USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Річниця смерті Грушевського, чи «як і всім, хочеться в Європу». ФОТО

25 Листопада 2013 12:13
Покладання квітів біля пам’ятника Михайла Грушевського – видатного історика, публіциста, політичного діяча, першого Президента України – відбулося сьогодні, 25 листопада, з нагоди річниці смерті першого Президента України. Дощова погода не стала на заваді учасникам акції.

Щоправда, не всі, хто прийшли покласти квіти до підніжжя пам’ятника, знали про нинішню дату. Дехто з лучан подумав, що захід відбувається у рамках Євромайдану. Зокрема поважна пані, яка приєдналася до гурту, розповіла, що прийшла, бо «як і всім, хочеться в Європу».




До акції долучилися як пересічні громадяни, так і громадські організації. Зокрема вшанувати пам’ять Михайла Грушевського з'явилися представники Братства ветеранів ОУН-УПА.

Марія Ткачук від імені своїх побратимів тримала вінок і розповіла, що завітала на захід свідомо і з величезною гордістю.

«Прийшли сюди, щоб віддати шану першому Президентові Української Народної Республіки. Він, Винниченко, уряд багато зробили для становлення української державності. Але більшовики їх розбили, і все пропало. Вже світ весь признав УНР, але що зробиш», - скрушно хитає головою жінка.



«Я українкою народжена, за Україну ми боролися, але немає порядку все одно. Видно, ми такі є», - вважає Ярослава Ільчук, 1931 року народження.



Заступник голови облдержадміністрації Олександр Курилюк, зазначив, що сам, як історик, прекрасно знайомий з роботами Михайла Грушевсього. Одна з перших книг у його біографії, як фахівця з історії, каже посадовець, - «Історія України-Руси».



«Збірник його статей, який називається «На порозі нової України», особливо треба перечитати сьогодні, коли йде гаряча дискусія, якою має бути наша держава. Треба читати про основи, про засади державності, як бачив це Грушевський. Він теж говорив про західну орієнтацію, про те, як вибудовувати стосунки», - вважає Олександр Курилюк.

Заступник голови Луцької міської ради‚ керуючий справами виконкому, Юрій Вербич також долучився до заходу.



«Сьогодні ми вшановуємо пам’ять великого науковця, якому, на жаль, не вдалося побачити соборної незалежної України. Але дуже приємно, що його прагнення були реалізовані, і ми маємо соборну незалежну державу», - зазначив посадовець.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus