USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Луцьк може стати другою столицею західної України

2 Березня 2015 14:16
Негласною столицею західної України прийнято вважати Львів. Водночас є місто, історія якого - не менш славна, та й пам’яток у ньому є достатньо. Є навіть замок, якого так не вистачає Львову. Мова - про Луцьк, центр Волинської області, – місто, яке раніше носило назву Лучеськ, і місто, в яке завжди хочеться повертатися, – пишуть журналісти UBR.

Про вік Луцька можна сперечатися довго. Згідно з даними одного джерела, його заснував Володимир Великий, згідно з інформацією іншого – тут ще з початку VII століття жило слов’янське плем’я дулібів. Вперше місто згадується в Іпатіївському літописі, що характерно для більшості поселень з історією. Тоді Луцьк був укріплений настільки, що спочатку витримав піврічну облогу короля Польщі Болеслава Сміливого, а потім, в середині XII століття, таку ж піврічну облогу Юрія Довгорукого. Все це відбувалося на фоні бурхливих геополітичних змін в регіоні, які призвели до створення Луцького князівства, а з часом – до домінування міста на Волині. Луцьк став серйозним торговим центром, сюди стали приїжджати, зокрема і на постійне місце проживання, іноземці – німці, поляки, литовці.

Серйозною подією в житті Європи XV століття став з’їзд монархів у Луцьку, присвячений боротьбі з небезпекою турецького вторгнення. На цей захід з’їхалися королі Польщі, Угорщини, Данії, Великі князі Московії і Литви, інші впливові правителі Європи і їх представники, серед яких був навіть легат Папи Римського і гросмейстер Пруссії. На цьому з’їзді король Угорщини Сигізмунд запропонував надати допомогу Візантії в боротьбі проти Туреччини, але Польща виступила проти. Результати такої недалекоглядної політики ми знаємо з уроків історії.

Власне, архітектурна домінанта Луцька – саме той замок Любарта, в якому і відбувався з’їзд. Спорудження замку почалося ще в середині XIV століття, пізніше він неодноразово добудовувався і перебудовувався. А в часи Російської імперії, після однієї з пожеж, навіть прийняли рішення розібрати замок на будівельні матеріали. На щастя, цього не сталося і замок лише реконструювали. Звичайно, внутрішніх приміщень, які там колись знаходилися, більше немає, проте є невеличкий музей книгодрукування, в одній із веж є музей дзвонів і невеличка кімнатка зі зброєю середніх віків. Висота стін – біля дванадцяти метрів, товщина – три метри. В’їздна вежа значно вища – двадцять вісім метрів. Можна прогулятися критими галереями і помилуватися краєвидами міста з висоти замку, а якщо пощастить – потрапити на один із заходів, які влаштовують на території укріплення. Недарма в 2011-му році на конкурсі «Сім чудес України» Верхній Луцький замок зайняв перше місце.







Окрім замка, в Луцьку є підземелля, які знаходяться під костелом святих Петра і Павла. Для відвідування вони доступні не завжди, але якщо вам вдасться побувати в Луцьку, коли ті будуть відкритими – обов’язково сходіть, не пошкодуєте.

На Волині є й інші костели, монастирі, навіть оборонна синагога, яка входить в перелік пам’яток архітектури національного значення. Дуже цікаво виглядає лютеранська кірха, споруджена в стилі неоготики на місці монастиря кармелітів більше сотні років тому.



Не варто забувати і про музей Лесі Українки, музей Волинської ікони, а також про один із трьох на всю Україну музей-аптеку, чи аптеку-музей, як його називають самі лучани.







Візит до Луцька не менш цікавий, ніж поїздка у Львів. Звичайно, останній значно більше розрекламований, зокрема і за кордоном. Що ж, це лише стимул місцевій владі і профільним міністерствам подумати про те, щоб створити другий туристичний центр на заході країни – нічим не гірший від першого – Львова. А ще ж є Мукачево з Ужгородом, є й інші міста, замки, монастирі, побачити які було б цікаво не лише українцям, а й гостям із-за кордону.











Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 19
Петро Показати IP 2 Березня 2015 14:32
Дуже приємно, що хоч таким чином анонсується, що негласною столицею Західної України повинен бути Луцьк, я повністю погоджуюся, з позицій сьогодення України (особливо Володимира - Волинського), адже сторія його не менш славна аніж прийнятого галичанами Львова, та й пам’яток у ньому - достатньо, багато чого вартує замок - окраса древнього Лучеська, лишень щоби нинішня влада зрозуміла це, адже це і інвестиції і т.д. і т.п........
Не смішіть людей!!!! Показати IP 2 Березня 2015 14:33
Скільки того замку? А куди ще можна піти в Луцьку? Крім замку і музею-аптеки мають бути інші цікаві місця. І не одне.
Моль до Не смішіть людей!!!! Показати IP 2 Березня 2015 18:13
А ЦУМ, а Порт Сіті, а Буратіно, а ... славне місто з відомими спорудами від олігархів. А от туалет єдиний на цілий історичний центр немає кому облаштувати.
Петро Не смішіть люд Показати IP 2 Березня 2015 14:38
З позиції вашої меркантильної думки, в ідеальній чистоті можна найти соринку, але я вам пораджу найдіть в своїй душі чистоту помислу і ви побачите багато прекрасного чистого !!!!!!!!!!!!!!!!!
Дьодік Показати IP 2 Березня 2015 14:58
Перша столиця ЗУ - це село Нуйно К.-Каширмського району. Да. Це науковий факт. Бо там теж (як і у славному Луцьку) немає жодної людської(!) громадської вбиральні. Да. Гордіться далі, тільки дивіться під ноги, щоб не обляпатись.
Читак Показати IP 2 Березня 2015 14:59
Столицями по бажанню не стають. Столицями робить iсторiя.
підтримую Показати IP 2 Березня 2015 15:03
Погоджуюсь. Ми можемо претендувати на столицю України. Тим паче, що Луцьк - батьківщина слонів і крокодилів.
Лучанин Показати IP 2 Березня 2015 15:13
коментар було видалено
НЕЛУЧАНИН Показати IP 2 Березня 2015 15:58
Луцьк навть із Жовквою не може позмагатись за кількістю архітектурних памяток, не те що зі Львовом. Я вже не кажу про Чернівці, до яких Луцьку ой як далеко
Петро2 Показати IP 2 Березня 2015 16:12
Це поезія Романюка під редакцією Кравчука чи як?...)))
бомж до Петро2 Показати IP 19 Квітня 2015 02:44
Кравчуки, Герасимюки дух хабарників не вивітрився з часів Кривицького. Ви коли сволочі відключите опалення чим платити будемо ізверги!!!!! Кровосісі!!!!! При Януковичі простій людині жилося легше, тай вам кралося легше
Изя Шнеерзон Показати IP 2 Березня 2015 16:38
коментар було видалено
Dryg Izi до Изя Шнеерзон Показати IP 2 Березня 2015 16:48
Da sho vu govorite...??!!
ага Показати IP 2 Березня 2015 17:11
а ви ше більше осучасніть архітектурну памятку як наш замок і вже в Луцьку бачити не буде що.
Волиняка Показати IP 2 Березня 2015 19:10
Анендицит вирішив що вони другий Рим
Джулія Показати IP 2 Березня 2015 20:16
Львів не менше, ніж визначними місцями, славиться своєю громадянською позицією. А от Луцьку до Львова в цьому аспекті ще геть далеко...
лучанка Показати IP 3 Березня 2015 08:36
Щоб назватися столицею, треба, аби влада місцева працювала на місто і його туристичний імідж. А влада у нас дбає про свої маєтки і кишені. Замок? Добре. Візитівка для столиці є. Заповідник Старе місто вже впорядкували? Щось змінилось на краще? А далі що? Брудне місто? Корито замість фонтану чи клумби посеред Тетарального майдану? Сонячний годинник в тіні? Абсурд із пам'ятниками Лесі і Трасу? ЦУМ і Апеляційний суд - обличчя "старого Луцька"? Старі брудні польські тролейбуси? Засмічений і зарослий парк нібито культури і відпочинку? Одними барами і ресторанами туристів не привабиш і гонору місцевим жителям не додасиш...
Люблю Луцьк Показати IP 3 Березня 2015 16:13
Добре було б, щоб все було так гарно, як описано у статті. Роботи ще купа, той же фонтан, чи парк. Але можу сказати впевнено, що із чистотою і дорогами тут все окей, навіть якщо порівняти із тим же Львовом, Чернівцями чи Франківськом. Єдине,дуже соромно публікувати статтю, в якій я без зусиль, не дочитавши навіть до кінця, знайшла 5 серйозних помилок! Найміть собі коректора, майте совість!)
лучанин Показати IP 19 Квітня 2015 02:08
Луцьк це діра. Особливо діра в мізгах нашої влади.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus