USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Луцьк згадав про трагічні історичні події

13 Липня 2014 13:30
Богослужіння, присвячене вшануванню жертв Волинської трагедії, відбулось у кафедральному соборі Святих Петра і Павла сьогодні, 13 липня.

Богослужіння правив єпископ-помічник Харківсько-Запорізької дієцезії Ян Собіло, який нині знаходиться у Волинській області з візитом.

До урочистої процесії долучився віце-консул генерального консульства Польщі в Луцьку Кшиштоф Савіцкі та депутат Волинської обласної ради Роман Карпюк.
Як зазначали в промові священнослужителі, ми повинні пам’ятати цей кривавий момент історії для того, щоб він більше ніколи не повторився.

Довідково:

1943 року на землях довоєнного Волинського воєводства Польщі розгорілася кривава міжетнічна драма, названа згодом Волинською трагедією в Україні, натомість у Польщі – Волинською різнею. Тепер це - терени Рівненської, Волинської та півночі Тернопільської області, населеної православними.

Щодо причин конфлікту думки польських та українських істориків розділилися. Останні, серед них Богдан Гудь зі Львова та Володимир В’ятрович із Києва, вважають, що коріння Волинської тягнеться від війни за Львів у 1918 році та перебування земель Західної Волині та Східної Галичини в складі міжвоєнної Польщі. В’ятрович узагалі називає конфлікт 1940-х років Другою польсько-українською війною в рамках Другої світової війни.

Українські дослідники вважають, що чи не основною причиною була саме політика так званої Другої Речі Посполитої щодо національних меншин, зокрема українців.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Алєжка Царьов, двойк Показати IP 13 Липня 2014 14:57
Ета же Валинская різня бєнзапілой! А шо ета ані, пасол Польши сідіт і моліца рядом з дєпутатом валинскім??? Ані же врагі кровниє далжни бить!
луцьк до Алєжка Царьов, двойк Показати IP 13 Липня 2014 17:44
Який ти при*урок.
Алєжка Царьов до луцьк Показати IP 14 Липня 2014 01:10
Та я ж жартую =) Відразу просто цього клоуна згадав, як побачив загловок)
Володимир Показати IP 13 Липня 2014 15:48
В’ятрович фальшивить, об’єктивні дослідження цієї трагедії визначили ведучі історики України і Польщі в ході багатолітніх досліджень, які викладені в 9 томах "УКРАЇНА - ПОЛЬЩА: важкі питання". Все решта - спотворення правди.
Валерій Показати IP 13 Липня 2014 18:53
Забувають всі про свору Медведєва в районі Рівного.неподалік зовсім від Парасолі..Хоча конфлікт тлів давно..загинули люди.Головне нам всім треба не забувати це,і поважати один одного,не залежно від національності.мови,релігії.А де правда,в кожного своя..Своя в родичів вбитих поляків,своя в родиів вбитих українців..Та і виживших,які разом з поляками ховались в лісах своя.Не забуваймо це,і дуже добре ,що відносини з Польщею і поляками в нас добрі.І повинні бути такими.добросусідськими.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus