USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

17-річна лучанка: «Мрію рятувати людей від хвороб»

16 Вересня 2017 20:27
17-річна Анастасія Цимбалюк з Луцька представляла Україну на всесвітньому конкурсі з нейронаук у Вашингтоні. Цього року дівчина закінчила гімназію №14 імені Василя Сухомлинського і вже вступила до Київського національного інституту імені Тараса Шевченка. Студентка каже, що навіть не думала навчатися за кордоном. Дівчина переконана: українські виші нічим не гірші, йдеться на сторінках газети Волинські Новини №36.

У дитинстві Настя мріяла стати журналістом, як її мама. Однак пізніше збагнула, що хоче вивчати біологію.

«Коли виросла, то зрозуміла, що хочу допомагати людям. Мрію колись зробити відкриття з нейрохірургії, – ділиться вона. – Є такі хвороби, які пов’язані з мозком або з нервовою системою, наприклад, хвороба Альцгеймера. Це дуже сумно. Психіка людини тоді змінюється і вона втрачає зв’язок з реальністю. Може, колись хтось зможе винайти ліки, аби ці люди не забували близьких, аби не втрачали себе. Можливо, це буду я».

Настя поглиблено вивчає біологію з восьмого класу. За весь цей час юна розумниця чи не щороку брала участь у різноманітних олімпіадах та змаганнях, виборювала призові місця. Цьогоріч вона посіла перше місце з біології в області та третє на всеукраїнському рівні. Також дівчина завоювала третє місце з захисту своєї наукової роботи в Малій академії наук на всеукраїнському рівні. А потрапила на міжнародний етап конкурсу Brain Bee з нейронаук, бо виграла всеукраїнський. Призове місце посісти їй не вдалося, адже їх було усього три, а претендентів з різних країн світу – аж 24.

«Конкурс присвячений нервовій системі. Це дуже важлива частина організму, – розповідає Анастасія. – Адже вона відповідає за усе, що в ньому відбувається. Мета конкурсу – відшукати талановитих дітей, аби вони у майбутньому винайшли ліки проти нервових захворювань. У сучасному світі є дуже багато хвороб, з якими треба боротися».

Дівчина довго вагалася, яку галузь біології їй обрати. Однак після конкурсу зрозуміла: вивчатиме будову мозку, аби колись розпочати кар’єру в галузі нейронаук.

Анастасія вивчає не лише точні науки, а й цікавиться малюванням та іноземними мовами. Дівчина закінчила музичну школу та дуже любить грати на фортепіано. Вона каже, що гра допомагає їй розслабитися, якщо день видався важким.
«Іноді треба робити паузи з навчанням і відпочивати. Я навіть читала, що так знання краще засвоюються. Безперервно зубрити – не варіант. Треба попрацювати 45 хв, тоді зробити перерву, а після неї знову сідати за книжки», – радить вона.

Анастасія каже, що усіма своїми досягненнями завдячує наставниці – учителю біології Діані Василюк.

«Це вона побачила в мені талант, – каже дівчина. – Учителька завжди радила, які книжки мені слід читати та на що звертати увагу. Після уроків ми завжди залишалися з нею в кабінеті, аби вивчати біологію».

Юна розумниця мріє у майбутньому працювати над улюбленою справою. Дівчина хоче, аби її робота була в Україні.

«Я познайомилася з багатьма талановитими людьми, що працюють у цій галузі в Україні. Читала їхні роботи і була вражена. Українська наука не стоїть на місці, – переконана Анастасія. – Вона розвивається».

Лілія БОНДАР
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus