USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Луцьк – серед лідерів рейтингу інтеркультурних міст

29 Червня 2018 12:56
Одинадцяту позицію серед понад 80 проаналізованих на визначення показника інтеркультурності міст у різних країн світу та шосту позицію серед міст з населенням понад 200 тисяч жителів посів Луцьк.

Про це йшлося під час засідання робочої групи з аналізу індексу інтеркультурності Луцька в рамках третьої зустрічі координаторів Національної мережі інтеркультурних міст України.

Експерт Ради Європи Ксенія Рубікондо розповіла, що мережа інтеркультурних міст України є однією з найбільш динамічних в програмі інтеркультурних міст Ради Європи. До мережі належать шість українських міст, всі з яких проаналізовані за індексом інтеркультурності. Загалом до програми належить 126 міст у світі, як з європейських країн, так і США, Австралії та Японії. Для міст створюють можливості обміну досвідом на національному та міжнародному рівні, йдеться про мирне та толерантне проживання населення будь-якого походження.


Як повідомила директор департаменту культури Луцької міськради Тетяна Гнатів, торік у Луцьку працювали експерти, визначаючи індекс інтеркультурності міста. Одним із пріоритетів розвитку міста є інтеркультурна політика. Результати індексу інтеркультурності допоможуть зрозуміти, як можна покращити ситуацію, щоб ці принципи лягли в основу стратегії розвитку міста. Луцьк з індексом у 77% посів 11 місце серед 89 проаналізованих міст, що беруть участь у програмі. Водночас, він став шостим серед міст з населенням понад 200 тисяч жителів і третім – серед міст, у яких проживає менше 15% мешканців іноземного походження.


Ксенія Рубікондо відзначила, що Луцьк має хороші показники інтеркультурності, це відображає обличчя міста, міжнародну діяльність, зокрема те, що місто співпрацює з 18 містами-побратимами. Вона відзначила, що 100% індексу не здобуло жодне з міст, а цей рейтинг є інструментом, аби відслідковувати в якому напрямку рухається місто відносно 14 політик інтеркультурності.

До цих політик належать, наприклад, зобов’язання бути інтеркультурним містом, освіта через інтеркультурні лінзи, бізнес і ринок праці, культурне та громадське життя, мови, міжнародне співробітництво, управління, антидискримінаційна політика тощо.

Одним із недоліків Луцька, який відзначили експерти, є відсутність стратегії інтеграції з елементами інтеркультурності. Цей документ повинен відображати життя міста та не може копіюватися з одного міста в інше. Також відсутня політика збільшення етнічного чи культурного змішування в школах.

Виконувач повноважень Луцького міського голови Григорій Пустовіт зауважив, що у місті наразі немає затвердженого положення про охорону здоров’я, освіту, молодь та спорт тощо. На його думку, варто розробити та затвердити такі положення про стратегію інтеркультурності, а згодом основні її тези стануть фундаментом стратегії розвитку міста. Наразі тривають дискусії щодо стратегії розвитку Луцька, адже хочуть розробити документ, який став би фундаментальним. Він наголосив, що метою є цивілізоване та толерантне суспільство, де на першому місці перебуває людина з її цінностями та інтересами.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Лол Показати IP 29 Червня 2018 14:17
11 місце це лідер?...
ГЕОРГІЙ Показати IP 29 Червня 2018 14:56
Отже , після цього вже на Театральній площі не робитимуть ярмарок ?
лучанин Показати IP 29 Червня 2018 14:58
Тепер наші чиновники порозумнішають в плані інтеркультурності ?
інтеркультура Показати IP 1 Липня 2018 10:04
На фото Гнатів + Пустовіт, а де молодь????

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus