USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Сморід та трупи курей у полі: на Волині селяни протестують проти розширення птахофабрики

16 Листопада 2019 18:26
У селі Звиняче розширяє куряче підприємство фірма, яка дотична до бізнесу колишнього народного депутата Сергія Мартиняка. У волинському селі тепер замість трьох курників хочуть зробити аж сім. Але найстрашніше те, що відходи від птахофабрики виливають людям на городи. А в поля навіть вивозять трупи курей.

Про це йдеться у сюжеті телеканалу Аверс.

Минуло року люди зафіксували як птахофабрика зливає нечистоти біля людських городів. Курники належать фірмі Астра. Свого часу підприємство викупило приміщення, які були колективними паями, і розбудувало тут потужну птахофабрику. Відтоді час від часу усю округу накриває сморід. А відходи від курячого підприємства зливають просто неба.

Зараз стало відомо, що підприємство хоче збільшити потужності виробництва і добудувати тут ще чотири курники. Поки, що їх є лише три, але навіть цього вистачає, щоб зіпсувати мешканцям села Звиняче повітря. Що буде коли виробництво збільшиться до семи курників навіть тяжко уявити.

Мешканці села звиняче б’ють на сполох. Але їх ніхто не слухає. Питання про розбудову птахофабрики мають розглядати під час сесії сільської ради. Люди чатують, щоб не пропустити, буквально біля входу сільради. Бо ж коли розглядатимуть питання щодо курників їм не кажуть. З останньої сесії селян вигнали і оголосили засідання закритим.

Журналісти зазначають, що підприємство «Астра» дотичне до бізнес-імперії пан Курчак, яка належить Сергію Мартиняку, і припускають, що фірма, яка записана на Василя Туриашвілі, фактично належить безпосередньо колишньому депутату.

За всіма нормами так близько до житлового сектору таке шкідливе підприємство не можна будувати. Та й жодні норми не допускають того, щоб на людські городи зливали відходи. Селяни стривожені такою ситуацією, адже пан Мартиняк свої заводи у себе під хатою не будує.

Зазначимо, що бізнес екснардепа на сьогодні розрісся за межі України.

Торгова марка Мартиняка з’явилася в арабських еміратах та в Польщі. Можна тільки уявити скільки курників потрібно збудувати в Україні, щоб нагодувати Європу.

Детальніше – у сюжеті.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
скептик Показати IP 16 Листопада 2019 18:34
олігархам - суперприбутки, людям - відходи і сморід. ЕУРОПА !!!
Кандидат на старосту Показати IP 16 Листопада 2019 18:57
То є грубе порушення будівельних, санітарних норм і вимог екологічного законодавства ! В генплані села нема такої забудови ! То вже тягне не тільки на адміністративну, але і на кримінальну відповідальність. Сільська рада, якщо їй не байдужі здоров'я і добробут селян, мала би бути на їх стороні, а не продатися олігарху за тридцять срібників ... до бюджету. То для головихи лебедина пісня !
Земляк до Кандидат на старосту Показати IP 17 Листопада 2019 11:37
Коли в радянські часи там стяла колгоспна ферма худоби не смерділо? Чи язик тримали в одному місці, бо страшно біло і сибір вважався?
Ввв до Земляк Показати IP 17 Листопада 2019 17:49
Що ти рівняєш...?...бред..несеш..
Олександр Показати IP 16 Листопада 2019 21:27
В селі багато потужних підприємств, а інфраструктура села не покращується. Ще планують зробити сміттєзвалище, розширити курники. А потім знову зроблять "асвальтну дорогу" , яка в дійсності з відходів асвальту. Діяльність голови вже давно повинна бути предметлм вивчення прокуратури.
Че Показати IP 17 Листопада 2019 11:34
Абсолютно замовний сюжет. Непрофесійний, тенденційний і далекий навіть від мінімальних стандартів журналістської етики. Підприємство не має жодного відношення до Курчака. На Волині є десятка два виробників курей, які невеликі і не мають жодного відношення до екс-депутата. Журналістів запрошували до підприємства, щоб в сюжеті висловити й свою точку зору. Однак, кореспондентка не захотіла. Напевно, таке не вписувалося в придуману ними тему.... Втім, Аверс, як завжди...
До Земляк Показати IP 17 Листопада 2019 16:38
Учися, мій хлоню ! Санітарна зона тваринницької ферми становить 300 метрів, а птахофабрики - 1000 метрів ! Учи матчасть і не вводь у блуд людей ! Люди справедливо порушують питання !
Лана Показати IP 18 Листопада 2019 10:07
У селі Забороль, на вул Приозерна,7 Никитюки створили птахоферму. Спочатку збудували 2-х поверховий будинок і там оселили домашню птицю велику і малу, потім добудували великий хлів, в даний час добудували другий, це набагато більше приміщення. І це 8 метрів від сусідів. Возять кожен день, крім понеділка на базар у 2-х бусах. Влітку страшний сморід аміаку, вода у сусідів у 5 раз перевищують нітрати (вони нічим не виводяться з організму, тільки дають онко і серцево-судинні захворювання). Комісії, петиції, скарги від сусідів нічого не дали, пани перевіряючі пишуть, як під копірку: 20 курок, 40 качок, смороду немає, все для власних потреб (корупція зашкалює). Никитюки не є підприємцями і податок не платять, а кожен день торгують на базарі великою кількістю птиці (не дешевої).
Лана Показати IP 18 Листопада 2019 12:34
В радянський час від ферми, там, де утримували корів,телят, свиней, коней, саму птицю, яку кормили натурпродуктами утримували за 1 км від основної ферми, бо курячий запах дуже шкідливий і для домашніх тварин. А тепер птицю харчують преміксами, тобто, хімією, щоб швидше росла. Сморід, тобто аміак дуже шкідливий для людини, він накопичується в організмі і приводить до страшних захворювань. І вода буде не потрібна для споживання. Можна поспівчувати жителям цього села і порадити не здаватись, бо це залежить їх життя і здоров'я.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus