут - так само однозначна, як і за рівнем освіти: чим вищий у людей матеріальний стан, тим більшою мірою вони підтримують незалежність.

"Висновок очевидний: чим комфортніше живеться людям в країні, тим більшою мірою вони готові підтримати країну як таку, а також формування держави. І цей висновок підтверджується нашим аналізом: ми ставили питання людям, наскільки вони зацікавлені будувати долю з Україною, жити в цій країні, розвивати її - або вони все-таки хотіли б переїхати в іншу. У людей, які відповіли, що хотіли б виїхати із країни, рівень підтримки незалежності України дещо нижчий, хоча і становить 51%. Серед тих, хто стверджує, що не виїжджав би з країни, на підтримку її незалежності виступили 64%", - констатувала Балакірєва.

Дослідження проводили Український інститут соціальних досліджень ім. О.Яременка спільно з Центром "Соціальний моніторинг". Всього було опитано 2008 респондентів, що мешкають в усіх областях України, включаючи Київ та АР Крим, за стохастичною вибіркою, репрезентативною для населення України віком від 18 років.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Лучанин Показати IP 18 Серпня 2013 23:00
Во-во! Бажання людей голосувати про незалежність свідчить про її відсутність. І взагалі, є люди які можуть пояснити що це значить? Ну, стали незалежними від СРСР, проте стали залежними від майже всіх стран світу, включаючи ту саму ж Росію (№1). Ви про що говорите?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus