USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Квіткове царство волинянки

14 Липня 2014 08:00
Впродовж багатьох десятиліть квіти відчувають позитивне біополе шачанки Галини Сафронівни Яковініч. Тому стелять до ніг володарки свого квіткового царства райдужні килими братків садових, чорнобривців, майорів, айстр, ромашок, гвоздик, півоній, жоржин, ірисів. Про це повідомляє «Слово Волині».

Першими ранньої весни зацвітають анемони. Не бояться ні заморозків, ні снігу – торують своїми паростками шлях до життя іншим рослинам: тюльпанам, незабудкам, маргариткам, згодом – лаванді, півоніям, ірисам. На час мого візиту до Галини Сафронівни саме буйно квітували троянди і готувалися до різнобарвно-запашного феєрверку лілії. Ці квіти – її улюблені.

– Не надто легко дається ця краса, адже мені вже 75. Як починаю напровесні трудитися в квітнику, то тільки пізньої осені закінчую. Посадити, посіяти, прополоти, підживити, зрізати сухі квіти, викопати і висушити цибулини тюльпанів і лілій, знову їх висадити, утеплити на зиму, – розповідає про свої клопоти пані Галина.

Як тільки перецвітуть братки садові й гвоздика бородата, потрібно буде зібрати з них насіння і незабаром знову висіяти. Галина Сафронівна використовує для цього ящики, які накриває плівкою. Восени міцненькі стебла квітів висадить у відкритий ґрунт, і вони весною знову тішитимуть око господині барвистими суцвіттями.

– Я стараюся не купувати ні насіння, ні розсади, а висаджувати лише власноруч заготовлене і вирощене, – каже моя співрозмовниця. – Професійно черенкую троянди або прищеплюю до шипшини.

Зацікавив невеликий майстер-клас, під час якого Галина Сафронівна підготувала колючий пагінець до висадження у відкритий ґрунт під банку:

– З середньої частини пагона нарізаю живці з трьома бруньками. При цьому під нижньою брунькою черешка роблю косий зріз, а над верхньою – прямий. Нижній листок видаляю повністю, а верхній вкорочую на 1/3. Дві бруньки мають бути в ґрунті, одна – на поверхні. В міру потреби поливаю. За 2-3 тижні пагінець вкорінюється, а з верхньої пазухи виростає молоденька бруньочка.

Таким же способом Галина Яковініч черенкує виноград, а ще використовує (для дерев і троянд) метод щеплення. З її легкої руки садок біля хати впродовж десятиріч радує господарів, їхніх дітей, внуків і правнуків соковитими плодами.

На присадибній ділянці вона має навіть площі лікарських рослин: ромашки, м’яти, меліси та інших. У призначений час зрізує, висушує і протягом року варить запашний лікувальний чай. Відкрила для себе не лише красу, а й цілющі властивості цвіту бузку, акації, липи.

Світ рослин став частиною життя Галини Яковініч, відколи почала працювати лаборантом лісових культур у Шацькому лісовому технікумі ім. В. В. Сулька. Саме при першому директорові – Валентинові Сульку – відкрила для себе секрети успішного вирощування дерев, декоративних кущів, одно-, дво- та багаторічних квітів, а також екзотів. Тож 30 років присвятила цій роботі.

Різні люди приходять до Галини Сафронівни, щиро ділиться з ними своїм квітковим багатством, консультує, радить, допомагає. Єдине, що її засмучує, це прохачі, які несуть негативну енергетику. Бувало, дасть таким пані Галина гілочку, а наступного дня уся рослина всохне. Живі насадження – як діти: надто гостро і безкомпромісно реагують на добро і зло. Лихих людей, звичайно, менше. А в родині Галини Яковініч таких і зовсім нема. Захоплення дружини поділяє чоловік Олександр Антонович і особливо донька Світлана, котра живе в місті й не має можливості вирощувати квіти. Коли розмовляє по телефону з мамою, найперше запитує про здоров’я батьків і те, які квіти розцвіли. Галина Сафронівна всіх привчила жити в гармонії зі світом краси.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Боголюбы Показати IP 14 Липня 2014 08:19
Трудно было предоставить фото или автор статьи думает что он прекрасно и гениально излагает материал?
лучанка Показати IP 14 Липня 2014 12:01
то вже правда! чому немає фото? хотілося б побачити квіти.можливо щось придбати чи обміняти!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus