USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Лучани готові вчитися, щоб залучити фінансування для шкіл

4 Листопада 2016 18:33
У 2015 році Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом» започаткував проект «Фонд розвит­ку навчального закладу» для сприяння ефективному використанню коштів для покращення навчального процесу, розвитку навчально-методичної бази освітнього закладу та залучення додаткових джерел фінансування. Такий фонд уже рік функціонує у загальноосвітній школі №11. Сьогодні фонд розвитку «Ерудит» уже має конкретні результати та нові амбітні плани, - повідомили у прес-службі Фонду.

Голова правління фонду розвитку ЗОШ №11 «Ерудит» Наталія Гунько зазначила, що піклувальна рада школи та педагогічний колектив уже давно планували зареєструвати при навчальному закладі організацію, яка сприятиме розвитку школи. Проте у них виникало багато запитань щодо самої процедури створення, а також юридичних та бухгалтерських аспектів.
«Дуже вдячні, що Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом» надав нам юридичну підтримку та маршрутний лист у питанні реєстрації фонду. Без допомоги в нас нічого не вийшло б, – зауважує Наталія Гунько. – Ми мали на меті створити самостійну, ефективну, недержавну, неприбуткову організацію, з допомогою якої можна було б розвивати та фінансувати навчальний заклад. Нам це вдалося. У січні наш фонд розвитку вже матиме два річні фінансові звіти, що є умовою для участі у міжнародних грантових програмах. Ми готові вчитися, щоб залучити більш серйозне фінансування».

Надії, які батьки покладали на фонд, виправдалися

На початку роботи правління фонду розвитку ЗОШ №11 «Ерудит» разом із керівництвом школи затвердили стратегію розвитку. Відштовхуючись від стратегічних планів, складали програми й проекти, частину з яких успішно реалізовують.

«Я підтримала батьків, тому що в них був хороший задум – працювати для розвитку школи й дітей, які в ній навчаються. Адже центром у роботі освіти має бути дитина, – зазначає директор школи Марія Мороз. – Ми працювали один рік і вже можна говорити про результати. Було залучено значні додаткові кошти. Завдяки цьому багато зроблено для розвитку художніх, театральних колективів, яких у нас аж шість. Дуже велику суму витратив фонд на закупівлю костюмів, взуття, декорацій. За підтримки фонду розвитку «Ерудит» зміцнили матеріально-технічну базу: закупили мультимедійний комплекс, ноутбук. За гроші батьків і частково за кошти, що їх залучив фонд, вдалося обладнати конференц-залу. За підтримки Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» встановили систему відеонагляду в школі та обладнали місце вахтера. Надії, які батьки покладали на фонд, виправдалися».

Як доказ ефективності діяльності фонду Наталія Гунько презентувала фінансовий звіт. За рік роботи «Ерудиту» вдалося залучити понад 98 тисяч гривень. Голова правління фонду розвитку ЗОШ №11 зазначила, що шлях до досягнення успіху був складним. Члени правління зверталися до різних організацій та підприємств із проханням підтримати фонд розвитку їхнього навчального закладу. Було багато відмов, проте знайшлися й ті, хто підтримав ініціа­тивних батьків. Серед них – підприємець Руслана Лазарєва. Жінка не лише показала особистий приклад, але й закликала підприємців долучатися до благодійності.

«У нашому мікрорайоні приблизно 40 підприємців. Якщо вони щодня, щомісяця, щороку по гривні даватимуть, це буде значна підтримка. Ми всі зацікавлені в співпраці, а також у тому, щоб процвітала школа, бо це діти, це батьки, це сім’ї», – зауважила вона.

Ініціатива батьків та сприяння дирекції – дві невід’ємні складові, що дають результат

Для того щоб робота фонду була відкритою та більш ефективною, батьки створили сторінки в соцмережах. Там вони обмінюються інформацією, розповідають про роботу фонду, діляться планами та залучають більше прихильників, спонсорів, активістів.

«З 2014 року маємо партнерські відносини з цією школою. Ми побачили, яке місце тут має дитина в навчально-виховному процесі, скільки уваги приділяють дирекція, педагоги та батьки, – каже заступник голови правління Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» Орест Маховський. – Незважаючи на те, що школа розташована на околиці міста, вона – одна з тих, які є взірцем для провідних шкіл. Цього фонду не було б, якби не було ініціативних батьків та сприяння дирекції. Це дві невід’ємні складові, які разом дають результат».

Переваги фондів розвитку навчальних закладів уже відчули в луцьких загальноосвітніх школах №№11, 12, 13, 16, 17, 25. До ініціативних батьків, які створили фонди розвитку в школах, долучилися і дитячі садки №№ 3, 8, 23, 22, 28, 32.

2016 року Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом» відкрив представництва у всіх районах області. Тепер до тих луцьких навчальних закладів, які знають, що таке сучасна освіта, мають можливість приєднатися школи та садочки не лише Луцька, а й інших населених пунктів Волині.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus