USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Краєзнавців непокоїть декомунізація будинків у Луцьку

21 Жовтня 2015 08:24
Знімаючи з обліку будинки, які є пам’ятками історії місцевого значення, луцькі чиновники можуть узаконити їх руйнацію. Адже будівлі, які декомунізовують, самі по собі можуть бути пам’ятками архітектури, незалежно від комуністичної ідеології.

Нагадаємо, під час засідання робочої групи з питань організації виконання заходів, спрямованих на звільнення від впливу та наслідків комуністичної ідеології в усіх сферах життя міста, 6 жовтня радилися, які пам’ятники та меморіальні дошки, пов’язані з тоталітарним комуністичним режимом, потрібно демонтувати.

Так, є готовий перелік об’єктів, які рекомендують зняти з обліку чи демонтувати у рамках закону про декомунізацію. Зокрема, це будинок, у якому в 1709 році зупинявся Петро I (вулиця Пушкіна). Інформаційну дошку з будинку пропонують зняти та передати в Регіональний музей українського війська. З обліку зняти пропонують будинок, в якому проголосили радянську владу у Луцьку (на вулиці Лесі Українки), будинок, в якому діяв Луцький повітовий ревком (на П’ятницькій Гірці), будинок, в якому мешкала Паша Савельєва (інформаційну дошку з будівлі знімуть та передадуть у згаданий музей).

Ці пам’ятки історії місцевого значення, пропонують зняти з обліку у зв’язку з заходами щодо декомунізації за відсутністю підстав взяття їх на облік.

Натомість під час засідання постійній комісії Луцької міської ради з питань міжнародного співробітництва, інформаційної політики, молоді, спорту та туризму 16 жовтня, члени експертної групи щодо збереження національної спадщини, яка діє при комісії вважають, що виключати з реєстру пам’яток частину цих об’єктів не можна.

Приміром, кажуть краєзнавці, будинок, де зупинявся Петро І – один з найстаріших будинків в місті.
Будинок, де зупинявся Петро І насправді має цінність як пам'ятка архітектури давнього Луцька

Зняття з обліку цієї пам’ятки може призвести до того, що цей будинок можуть зруйнувати, або реконструювати, без збереження його історичного вигляду, як це сталося з будинком Пузин.

Так само й будинок, в якому проголошувалася радянська влада – це унікальна садиба ХІХ століття, яка сама по собі має історичну цінність, незважаючи на її прив’язку до радянської влади.
Будинок Кронштейнів: до і після

Ще одна така унікальна садиба - будинок, в якому діяв Луцький повітовий ревком (на П’ятницькій Гірці), нині обнесений високим парканом (незаконним).
Фото з альбому про Луцьк 1986 року
Фото 2015 року

Якщо ці будинки знімуть з реєстрів пам’яток, то є великий ризик їх знищення.

Після таких заяв голова депутатської комісії комісії, депутат міської ради Павло Данильчук, який також є членом робочої групи з питань декомунізації, вирішив переглянути перелік декомунізованих об’єктів. Мовляв, коли приймали це рішення, він не подумав, що декомунізація може призвести до такого розвитку подій.

«Я не розібрався, я до кінця не зрозумів. Я вважав, що знімають прив’язку до радянського минулого. Я вважаю, що треба переглянути це рішення, і ці будівлі просто прив’язати під інші речі, зберігши їм статус», - пояснив обранець громади.

«Їх треба переводити в пам’ятки архітектури, якщо знімати прив’язку до комунізму», - додав краєзнавець Ігор Левчук.

Відтак, перелік об’єктів, які пропонують зняти з обліку, мають розглянути члени експертної групи зі збереження культурної спадщини міста.

ЧИТАТИ ЩЕ: ДЕКОМУНІЗАЦІЯ: ЯКІ ВУЛИЦІ ЛУЦЬКА ПОТРІБНО ПЕРЕЙМЕНУВАТИ. ПЕРЕЛІК

Нагадаємо, «декомунізація» назв міст має завершитись до 21 листопада.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
цікавий Показати IP 21 Жовтня 2015 08:43
А Данильчук взагалі в чомусь в житті розібрався, крім бурштину і грошей? Що він зробив корисного в житті? Щось винайшов, побудував, сад посадив? Чому до прийняття рішень допускають людей, які ні на йоту добра для міста не зробили? "Не розібрася" він, бачиш. На розібрався - йди в початкові класи - вчися розбиратися, стратег .......
Українець Показати IP 21 Жовтня 2015 09:55
Ти, Павлику, ще багато чого не зрозумів. Ти, взагалі, багато чого робиш, а потім може думаєш. Усвідомлення прийде з часом. Але дивись, щоб не було пізно. Класику, хоча і не українську, треба читати: "...жизнь дается человеку один раз. И прожить ее надо так, чтобы не было мучительно больно за бесцельно прожитые годы. Чтобы не жег позор за подленькое прошлое ... ".Найкращий результат дає симбіоз молодості і мудрості. Маєш, поки що,- перше, а за другим- іди до людей. Кажу щиро.Бо не думаєш, спішиш, як голий кохатися .
Анонім до Українець Показати IP 21 Жовтня 2015 17:47
Умные слова, используемые в данном контексте, деваулируют их смысл. Или лично тебе не понятно то, что "декоммунизация" в данном случае используется под дальнейшую приватизацию либо самих зданий либо земли под этими зданиями?
розум Показати IP 21 Жовтня 2015 10:30
Горе з розуму, що тут скажеш, вчитися треба, а не шашка на голо і вперед. А ще претендує на міського голову. Боже, вбережи від таких керівників.
Анонім Показати IP 21 Жовтня 2015 12:33
Дані споруди знімають з обліку згідно Закону про декомунізацію як памятки історії, всі вони є в списках памяток архітектури місцевого значення і цей статус в них залишається. Громадська група, не перекручуйте ситуацію під свій розсуд та не дезорієнтуйте людей в тих питаннях, в яких ви розумієтеся на початковому рівні.
йося Показати IP 21 Жовтня 2015 13:53
Ці революціонери взагалі у якій помойній ямі навчалися - яке має відношення Петро Великий до комунистичного режиму ... Нудьга....
Анонім до йося Показати IP 21 Жовтня 2015 17:51
Що тут не зрозуміло? Петро Великий - не ляхський шляхтич (бувший і майбутній ваш хазяїн), тому він - ворог "українського" народу (ляхських холопів).
ВОВК Показати IP 21 Жовтня 2015 17:42
Яка краса була будинок КРОНШТЕЙНІВ і шо полішуки з того зробили - буду для гицлів. При совітах і то такої ганьби б не зробили. Данильчук хай гуси йде пасти в село а не людей вчить що зберегти для нащадків. Плебс він і на Волині плебс. А Петро Великий і не таких комісарчуків пережив на те ВІН і ВЕЛИКИЙ.
Лучанин до ВОВК Показати IP 21 Жовтня 2015 21:54
А коли і хто поліщуків допускав до влади у своєму краї? Невже в Олицькому замку всю принаду архітектурну позбивав поліщук, чи на вулиці Лесі Українки? Не глупіть проти поліщуків. Вони ніколи не були на Волині при владі, хіба що Юхим Ярощук, при якому Волинь качала гроші з комуністичного центру для розвитку краю. Не те, що пнеться до влади сьогодні.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus