USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.70 39.95
  • PLN 9.70 9.90

Лише 11% українців можуть відрізнити справжні новини від фейків

22 Жовтня 2019 17:47
В Україні лише 11% громадян можуть правильно відрізнити правдиві новини від дезінформації.

Про це свідчать результати соціологічного опитування USAID-Internews «Ставлення населення до ЗМІ та споживання різних типів медіа у 2019 році», презентовані 22 жовтня в Укрінформі.

«Близько 80% глядачів і читачів говорять, що обізнані про замовні матеріали в медіа, більш відомі як «джинса». Респонденти також відзначають, що вони вміють відрізнити такі матеріали. Так, із 74% тих, хто знають про існування «джинси», 68% говорять (самооцінка), що знають, як відрізнити замовний матеріал – це на 12% більше, ніж той самий показник у 2018 році», – йдеться в дослідженні.

Водночас у рамках опитування цьогоріч респонденти в деяких регіонах України пройшли тест на медіаграмотність, а саме: тестування на їхню реальну здатність відрізнити справжні новини від дезінформації.

«Результати цього тексту показали, що лише 11% респондентів змогли правильно визначити різницю між справжньою та неправдивою інформацією серед трьох поданих новин, тоді як у середньому 10% не змогли навіть спробувати відповісти», – акцентують аналітики.

Разом із тим дві третини респондентів змогли правильно визначити лише один із трьох варіантів.

Дослідження провела компанія InMind на замовлення міжнародної неприбуткової організації Internews, що реалізує «Медійну програму в Україні» за фінансової підтримки Агенції США з міжнародного розвитку (USAID). Основна мета дослідження – вивчити звички українців, які стосуються споживання медіа, а також їхню довіру до медіа, оцінити рівень медіаграмотності та обізнаність населення щодо впровадження реформ в Україні. Протягом червня-липня 2019 року представники InMind опитали 4056 респондентів. Похибка вибірки не перевищує 2,5%.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus