USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Bellingcat відстежив, які країни відвідували «Петров» і «Боширов»

27 Вересня 2018 19:38
Дослідницька група Bellingcat та видання The Insider отримали в розпорядження дані про відвідування підозрюваними в отруєнні Скрипалів «Олександром Петровим» і «Русланом Бошировим» країн Європи та Азії з 2016 року і до сьогодні.

Про це йдеться в їхньому спільному розслідуванні, передає Укрінформ.

«Bellingcat і the Insider отримали в розпорядження дані про перетин «Петровим» і «Бошировим» різних країн у Європі та Азії в період дії їхніх закордонних паспортів (з 2016 року і до сьогодні)», - йдеться в повідомленні.

Як повідомляють Bellingcat і The Insider, двоє російських оперативників почали подорожувати світом 8 квітня 2016 року, коли «Петров» (можливо, що і «Боширов») в'їхав до Мінська, а звідти вилетів до Амстердама. Він прибув до Нідерландів за два дні після скандального референдуму про асоціацію України з ЄС, а за 10 днів вилетів назад до Москви.

За інформацією розслідування, наступна поїздка «Петрова» розпочалась 11 липня 2016 року: він перетнув російсько-казахстанський кордон на автобусі, вказавши казахським прикордонникам як місце призначення місто Пекін. Однак залишається невідомим, як він планував добиратися до китайської столиці, враховуючи, що відстань від прикордонпункту до Пекіна становила понад 5000 кілометрів. Можливо, що він вказав підставне місце призначення або ж планував доїхати до Астани, де сісти на літак до Китаю. Незрозуміло також, якими були його плани, однак далі на 15 днів його сліди губляться. Потім він знову з'явився на рейс до Москви - але не з Пекіна, а з ізраїльського міста Тель-Авів.

Як встановили дослідна група і видання, два місяці потому «Петров» знову вирушив до Амстердама, а звідти вилетів до Лондона. Це, судячи з усього, була перша його (можливо, і «Боширова») поїздка до Великої Британії. Невідомо, скільки часу він провів у Великій Британії, однак поїздка до Нідерландів і Великої Британії в цілому зайняла менше тижня.

За інформацією Bellingcat і The Insider, потім через два місяці після повернення з Лондона «Петров» знову полетів до Амстердама. Цього разу він пробув у Європі 12 днів. Наприкінці листопада він повернувся до Москви рейсом з Парижа.

Наступна поїздка «Петрова» розпочалася 28 лютого 2017 року. Цього разу він знову попрямував до Великої Британії. Він пробув там 6 днів і повернувся, «за зловісним збігом», 4 березня - в той самий день, коли рік тому вони з напарником отруїли Сергія Скрипаля та його дочку.

З вересня 2017 року по лютий 2018 року «Петров» п'ять разів побував у Франції і Швейцарії. Зазвичай він прилітав до Парижа і повертався з Женеви. Остання з цих поїздок виявилася найтривалішою: він пробув у Європі два тижні - з 23 січня по 6 лютого. Цього разу Женева була місцем як вильоту, так і прильоту.

Наступна поїздка виявилася їхньою останньою поїздкою в Європу: 2 березня 2018 року вони обидва приземлилися в аеропорту Гатвік, купивши квитки на цей рейс напередодні ввечері. Наступного дня до Лондона прибула донька Сергія Скрипаля.

Раніше The Insider і Bellingcat вдалося встановити особу «Руслана Боширова», одного з двох співробітників ГРУ, обвинувачених в отруєнні Скрипалів. Ним виявився полковник ГРУ і «герой Росії» Анатолій Чепига.

Координатор групи «Інформаційне опір» Дмитро Тимчук повідомляв, що приїзди Петрова і Боширова до країн Європи та Ізраїлю збігалися у часі з терактами, політичними скандалами і акціями протесту в цих країнах.

Як повідомлялося раніше, колишній офіцер ГРУ Сергій Скрипаль і його дочка Юлія були знайдені без свідомості в Солсбері та потрапили до лікарні з отруєнням невідомою речовиною 5 березня. Речовину ідентифікували як «Новичок».

В Організації з заборони хімічної зброї дійшли висновку, що влада Великої Британії правильно ідентифікували речовину, якою були отруєні Скрипалі, і підтвердили російське походження «Новичка».

5 вересня прокуратура Великої Британії назвала імена двох росіян, підозрюваних у спробі замаху на Скрипалів. За словами прем'єр-міністра Терези Мей, британська розвідка з'ясувала, що підозрювані - Олександр Петров і Руслан Боширов - є офіцерами ГРУ.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Я Показати IP 28 Вересня 2018 05:04
Дослідницька група Bellingcat - чи й не " експерти" , Хіба не відомо що це за кодло і на кого воно працює? вони пишуть те що їм замовляють

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus