USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Луцька влада ігнорує ініціативи подбати про здоров’я школярів*

9 Листопада 2015 21:22
Медсестрам у школах доводиться реагувати, здебільшого, на прямі звернення дітей або вчителів, а не дбати про профілактику. З держбюджету ж виділяються кошти лише на зарплату працівникам, а найнеобхідніші препарати в шкільні медкабінети купуються з батьківських внесків. Натомість ініціатива подбати про здоров’я учнів луцьких шкіл не знаходить підтримки в міській раді.

Два місяці тому до Луцької міської ради надійшов лист від засновника Фонду «Новий Луцьк» Ігоря Палиці з проханням розглянути можливість ввести в штати загальноосвітніх навчальних закладів міста посаду лікаря. Усі витрати на оплату праці й облаштування медичних кабінетів Фонд зобов’язувався взяти на себе. Однак відповіді досі немає.

Про це повідомив голова правління Фонду, кандидат на посаду Луцького міського голови Олександр Товстенюк.

Нагадаємо, на початку нового навчального року Ігор Палиця, відвідавши одну із луцьких шкіл, озвучив ідею ввести в школах міста посади лікарів, які б займалися профілактикою захворювань серед учнів.


«Ми думаємо про здорову націю. Здорова нація – це не тільки спорт, що ми й робимо (футбольні поля, спортивні майданчики). Це й профілактика захворювань. Ми прекрасно знаємо, що останнім часом в школах немає грошей, щоб утримувати на повну ставку лікарів. Де-не-де є медсестри, обладнання застаріле і розхідних матеріалів немає. Тому Фонд цього року запропонує міській владі співпрацю. Фонд бере на себе утримання лікарів, педіатрів на повну ставку в кожну школу, переобладнання сучасним обладнанням всіх медичних кабінетів, плюс розхідні матеріали. Для того, щоб хоча б раз у місяць лікар міг проводити профілактику з кожним класом щодо захворювань. Тому що лікувати буває вже пізно», - наголосив Ігор Палиця.

Зрештою, про потребу профілактики здоров’я школярів кажуть і самі медики. Так, головний лікар комунального закладу «Луцька міська дитяча поліклініка» Оксана Лєщинська повідомила, що згідно зі статистикою останніх років, у перший клас приходить 75 відсотків здорових дітей, а з 11 класу виходить 25 відсотків здорових дітей.

«Тобто, протягом 11 років, на жаль, наші школярі здобувають ряд хронічних захворювань і структура захворювань останніх років змінилась в сторону хвороб цивілізації. Це хвороби очей, враховуючи розвиненість наших комп’ютерних приладів, систем. Це хвороби опорно-рухового апарату, тому що, на жаль, гігієна правильного сидіння чи то за партою, чи то харчування чи за комп’ютером трішки в нас страждає. Хвороби шлунково-кишкового тракту – це більше характерно для дітей старшого віку. Це неправильне харчування, відсутність гарячих сніданків, перекуси, фаст-фуди, всі ті продукти, які люблять діти, але які небажано в їхньому раціоні», - пояснює медик.

Значний відсоток школярів має хронічні захворювання, дехто потребує особливого догляду і нагляду. Перевтома, недомагання часто проявляють себе під час перебування дитини в школі. Для цього у школах функціонують кабінети медичної допомоги. Раніше там могло бути троє працівників – педіатр та дві медсестри, нині ж - лише один представник середнього медичного персоналу. Цього, на думку батьків, недостатньо.

Багатодітна мама Ольга Приступа пояснює: у школі є тільки медсестра, їй кваліфікація не дозволяє обслуговувати дітей належним чином. І тому батьки хвилюються за своїх дітей.

«Медсестра може направити дитину, в якої щось болить, додому. Відповідно, батьки повинні змінювати свій графік і вести свою дитину і лікувальні заклади», - каже жінка.
Натомість, якби в школах був присутній кваліфікований лікар, це дозволило б встановити діагноз безпосередньо в школі та надати допомогу.

«Проба Руф’є, коли б в нас був кваліфікований лікар, проводилася б не один раз в рік, як при поліклініках, а декілька разів. Мала б місце профілактика», - каже жінка.

Так, медичній сестрі доводиться реагувати, здебільшого, на прямі звернення дітей або вчителів, про елементарну профілактику говорити й годі - на це немає ні часу, ні засобів. Та й одній людині важко тримати під контролем більше, ніж півтисячі школярів. Заробітну плату такі працівники отримують з Міністерства охорони здоров’я, забезпечення найнеобхіднішими препаратами – з батьківських внесків.

У Фонді Ігоря Палиці «Новий Луцьк» діє чимало програм, що покликані зміцнювати здоров’я лучан. Серед них – оздоровлення і відпочинок школярів у Буковелі. Кажуть, можна подбати і про всіх. Власне, на це була й розрахована ідея ввести в школах посади медиків.

Тож до міської ради із проханням посприяти впровадженню цієї ініціативи надіслали лист за підписом засновника Фонду «Новий Луцьк».

Як розповів голова правління Фонду Олександр Товстенюк, відповідний лист до міської ради був надісланий уже 6 вересня. Але по сьогоднішній день відповіді немає.

«Та однозначно Фонд від сказаних слів не відмовляється. Але й міська рада теж повинна іти назустріч, і теж у цьому напрямку щось робити. Як і говорив Ігор Петрович, ми готові взяти на себе фінансування ставки лікаря, медсестри і забезпечення комп’ютером, медикаментами кабінет у кожній школі», - каже він.

Минуло два місяці, але відповіді немає досі. Листа від Фонду у міській раді ніяк не коментують, і сприяти ніхто, очевидно, не збирається. Не ризикують коментувати ситуації і освітяни, хоча кабінет педіатра із кваліфікованими працівниками у школі, де буває в день більше десятка звернень до медсестри, значно поліпшив би картину здоров’я і боротьби з хворобами учнів.

Зрештою, Фонд попри перепони і небажання співпрацювати продовжує підтримувати луцьких школярів, у рамках постійнодіючих програм.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 18
Анонім Показати IP 9 Листопада 2015 23:21
Так ситуація непроста. Але коли приходиш до медсестринського кабінету і розумієш , що медкарту при поступленні дитини в школу ніхто з медпрацівників навіть до кінця першу сторінку не дочитав, при тому що в дитини інвалідність , яку батькам не особливо хочеться афішувати. /за три роки/... Коли щеплення " пробу Манту"- проводять так, що дитина переносить туберкульоз легень. І це відомий заклад - школа число...... не називаю. Це добре ввести посади лікарів в школи на постійній основі. Питання: на скільки років вистачить фонду це фінансувати? - це стосується впевненості лікарів у своєму майбутньому. Найважливіше- хто буде професійно адмініструвати цю роботу, щоб не страдали діти. Чи не буде введення посад лікарів в школі - роботою для пенсіонерок, яким вшистко єдно, що з дітьми. Їй саме головне получити гроші.......
24 школа!!! до Анонім Показати IP 10 Листопада 2015 08:52
Треба числа "відомих закладів" називати, щоб усі знали. Ось, наприклад, у 24-ій ЗОШ-НВК туалети так смердять, що учні бояться туди заходити, а батьків вирішили не пускати взагалі, хибно вважаючи, що до 1-го поверху ті "аромати" не доходять... Може то не фінансування винне? Може совісті комусь не вистачає? Просто за кошти батьків закутити миючі засоби і просто проконтролювати, щоб туалети регулярно мили??? Чи у директора і завгоспа інше бачення забезпечення якісного навчального процесу?
мама Показати IP 9 Листопада 2015 23:29
Соромно!!!!Фонд готовий фінансувати лікарів для наших дітей, а міська влада проти??!!!Це державна зрада!!!!!
Лучанин мамі Показати IP 10 Листопада 2015 00:38
НІ. Це адмін ресурс.
До одного з кандидат Показати IP 10 Листопада 2015 09:37
Поляки кажуть:"Що занадто, то - нездраво....". Романюк! Візьміться за розум, скоро вибори, а Ви не даєте Товстеннюку реалізувати такий потужний проект. Ви, що зрадник луцьких школярів. Палиця пнеться, його санчо-пансо старається, а Ви геть халатно ставитеся до фінансових ініціатив цих людей. Якесь неподобство, гроші пливуть рікою, а Вам не до того, певно весь у виборах. З огляду на те, що відбувається в інформаційному просторі останніх три місяці починаєш усвідомлювати, що якби не ПАЛИЦЯ і ТОВСТЕНЮК з їх "Новим Луцьком", то і самого Луцька не було б з його лучанами. Прикро, що бабло перемагає все.... Але лучани є і свій вибор зроблять....
мама двух школярів Показати IP 10 Листопада 2015 11:21
Чому не практикують огляд школярів лікаськими комісіями, як це було раніше : зібрали бригаду вузьких спеціалістів (окуліст, ортопед, логопед, стоматолог і т.д) і по черзі хоча б раз у рік обїхали школи. Якщо виявили у проблему наприклад викривлення хребта - батькам направлення щодо подальших дій. Ось вам і профілактика на належному рівні. Ні, ні , ні простіше ганяти натовпи батьків по поліклінікам на обходи, які є абсолютно формальними, займають купу часу, а батькам доречі відгули на роботі на ці походи не передбаяені, тобто батьки роботу прогулюють..... нема слів. Навантаження на школярів окрема тема. Невже так нікому і так не розвидниця, що більшість дітей ненавидять школу, де їх безкінечно грузять безліччю інформації, дитина не розуміє, гавіщо це їй потрібно і звикає не любити процес навчання ...... фізкультура лише три рази нп тиждень? причому методи такі ж совдепівськи .....
123 Показати IP 10 Листопада 2015 11:24
"Натомість, якби в школах був присутній кваліфікований лікар, це дозволило б встановити діагноз безпосередньо в школі та надати допомогу". - абсолютно неправильний підхід! Наявність медсестри в школі - цілком достатньо для надання первинної допомоги. Швидка доїздить в межах Луцька за 20 хв. Замість займатися передиборчими маніпуляціями - дайте грошей на облаштування тих самих шкільних медкабінетів. Наявність лікаря в школі - це вже філіал дитячої поліклініки. Натомість в школі знаходяться не тільки діти, а й персонал школи - для них також призначати лікарську посаду?
тато Показати IP 10 Листопада 2015 12:49
Що дасть медсестра в школі, яка протиратиме там спідничку? Доїзд до лікарні 10-15 хв, а первинну допомогу мусить вміти надати і вчитель
Анонім до тато Показати IP 10 Листопада 2015 21:21
У нас лікарі не завжди вміють першу медичну допомогу надати, а що може зробити вчитель.. Мені доводилося надавати першу медичну допомогу.Робила все,що робила б, спасаючи власну дитину.Але я ж не лікар
Не переконливо Показати IP 10 Листопада 2015 13:27
Не посадами шкільних педіатрів вирішується питання оздоровлення! Хто відповідає за моє здоров`я і за здоров`я моїх дітей? Я! І лише я! Ніхто не має права оглядати моїх дітей і призначати будь-яке обстеження чи лікування без моєї присутності та моєї згоди! Це згідно законодавства і згідно норм моралі. Тільки у екстрених і загрозливих для життя випадках (нещасні випадки, отруєння, гострі захворювання). Цим не займаються шкільні педіатри. Цікава питання: лікар винен, що не оглянув мою дитину; роботодавець винен, що не відпустив мене з роботи; міський голова ще у чомусь винен. За те я, як пересічний громадянин, тут ні при чому. Це вони погані, бо я погано виконую свої обов`язки по догляду і забезпеченню своєї дитини. Так виходить?
мама до Не переконливо Показати IP 11 Листопада 2015 23:43
Завжди відчувається, коли коментарі пише управління освіти!!!! Ваші вчительські повчання усіх вже дістали!!!! За "розумними" словами скривається цинізм і ядовитість!
мамі до мама Показати IP 12 Листопада 2015 10:00
Ви помилились. Не тільки освітяни вважають що кожен сам несе відповідальність за своє здоров`я і за здоров`я своїх дітей. Ні лікар, ні вчитель не заставлять мене слідкувати за здоро`ям своєї родини. Хоча, щодо повчальної манери спілкування педагогів, я з Вами повністю згоден. ))))
999 до Не переконливо Показати IP 11 Листопада 2015 23:48
Вмієте писати високими словами! а мені декілька разів приходиться відпрошуватися з роботи для дійсно формального медогляду!!!!!!! Керівництво сердиться! за ті дні гроші не платятся, а мені дітей цих треба чимось годувати!!!! Чоловік в ато!!!! Медогляд дійсно має бути у школі!!!! Голосуйте, хто за!!!!!?
Для 999 до 999 Показати IP 12 Листопада 2015 09:50
Тобто Ви вважаєте, що без Вашої присутності медичний огляд буде більш ефективним? Медичний огляд має бути проведений протягом року, а не тоді коли треба із роботи відпрошуватись. І не про керівництво треба думати, а про здоров`я дитини.
Анонім Показати IP 10 Листопада 2015 14:43
Лікар в школі - це малоефективно. Саме головне- це не підконтрольно. Як перевірити , що сьогодні робив лікар, які критерії? Кому він буде підзвітним? Хто буде нести відповідальність. за його роботу. чи не роботу???
Анонім Показати IP 10 Листопада 2015 14:45
Підтримую 123.
мама Показати IP 10 Листопада 2015 17:40
подумайте краще над проблемою ВАГИ портфелів наших дітей, скільки кілогоамів несе ваша дитина зранку у школу? надірватись можна,
otto Показати IP 11 Листопада 2015 18:40
фєдя кошель - казнокрад і коррупціонер, дерибанив майно міста. Це його стараннями такий жахливий стан медицини в місті !

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus