USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Луцькі ветерани відпочили у «Проліску»

12 Травня 2014 16:46
Путівками у молодість називають ветерани свій відпочинок у одній із волинських здравниць, організований благодійним фондом “Фонд Ігоря Палиці – Новий Луцьк”.

... “День народження у тебе, не сумуй, а усміхнись!” – несподіваний початок одного із ранків у санаторії “Пролісок” явно обіцяв такі ж приємні сюрпризи і на весь день. Бо у їдальні здравниці щойно почала сідати за столи перша санаторна зміна, а приміщення вже переповнили пісні і привітання. Це ветерани з Луцька віншували одного з учасників свого клубу “Неспокійні серця”: не було, здається, кінця пісням, жартам, а у центрі веселого гурту зі щасливою посмішкою стояв чоловік із розкішним... вінком на голові. Подібними вінками у Древньому Римі віншували поважних патриціїв, то ж такий вигляд мав, не зважаючи на певну розгубленість, і наш іменинник. А зблизька виявилося, то просто вінок із польових квітів, маргариток, які на Волині ще називають стокротками. Це ж скільки треба було потрудитися жінкам із клубу, аби з малесеньких квіточок виплести такий багатий вінок. У який заради величності вставили ще й гілку лісової папороті...

Про те, що у санаторій заїхали луцькі ветерани, напевне, стало відомо зразу усій здравниці. У той час і я тут відпочивала, то ж була цьому свідком. Як приємно чудувалися відпочиваючі, люди з різних регіонів України, коли то в одному, то в іншому куточку “Проліска” зринала до неба пісня. Це наші бадьорі, не зважаючи на досить поважні літа, ветерани. Аби зібралися більше двох – заводили пісню... І з такою душею співали, що хотілося слухати навіть не пташок, котрі тут мають свій неповторний репертуар, а саме цих старших уже жіночок та чоловіків.

Благодійний фонд “Фонд Ігоря Палиці – Новий Луцьк” вже не вперше відправляє на відпочинок у “Пролісок” членів територіальних ветеранських організацій із нашого міста. Це тільки один, так би мовити, із аспектів підтримки лучан старшого віку. Адже і матеріальну допомогу на лікування надає фонд, коли звертаються у його приймальню, для ветеранських організацій придбали оргтехніку, клубу “Неспокійні серця” допомогли з організацією хору, оплачують баяніста, без якого і хор би не так співав...

Власне це міг би бути досить довгий перелік добрих справ благодійного фонду стосовно тільки однієї категорії соціально малозахищених громадян. Бо є речі, які вартують більше, ніж конкретна сума грошей. Відпочинок кількох десятків ветеранів також коштував солідну суму (адже одна доба перебування у “Проліску” зараз коштує понад 300 гривень). Але якими грошима оцінити емоційний стан цих людей після подібного відпочинку?.. Радість же і адреналін пальцем, як кажуть, не помацаєш. А це ті почуття, які значною мірою додають здоров'я.

“Увага – це найголовніше, що ми можемо дати людям старшого покоління. Вислухати і почути про їхні потреби і проблеми, створити нагоду для спілкування. І обов’язково допомогти. Адже щоразу на зустрічах членів ветеранських організацій все менше і менше. Це покоління, яке може навчити урокам війни. Покоління, до якого держава і благодійники повинні виявляти особливу увагу. Відпочинок у “Проліску” – один із способів подякувати ветеранам”, – каже заступник голови правління благодійного фонду Ірина Констанкевич.

Нині ветерани називають відпочинок у санаторії “щасливими днями”.

– Я тут як ще раз на світ народився! Таку відчув радість, що просто – живу, – щиро признається Іван Гаврилович Полянський, котрий уже “розміняв” 75 років. Він співає у хорі клубу “Неспокійні серця”. І в колі ровесників та однодумців йому цікаво, як і 76-річному Володимиру Петровичу Лебедюку. І співаємо разом, і танцюємо разом, і просто дружимо, кажуть дідусі.

Ці люди у своєму житті не надто, як кажуть, балувані відпочинком взагалі. Все працювали на державу... Андрій Дмитрович Матвійчук, котрому й випало так інтригуюче відзначити 74-річчя у санаторії, з вінком на голові вийшов і з їдальні. Почуття вдячності його просто переповнювало. Вдячності колегам із клубу “Неспокійні серця” та ветеранської організації “Оберіг”, котрі так тепло, з вигадкою привітали. Вдячності благодійному фонду за відпочинок, бо ж оце Андрій Дмитрович тільки вперше за довгий вік у санаторії й опинився!

Якими були ці дні у волинській здравниці для людей, яким таку можливість надав благодійний фонд Ігоря Палиці? Ірина Йосипівна Поліщук, Ніна Дмитрівна Гупало, Марія Домініківна Мацюк розказують: і скільки позитивного адреналіну отримали, скільки наспівалися, скільки разів і у спортзал бігали... А ви думали, що то – бабусі... Ще й два рази дискотеки мали, на яких танцювалося не так, як у молодості. У молодості, кажуть, танцюєш з певною оглядкою, аби комусь сподобатися, аби хтось не осудив... А тут танцювалося на всю душу!

У свій останній вечір луцькі ветерани ще довго зворушували “Пролісок” неймовірної краси співом. Ходили прощатися з річкою Путилівкою, на березі якої у сосновому лісі і стоїть наша волинська здравниця. Вже стемніло, та душа так хотіла вихлюпувати радість! То ж як завели гуртом “Волинь моя”, то кияни, які відпочивали, з віком мало не повипадали: заслухалися.

– А вранці, – кажуть жінки, – ми пішли у молитовну кімнату у санаторії. Помолилися не тільки за себе і рідних, а й за працівників благодійного фонду, які організували нам такий неповторний відпочинок, за нашого благодійника Ігоря Палицю. Подякували і Богу, що не залишає нас у старості наодинці з хворобами та проблемами.
Наталія МАЛІМОН
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
мв Показати IP 12 Травня 2014 16:53
луцькі ветерани,... ветерани чого і кого???
Роман до мв Показати IP 12 Травня 2014 17:03
“Фонд Ігоря Палиці – Новий Луцьк” - це головне) а все інше дурниці.
Тата до мв Показати IP 12 Травня 2014 17:22
Швидше, це "діти війни". 75-76 річним, коли почалась війна,їм було по 6-7 років.
Тата до Тата Показати IP 12 Травня 2014 17:23
Або ветерани праці.
Я Показати IP 13 Травня 2014 10:03
мда моя мама ветеран праці..... а путівку то до " Проліска " не отримала.... ще можна взяти( ну і щоб ВН про це написали обовязково статтю) ????

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus