USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Ласувати полуницею і восени: родина волинян збирає ягоди до самих морозів

11 Жовтня 2020 19:22
Подружжя Хомяків із села Городині Рожищенського району збирає осінній урожай полуниць. Родина вирощує полуниці понад 10 років, пристосувавшись до волинського клімату. Рвуть ягоди з травня до листопада. Як виглядає полуничне поле цієї пори року – у сюжеті Суспільного.

Як розповідає Катерина Хомяк, аби мати врожай восени – вирощують переважно морозостійкі сорти, доглядають. Працюють увесь рік.

«Два рази весною прополювання полуниці, це обов’язково. Ягоду кропити не можна, бо вона припиняє в рості, це впливає на врожайність і так само на наш організм. Потім ягідка, коли дивиться в небо, ми її застеляємо і тоді збираємо врожай. Після того ягода скошується, збирається солома і знов прополювання. Її (ягоду – ред.) треба накривати агроволокном, щоб вберегти цвіт. Будь-який сорт, якщо накривати агроволокном, буде раніше плодоносити», – розповіла господиня.

У селі Городині живе до двох сотень людей. Місцева жителька Ірина Березюк каже: родину, яка вирощує полуниці, знають усі – заздалегідь записуються в чергу, щоб купити ягоди.

Загалом подружжя Хомяків вирощує 20 сортів полуниці на 4 гектарах поля. А збирати врожай допомагають односельчани.

«Ягода смачна, солодка, але зараз дощик пройшов, то може бути з кислинкою, тому що солод залежить від сонця. Так само весною починає плодоносити з кислинкою, а далі більше солоду набирається, бо з’являється сонечко. Вона не тверда, транспортабельна», – розповіла жінка.
Ремонтантні сорти полуниці плодоносять упродовж року, розповів керівник відділу управління агропромислового розвитку Олександр Книш. Кущі полуниці восени потрібно оберігати від шкідників і від хвороб. Щодо погодних умов, каже фахівець, потрібна пильність господарів, аби не допустити пошкодження ягід.

«Ми мали на початку місяця і дощі. Всередині місяця були відсутні дощі. Однак температура до одного градуса знизилася. В кінці знову надлишкові опади. В півтора-два рази опади були вище норми. Це може свідчити, що культури при дозріванні ризикують бути пошкоджені грибковими хворобами. Особливо, це стосується полуниці – ремонтантних сортів. Оскільки погодні умови осені відрізняються від літа. Це потребувало пильності з боку аграріїв», – розповів Олександр Книш.

Врожай Хомяки збувають на ринках, саджанці різних сортів надсилають замовникам з різних куточків України.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus