USD 39.75 40.20
  • USD 39.75 40.20
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

Луцька молодь зустрілася з ветеранами армії нескорених. ФОТОРЕПОРТАЖ

10 Жовтня 2013 16:43
Ветеранів Української повстанської армії вітали з 71 річницею її створення луцькі студенти.

Театралізоване дійство, приурочене до 71 річниці створення Української повстанської армії, відбулося 10 жовтня у Волинській обласній бібліотеці для юнацтва.

Перед гостями заходу – представниками Братства вояків ОУН-УПА Волинського краю імені полковника Клима Савура та молоддю, виступили переможець другого туристичного фестивалю авторської пісні, фото- і кіноаматорів «Вітрила пригод» у номінації «Авторська пісня та співана поезія» Володимир Ващук, народний артист України Валерій Маренич та студенти Волинського державного училища культури та мистецтв імені Ігоря Стравінського.

На початку заходу присягу вояка УПА зачитали юні актори, які втілювали образи повстанців на сцені. Після цього на присутніх чекали виступи Володимира Ващука, Валерія Маренича та інсценізації студентів, які зобразили на сцені епізод з біографії присутньої під час заходу ветерана УПА Тетяни Байди-Барбелюк. Демонстрували також архівні фотоматеріали про життя повстанців.









«Я та мій брат, який був зв’язковим, сиділи у в’язниці. Я була референтом служби агітації та пропаганди юнацької сітки УПА. Мій чоловік поставляв медикаменти повстанцям, тому що працював у мережі аптек, і теж потрапив до в’язниці. Не дивлячись на те, що мій батько був ветераном «вєлікой отєчєствєнной», повернувся з війни без ноги, нас зробили ворогами народу і ми всі відмучилися у тюрмах. Радянську владу у нас спочатку зустрічали з хлібом та сіллю, але вже за перших совітів почали репресувати українців. З нашого села 18 сімей вислали до Сибіру невідомо за що, адже ми їм нічого не зробили. Після розстрілу наших хлопців 23 червня 1941 року у Луцькій тюрмі люди зрозуміли, що це не визволителі, а окупанти. УПА утворилася у роки окупації України фашистами і мала завдання боротися з усіма окупантами. Ми зрозуміли, що і німці, і поляки такі ж самі, як решта ворогів, тому нам потрібна незалежна Україна. Хлопці, які підняли зброю, не бажали йти ні в армію Сталіна, ні до Гітлера», - розповіла Тетяна Байда-Барбелюк.




Як повідомила ветеран, вояків УПА називали не упівцями чи повстанцями, а просто «нашими хлопцями». На її думку, якби їх не підтримували, не годували, не переховували, не перев’язували їм рани, не копали криївок, армія не протрималася б і півроку. А вона протрималася десять років. Зрештою, вороги вдалися до крайніх заходів - робили спецзагони, перебиралися за повстанців, страшно мучили людей.

Тетяна Байда-Барбелюк висловила надію, що за допомогою сучасної молоді прийдуть до влади люди, які визнають УПА воюючою стороною. Вона повідомила, що європейські країни вже прийняли ветеранів УПА у Міжнародну федерацію Руху Опору.

Голова Братства Василь Кушнір та ветерани Тетяна Байда-Барбелюк, Марія Ткачук та Анастасія Грабовська згадували про буремні роки національно-визвольних змагань та читали поезію, присвячену боротьбі за незалежність України. Як зазначили ветерани, війна для них не скінчилася, вони не відчувають себе демобілізованими, тому що поки немає тієї України, за яку проливали кров повстанці.










Наприкінці дійства публіку закликали поспівати повстанських пісень разом із ветеранами.




Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Олег Показати IP 10 Жовтня 2013 16:52
Молодці! Слава Україні!
Володимир Показати IP 10 Жовтня 2013 20:01
Правду про УПА висвітлять наступнв покоління, бо там було всяке
поліна Показати IP 11 Жовтня 2013 07:15
Дякую Вам що вистояли і не скорились.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus