USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

ЄС ухвалив п’ятий пакет санкцій проти Росії. Що він передбачає

8 Квітня 2022 14:17
Європейський Союз ухвалив п’ятий пакет санкцій проти Росії у відповідь на неспровоковану військову агресію проти України.

Відповідна інформація оприлюднена сьогодні на сайті Європейської Ради, передає Укрінформ.

«З огляду на триваючу агресивну війну Росії проти України, а також враховуючи повідомлення про звірства, що скоєні російським збройними силами в Україні, Рада ЄС вирішила сьогодні застосувати п’ятий пакет економічних та індивідуальних санкцій проти Росії», – йдеться у повідомленні.

Читати ще: ЄС збільшує військову допомогу Україні

Як зазначається, погоджений пакет обмежувальних заходів має на меті посилити тиск на російську владу та на її економіку, та обмежити ресурси кремля для продовження агресії проти України.

Пакет санкцій включає:

Заборону купувати, імпортувати або передавати вугілля та інше тверде вуглецеве пальне до ЄС, якщо вони мають походження з Росії або були експортовані з Росії, починаючи з 22 серпня 2022 року. Імпорт вугілля в ЄС наразі становить 8 мільярдів євро на рік.

Заборону на надання доступу до портів ЄС кораблів, що зареєстровані під прапором Росії. Виключення робитимуться для сільськогосподарських та продовольчих товарів, гуманітарної допомоги та енергетики.

Заборону діяльності будь-яких операцій із залученням автомобільного транспорту з Росії або Білорусі, що не дозволить їм транспортувати товари дорогами в межах ЄС, включаючи транзит його територією. Певні виключення зроблені для деяких продуктів, як-от фармакологічні та медичні вироби, сільськогосподарська та харчова продукція, включаючи зерно, а також для автомобільного транспорту, що використовується із гуманітарними цілями.

Подальшу заборону експорту, орієнтовану на пальне для літаків та інші товари, як-от квантові комп’ютери або сучасні напівпровідники, сучасна електроніка, програмне забезпечення, чутлива продукція машинобудування та транспортне обладнання. Нова заборона на імпорт вводиться також для такої продукції як деревина, цемент, добрива, морські продукти та алкогольна продукція. Лише два згадані напрямки заборони експортних операцій варті 10 мільярдів євро та 5,5 мільярда євро, відповідно.

Серію цілеспрямованих економічних заходів, що мають на меті посилити вже запроваджені заходи та закрити прогалини. Серед них – загальна заборона з боку ЄС на участь російських компаній у державних закупівлях в країнах-членах, виключення будь-якої фінансової підтримки для російських державних установ. ЄС продовжив заборону на здійснення депозитів у так звані криптовалютні гаманці, а також продаж банкнот або передання будь-яких цінних паперів, номінованих в офіційних валютах країн-членів ЄС до Росії та Білорусі, або до будь-яких інших фізичних або юридичних персон, установ та організацій в Росії та Білорусі.

На додаток, за рішенням Ради ЄС, санкціям підлягають компанії, продукція та технології яких відіграли роль у російському вторгненні, ключові олігархи та представники бізнесу, високопоставлені кремлівські чиновники, розповсюджувачі дезінформації та інформаційних маніпуляцій, які систематично поширювали кремлівські наративи щодо військової агресії Росії проти України, а також члени родин осіб, які вже перебувають під санкціями, з метою переконатися, що санкції ЄС буде неможливим обійти.

Крім того, повна заборона трансакцій вводиться проти чотирьох ключових банків Росії (Совкомбанк, Новикомбанк, VTB, банк «Открытие», – ред.), які представляють 23% банківського ринкового сектору росії. Після відключення від системи SWIFT ці банки нині підлягатимуть заморожуванню активів та повній ізоляції від ринку ЄС.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus