USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Луцький IT-кластер: як зробити спеціальність айтішника привабливішою за митника

28 Квітня 2015 16:30
Лекції у вишах, зустріч спеціалістів у сфері інформаційних технологій зі школярами, проходження студентами практики на IT-фірмах Луцька та заняття з робототехніки: перші підсумки роботи нещодавно створеного IT-кластеру підбили у Луцьку.

Про це йшлося під час прес-конференції щодо діяльності Луцького IT-кластеру у сфері освіти 28 квітня.

Як зазначив заступник міського голови, керівник ГО «Самопоміч» у Луцьку Тарас Яковлев, він обіцяє і надалі від себе та від міської влади підтримку IT-кластеру, що існує вже два з половиною місяці. З його слів, під час розробки стратегії розвитку Луцька однією із ключових тем буде розвиток інформаційних технологій та сприяння айтішникам в роботі за допомогою IT-кластеру. Концепцію роботи у цьому напрямку дадуть можливість розробити саме айтішникам.

Під час заходу представники IT-кластеру розповіли про чотири проекти, що вже реалізовуються у місті. Це – освітній проект Eduup, запроваджений спільно з луцькими вишами, що стартував у березні. В рамках проекту студенти можуть послухати безплатні лекції від IT-спеціалістів, які відвідує по 100-150 студентів. Спрямований проект на актуалізацію навчальних програм у ВНЗ.
Як розповів засновник фірми ІДЕЙЛ Вадим Махомед, лекції, що відбуваються у середу та четвер в СНУ імені Лесі Українки та ЛНТУ, стосуються різних тем - від азів до конкретики проблем, які нині існують у веб-розробці. Основна мета: розповісти студентам про інструменти, які є нині на ринку потрібними. Окрім цього, вже напрацьовують зміни до навчальної програми студентів математичного факультету. Ці зміни будуть впроваджені вже з наступного навчального року для студентів 4-5 курсів.

Наступний проект – IT-practice, що полягає у проходженні студентами луцьких вишів практики на IT-фірмах міста.
На роботу з підлітками, які ще нечітко уявляють своє майбутнє, спрямовані наступні проекти – «Я знаю про IT» та Robopractica. У рамках першого тривають зустрічі з випускниками 9-11 класів у школах міста та інформування їх про професії у сфері IT, можливості працевлаштування та навчання на спеціальностях, дотичних до IT. До проекту активно долучилися компанії ІДЕЙЛ, LightWeb та InternetDevels.

Як зазначив засновник фірми InternetDevels Віктор Левандовський, найпопулярнішими на Волині спеціальностями наразі є юристи, економісти та митники (що дивно, адже у Європі, куди так прагне Україна, немає кордонів). Він наголосив, що хоче, аби спеціальність айтішника стала популярнішою за спеціальність митника. Відтак, учасники IT-кластеру особисто виступають у школах перед дітьми. Адже варто достукатися до кожної людини для того, щоб зробити спеціальність програміста популярною серед молоді.
Про щотижневі заняття з робототехніки розповів представник Луцького IT-кластеру Олег Карпук. З його слів, у групі навчаються підлітки 10-15 років, збираючи роботів.

Він зазначив, що за 5-10 років у кожному з предметів, що нас оточує, буде встановлений чіп, пов'язаний з мережею або з мобільним телефоном, адже технології розвиваються швидко і вже «мозок» смартфона вартістю 300-400 доларів коштує лише 3-4 долари.

Отже, складати роботів та програмувати дітей навчають вже. Роботи Lego відрізняються від справжніх лише тим, що пересуваються на шасі. Хлопчик 13-річного віку написав програму для робота, якого демонстрували під час прес-конференції, протягом двох занять. Відтак, діти дуже швидко сприймають таке навчання.
Насамкінець, Тарас Яковлев повідомив, що у найближчому майбутньому у Луцьку планують створити коворкінг-центр, щоб дати можливість досвідченим айтішникам обмінюватися досвідом з молодими.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
Лучанин Показати IP 28 Квітня 2015 20:36
Так митник - то не спеціальність - то є "поклик кишені"))))
Питання Показати IP 29 Квітня 2015 00:11
Програмування вимагає неймовірного інвестування часу на здобуття досвіду. Це не таксу збивати на митниці, а постійно бути "в темі". От скажіть, яку зарплату отримає, скажімо, веб-девелопер (не пхп-шнік, а справді зі знанням фронт-бек-енду, БД тощо) з дворічним стажем в Луцьку? Нехай Левандовський про це пише. Нехай скажуть - ми візьмемо студента без досвіду, але з потенціалом, і за два роки його оклад буде N доларів. Молоді потрібно думати про завтрашній день. Купувати житло, заводити сім'ї. Якщо ж такі аутсорсери платитимуть три копійки, то гріш ціна їхнім починанням. Зі статті один висновок - шукають рабів.
валік до Питання Показати IP 29 Квітня 2015 07:46
100% підтримую, лєвандос не зацікавлений в утриманні спеціалістів, йому треба пацани які будуть за тарілку супу стирати клавіатуру в пил.
РаботаДавец Показати IP 29 Квітня 2015 23:03
Не хочете не працюйте, а сидіть на ВН і пишіть коменти, які погані і шукають рабів ) А хто хоче — той працює і добряче заробляє.
Андрій до РаботаДавец Показати IP 17 Червня 2015 10:23
правильно згідний,але є одне але, програмісти в Луцьку рідко купують іномарки на кшталт Range Rover i Porsche, я скажу що мало бачів в житті програмістів якім більше за 35років і мали такі машини,просто люблять програмувати і все,так і вони мені сказали.
Вова Показати IP 2 Травня 2015 16:58
Я студент Шагу. Навчання в ньому мене повністю влаштовує. А от чи є у кластера подібні напрацювання? Лекції, практичні?
ого Показати IP 2 Травня 2015 17:02
А хто ця рижа цеця?
олейко Показати IP 27 Серпня 2015 11:25
І що? Заглохло. Ау, кластер? Всі зрозуміли, що немає айті- ринку у Луцьку. Тут ніякі кластери не допоможуть.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus