USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Луцькі екологи пояснили, чому «плачуть липи»

15 Червня 2017 15:12
Протягом останнього тижня до міської ради надходять численні звернення стурбованих громадян щодо звичного природного явища “липового плачу”. Зауважуємо, що звичного. Вчені - ботаніки називають це явище "гутація", від латинського слова гутта, що означає "крапля".

Встановлено три головних причини того, що "липа плаче", повідомляють у відділі інформаційної роботи міськради.

Перша причина - так дерево позбавляється від зайвої вологи у перезволоженому грунті і, відповідно, від зайвих соків в деревині. З кінчиків листових прожилок виділяється у вигляді крапель деревний сік і падає на землю.

Буває значне ураження липи великими колоніями попелиці, ті гризуть листя липи, з пошкоджених жилок листа випливає солодкий сік. Попелиця п'є сік, який, змішуючись з екскрементами попелиці теж капає на землю. Тут розвиваються дріжджові грибки, в такому випадку "сльози" липи мають неприємний запах.

Третя версія, навпаки, пов'язана з сильно сухим повітрям. У спеку липа, виділяючи сік, таким чином захищає листя від висихання. У цьому випадку досить дерево полити і "липовий плач" припиниться. Очевидно, що спекотні дні у Луцьку протягом тижня що минає спровокували саме таку захисну реакцію рослин.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
-- Показати IP 15 Червня 2017 15:37
То який з цих варіантів наш )))?????
Еколог Показати IP 15 Червня 2017 16:09
А ще є четверта версія: липи плачуть від смороду!
59 Показати IP 15 Червня 2017 17:08
А що,раніше цього ніхто не помічав? Так було завджи, липи плакали навіть в центрі, на Волі (коли вони там ще росли). Отже бачити це явище всі могли.Тільки дивно,чому таких питань тоді не задавали?
Анонім до 59 Показати IP 15 Червня 2017 19:27
Тоді в Луцьку не жили ті, хто зараз запитує. Вони навіть не знають, що там липи колись росли
59 Показати IP 16 Червня 2017 13:12
Липи "плакали" завжди і всюди, не тільки у Луцьку. Просто люди цього не помічали. Або бачили,але не задавали подібних питань.
Нато Показати IP 16 Червня 2017 15:37
Попередні роки не плакали так сильно. Цього року справді дуже помітно плями під липами.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus