USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.96

Луцьк вперше в Україні зібрав колекцію банківських карток

29 Жовтня 2014 09:28
У Луцьку в приміщенні Волинської обласної дирекції банку АБ «Укргазбанк» відкрилася унікальна виставка нового виду колекціонування — «Банківські платіжні картки», співорганізатором якої є Волинська асоціація колекціонерів «Паритет», - інформують «Відомості».

Таку експозицію в Україні представлено вперше.

Голова «Паритету» Анатолій Сєрков на відкритті виставки коротенько розповів найцікавіші моменти з історії платіжних карт. Як виявилось, ідею використання пластикових карток уперше висунув американець Едвард Беламі у 1880 році.

— Але на це світ якось не звернув уваги, думали, гроші ходять готівкові й так буде далі, — повідомив пан Анатолій. — Та у 1965 році корпорація «DС» виготовила універсальну платіжну картку — правда, не банківську, а для розрахунку за обід у ресторані. Випадково працівник цієї корпорації прийшов обідати і забув удома гроші, й так у нього виникла ідея гроші не носити, а зробити так, щоб можна було ними скористатися — він став послідовником Едварда. 47 років тому у Великій Британії був винайдений і встановлений перший банкомат.

Серед інших цікавих цифр Анатолій Сєрков назвав те, що 620 мільйонів кредитних карток сьогодні зберігають лише американці, якщо їх скласти у стопку, то це буде башта заввишки 290 кілометрів. Загалом у світі все переходить у безготівкову форму розрахунків. Наприклад, у Європі всього 9% обігових грошей використовується, у Швеції всього 3%.

Левова частка карток представлених на виставці, має стосунок до волинських банків, які існували і зараз закрилися, або нині працюють. Також є картки закордонних банків, приблизно з 10 країн світу. Виставка налічує близько тисячі карток. Колекціонери готувалися до цієї експозиції п’ять років, бо зібрати і показати найцікавіші картки не так просто.

Анатолій Сєрков висловив сподівання, що експозиція стане не тільки цікавою, а й корисною для дизайнерів, які розробляють картки, рекламних працівників.

— Непогано було б, якби на картках з’явилася волинська тематика — наприклад, Меморіал Слави, пам’ятник Святому Миколаю або лебеді на Світязі — будь-що, що б популяризувало наш регіон, — каже Анатолій Сєрков.

До втілення експозиції долучилася луцька майстриня із соломникарства Валентина Галкіна. Вона допомогла розробити колаж, де представлено картку Ерсте Банку — єдиної фінансової установи, що випустила картку з Луцьким замком, й цей же замок виготовлений із соломки. Щоб додати волинського колориту, на іншому колажі майстриня зобразила із соломки півня.

Виступаючи перед присутніми директор Волинської дирекції АБ «Укргазбанк», де експонується виставка, Володимир Вовк зауважив, що її відкриття співпало з тим, що в цей непростий час працівники банку везуть платіжні картки для виплати грошового забезпечення бійцям батальйону «Волинь». Мають об’їхати 8-10 блокпостів по периметру 40 кілометрів. Також пан Володимир нагадав, що платіжна картка, крім усього іншого, є своєрідним засобом контролю за дітьми, бо можна простежити, коли і за що вони розрахувалися.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Микола Показати IP 29 Жовтня 2014 10:06
А як же обійшлося без рила Вовка?
Джулія Показати IP 29 Жовтня 2014 12:45
Адресу банку вказати забули??
UGB Показати IP 29 Жовтня 2014 14:49
м. Луцьк, вул. Б. Хмельницького, 42
Клієнтка "банку" Показати IP 30 Жовтня 2014 09:19
А навіщо та адреса? Банк непотрібний,працівники тікають звідти як миші,директор лицемір.
UGB Показати IP 31 Жовтня 2014 12:02
Банк найкращий! А тікають звідси "миші" а залишаються дуже гарні ввічливі працівники. Нема чого тут клевету наводити!
Олег Показати IP 2 Грудня 2014 22:40
Круть, такая выставка, наверное не только в Украине первая, но и в мире. Я тоже коллекционирую банковские карты, заходите в гости, посмотрите на мою коллекцию банковских карт: http://my-collection.at.ua/

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus