USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Куди лучанам здавати зіпсовані термометри

11 Грудня 2017 19:00
Нині на багатьох підприємствах та у приватних помешканнях для освітлення приміщень використовують енергоощадні люмінесцентні лампи. Однак не всім відомо, що кожна така лампа містить у своєму балоні випари ртуті – від 1 до 70 міліграмів. За рівнем токсичності ртуть належить до надзвичайно небезпечних речовин першого, найвищого класу небезпеки. Потрапивши до організму людини, ртуть залишається там на все життя, уражаючи центральну нервову систему, печінку, нирки, дихальні шляхи.

Згідно зі статистичними даними, протягом року лише в Луцьку збирається понад 30 тис. шт. відпрацьованих люмінесцентних ламп на підприємствах різних форм власності. А скільки їх використовують у приватних помешканнях, ніхто не рахував, пише газета Волинські Новини від 7 грудня.

Куди можна здати на утилізацію використані люмінесцентні лампи та несправні ртутні термометри? Із такими запитаннями до редакції не раз звертаються читачі. Адже і лампи, і термометри не можна викидати як звичайне побутове сміття, а спеціальних контейнерів для ртутовмісних елементів у Луцьку нема, про райцентри та віддалені села й казати годі.

Досліджуючи цю проблему, ми з’ясували: в обласному центрі можна здати відпрацьовані люмінесцентні лампи та медичні термометри. Їх приймають на утилізацію підприємства з Рівного та Львова – ТзОВ «Еко-Хелп» та НТПП «Галекоресурс». Однак лише від бюджетних організацій: шкіл, лікарень, державних установ. Приватна особа теж може здати ці речі, однак доведеться... заплатити. За кожну лампу – 6 грн. Бо утилізація коштує недешево. А от закладам бюджетної сфери цю послугу оплачує міський фонд охорони навколишнього природного середовища.

Та схоже, цьогоріч ситуація в обласному центрі Волині таки зміниться на краще. За словами начальника відділу екології Луцької міської ради Анатолія Гламазди, ще півтора року тому в місті запланували поставити сертифіковані контейнери для збору ртутовмісних елементів. Металеві ємності намагалися купити у Польщі та Білорусі. Однак із цим виникло чимало проблем, тому замість трьох контейнерів, які мали придбати за кордоном, у Луцьку виготовлять чотири.

«Думаю, до кінця року вони з’являться у різних мікрорайонах обласного центру. Важливо, що здавати використані лампи зможе лише населення. Адже раніше людям доводилося за це платити. Щодо термометрів, то несправні можна буде здавати у футлярах. А пошкоджені треба покласти в скляну банку з водою, закрити кришкою і принести у відділ екології міської ради. У нас є спеціальне приміщення, де ми зберігаємо термометри до утилізації», – пояснив чиновник.

Пам’ятка від рятувальників

Коли розбився звичайний ртутний термометр, не треба боятися наслідків. У ньому немає критичної для людського організму кількості ртуті. А от коли її не зібрати, людина вдихатиме ртутні випари. Кульки потрібно обережно зібрати щіточкою, але в жодному разі не пилосмоком, бо тоді ртуть ще більше ділитиметься і розсипатиметься підлогою. На руки треба надягнути гумові рукавички. Щоб ізолювати шкідливі елементи ртуті, треба знайти слоїк зі щільною кришкою і налити туди холодної води (вона не пропускає шкідливі випари). Як інструмент для збору кульок можна використовувати кілька листків паперу, пластилін, скотч або пластир. Місце, де була розлита ртуть, слід змочити 0,2% розчином марганцівки або мильно-содовим (30 г соди і 40 г мила на 1 л води). Провітрити приміщення. Усе це (включаючи ганчірку) викидати не можна і теж треба утилізувати. Зібрану в ємність ртуть потрібно здати співробітникам ДСНС.

У деяких виняткових випадках, коли здати уламки градусника з елементами ртуті неможливо (наприклад, у віддалених від обласних центрів місцевостях), треба все зібране тимчасово законсервувати. Щільно закриту скляну ємність, яку для надійності можна додатково помістити в залізну ємність (наприклад, у металевий бідон з кришкою), потрібно закопати. Варто вибрати таке місце поховання, щоб можна було легко його знайти і самостійно дістатися до закопаного, але при цьому щоб випадкові люди або тварини зробити цього не змогли.

Особливо обережними фахівці радять бути сім’ям з малими дітьми: блискучі срібні кульки, у вигляді яких виходить ртуть з колби, привертають увагу малюків і можуть зашкодити їхньому здоров’ю у випадку контакту з ними.

Оксана ЮРКОВА, Луцьк
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Лучанин Показати IP 11 Грудня 2017 22:42
Так куди їх здавати? Щороку стикаюсь з цим бла бла. А конкретної інфи куди викинути нема.
Вася Показати IP 12 Грудня 2017 02:33
Все викідається у смітник,
віктор Показати IP 14 Грудня 2021 21:24
конкретно хтось скаже КУДИ або підкинути в якійсь заклад а там МЧС утілізують як це було в АТБ К О Н К Р Е Т Н О КУДИ?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus