USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Луцький костел і підземелля хочуть відновити за кошти поляків

24 Липня 2017 19:34
Делегація із Польщі, на чолі з віце-міністром культури Ярославом Селліним, прибула до Луцька, аби оцінити стан місцевої сакральної пам’ятки – кафедрального костелу Святих Апостолів Петра і Павла.

Спільний огляд храму та підземелля, розташованого під ним, за участі представників місцевої влади, Генерального консульства Польщі в Луцьку та духовенства, відбувся 24 липня.

Віце-міністр розповів, що до Луцька група з Польщі встигла побувати в Олиці та Клебані, а мета поїздок полягає в ознайомленні з основними історичними об’єктами, які «вимагають уваги та реконструкції».

Окрім того, ці візити – це один із етапів реалізації програми Міністерства культури та національної спадщини Польщі, покликаної зберегти спільну для України та Польщі культурну спадщину. У рамках поїздок представники міністерства «наживо, а не тільки на паперах» ознайомлюються із ходом виконання робіт, на які було виділено кошти, та оцінюють, що би ще можна було реалізувати.

«Ми з Україною маємо спільну історичну та культурну спадщину. І ми маємо також великі плани щодо відновлення спільних пам’яток, тому що на Волині знаходиться дуже багато спільних історичних об’єктів, здебільшого сакрального значення. Польща виділяє багато коштів на відбудову та реконструкцію таких пам’яток, наприклад на реконструкцію колегіального костелу в Олиці. Тож найкраще – приїхати і наочно побачити, як всі ці роботи відбуваються», – відзначив Ярослав Селлін.
Ординарій Луцької дієцезії Римо-католицької церкви, єпископ Віталій Скомаровський, своєю чергою, поділився: «Я маю надію, що плодом цього візиту тут, у луцькій катедрі, буде те, що Міністерство культури Польщі розпочне роботи з остаточного відновлення храму. Тут багато вже зроблено, але залишається, наприклад, підземелля, яке дуже популярне серед лучан і гостей міста. Теж багато роботи є і в середині храму».
Єпископ розказав, що найперше, чим могли би зайнятися в рамках програми, – це облаштування в лівій захристії невеликої експозиції зі старовинних об’єктів, які зберігаються у святині, «щоб люди, які приходили подивитися на храм, могли долучитися до історії Луцької дієцезії».
«Особисте ознайомлення із роботами свідчить про те, що наші польські колеги зацікавлені в тому, щоб така пам’ятка нашої спільної українсько-польської історії була відреставрована і ще протягом довгих років служила українцям, полякам і взагалі усій культурній спільноти свідченням того, якою величною була наша історія», – підкреслила також народний депутат Ірина Констанкевич.
Чи профінансує Міністерство культури та національної спадщини Польщі роботи щодо облаштування луцького костелу та реконструкції підземелля поки невідомо. Рішення мають оприлюднити протягом найближчих місяців.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
володимир Показати IP 24 Липня 2017 19:49
якби менше крали було б більше грошей на ремонт. Куди йдуть гроші за екскурсії в підземелля костелу ніхто не знає. Хоча правильніше то те що знають всі що вони йдуть в часну кишеню.
вова володимирський Показати IP 24 Липня 2017 23:36
Тянить все що можна з Польщи в Украину а тут ми сами розберемось по таблици дилення....

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus