USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Лучанка представила Україну на конкурсі нейронаук

10 Серпня 2017 07:40
Міжнародний конкурс "мозкознавців" International Brain Bee відбувся минулого тижня у Вашингтоні. Україну представила переможниця національного нейроконкурсу, випускниця Луцької гімназії № 14 імені Василя Сухомлинського Анастасія Цимбалюк, а супроводжував її у поїздці координатор національного етапу змагання к.б.н. Андрій Чернінський, повідомив він Інформаційному агентству Волинські Новини.

Brain Bee - це змагання із знань принципів будови та роботи нервової системи, причин та способів лікування поширених нервових та психічних хвороб. Учасники відповідали на усні питання, розв'язували письмові тести, визначали анатомічні структури на справжніх препаратах головного мозку, працювали із мікроскопічними препаратами, а також пробували представити себе в ролі лікаря, діагностуючи хвороби, симптоми яких грали спеціально підготовлені актори.

В конкурсі брали участь представники 24 країн усіх континентів.

Анастасія показала високий рівень знань, зокрема, правильно визначила 23 нервові структури з 25 запропонованих на етапі нейроанатомії. Проте, у підсумку більш сильними виявилися представники з інших країн. Перше місце отримав Сойас Вегл (Sojas Wagle, США), друге місце посіла Мілена Малчарек (Milena Malcharek, Польща), а третє - Ервін Ветамуту (Elwin Raj A/L P. Raj Vethamuthu, Малайзія).

Усі учасники отримали почесні трофеї, медалі, сертифікати, а найсильніші були відзначені грошовими призами. Але нагороди не є найголовнішим результатом і метою змагання. Перш за все Brain Bee - це свято спілкування з однодумцями з різних країн. Саме з цією метою американські школярі, які допомагали організовувати та проводити змагання, заснували у минулому році Міжнародну асоціацію юних нейронауковців (International Youth Neuroscience Association), яка була презентована учасникам. Анастасія стала першим членом цієї організації від нашої країни, і сподівається, що за сприяння Малої Академії Наук вдасться створити потужний рух школярів, зацікавлених у нейронауках.

"Участь в конкурсі була надзвичайно корисною для мене, оскільки тут я не тільки познайомилася з новими цікавими людьми з усього світу, а ще й визначилася з своїм майбутнім. До цього я лише була впевненою в тому, що хочу займатися біологією, але були сумніви якою конкретною галуззю. International Brain Bee показав мені всю важливість нейронауки, адже робота науковців в цій сфері призводить не лише до друку нових книг і підручників, а і дає надію для тяжко хворих людей", - ділиться враженнями від змагання Анастасія.

Цікаво, що саме у день початку подорожі були оприлюднені результати вступу до університетів, і Настя отримала підтвердження, що вона є студенткою Інституту біології та медицини Київського національного університету імені Тараса Шевченка. За вступ вона особливо не переживала, адже була абітурієнткою із найвищим конкурсним балом на рівні із кількома іншими. Навчаючись у цьому навчальному закладі Анастасія має усі шанси розпочати успішну наукову кар'єру в галузі нейронаук.

Щороку міжнародний конкурс проходить в рамках великої міжнародної конференції, якою зараз був з'їзд Американської Психологічної Асоціації (APA). Учасники змогли відвідати пленарні лекції, взяли участь в роботі деяких секцій, ознайомилися із виставками та постерними доповідями. Найбільше запам'яталася жива дискусія із видатним психологом, лауреатом Нобелівської премії з економіки Даніелом Канеманом.
Під час відвідування виставок учасникам розповіли про використання технологій віртуальної реальності для корекції психіатричних порушень, нові програми для мобільних телефонів, що дозволяють слідкувати за особливостями емоційного стану або перебігу сну як у здорових, так і хворих людей, та іншими новинками нейронаук.

"На мою думку, кращого міста, як Вашингтон, для проведення конкурсу не могло і бути. По-перше, саме в ці дні тут відбувалася конференція Американської психологічної асоціації, де ми побачили багато нового та інноваційного. По-друге, Америка є досить великою країною, населення якої є дуже контрастним і значно відрізняється в різних її куточках. Це дуже схоже на учасників International Brain Bee, оскільки ми приїхали з країн з усього світу. Але, як і американці цінують один одного за те, що вони частина однієї великої нації, так і учасники International Brain Bee стали однією сім'єю не лише впродовж конкурсу, а і на довгі роки", - каже Анастасія.

Під час перебування у столиці США делегація України відвідала музей природної історії, в якому протягом чотирьох годин знайомилися із експозиціями, присвяченими різноманіттю життя, еволюції, становлення людини та розвитку її мозку та іншим, не менш цікавим речам.
Крім того, відвідали визначні місця Вашингтона - однойменний монумент, меморіал Лінкольна, Капітолій, а також були запрошені до посольства України в США. Там Анастасію привітала виконуюча обов'язки посла, радник-посланник пані Оксана Шуляр та перший секретар посольства, офіційний представник НАН України в США пан Георгій Дубинський.
В розмові учасники зустрічі відзначили важливість розвитку освітньо-наукового напрямку україно-американських стосунків, чому сприятиме заснування молодіжного руху юних науковців. Цікаво, що наше посольство розташоване у історичній будівлі, де Джорджем Вашингтоном було підписано ключовий документ про створення особливого Округу Колумбія, до якого входить столиця США.

Конкурс International Brain Bee був заснований у США професором Університету Меріленда (США) Норбертом Мислінським. Він переконаний, що переможці конкурсу в майбутньому зможуть знайти шляхи лікування більш ніж 1000 неврологічних та психічних розладів, від яких страждають люди.
Організаторами змагання в Україні є Українське товариство нейронаук, ГО "Ноосфера", а також Національний центр "Мала академія наук України", завдяки фінансовій підтримці якого стала можлива дана поїдка. Конкурс сприятиме формуванню нової генерації вітчизняних учених в галузі нейронаук, чиї імена прославлять нашу батьківщину, переконаний координатор національного етапу к.б.н., с.н.с. Інституту фізіології ім.О.О.Богомольця НАН України Андрій Чернінський. В наступному році змагання буде організовано в березні, під час Всесвітнього тижня мозку.

Організатори запрошують до участі старшокласників усіх регіонів України, а готуватися потрібно уже зараз, адже для успішного виступу потрібно знати не тільки нейробіологію, а й англійську мову, якою проводиться як національний, так і міжнародний етапи. Наступне змагання International Brain Beeвідбудеться у Берліні (Німеччина) в рамках Форуму Федерації Європейський Товариств Нейронаук (FENS).
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus