USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93

Майбутнє волинської освіти: 12-річна освіта, закриття шкіл, суспільний супротив

30 Червня 2015 11:49
Сучасний світ наукового та технічного прогресу дедалі наполегливіше вимагає кваліфікованих спеціалістів із достатніми знаннями у своїй галузі та творчим потенціалом. Така модель професійного спеціаліста формується, перш за все, у школі.

Із якими нововведеннями доведеться зіштовхнутися школярам, а також, які перевтілення чекають на сучасну загальну середню освіту для Інформаційного агентства Волинські Новини розповідає заступник начальника управління освіти, науки та молоді облдержадміністрації Людмила Плахотна.

Пані Людмила говорить, що перший етап вдосконалення системи освіти – децентралізація.

«Децентралізація в галузі освіти – це передача управлінських функцій із централізованого управління міністерства на місця. Основний елемент, який уже відбувся, – це децентралізація фінансових міжбюджетних відносин. У нас сьогодні галузь освіти фінансується по-різному із трьох бюджетів. Навчальні заклади отримують кошти із державного, обласного та місцевого.

Щодо загальної середньої освіти, то вона фінансується із державного бюджету. Є так звана освітня субвенція, яка спрямовується на оплату поточних видатків шкіл усіх ступенів. І сформована вона на 2015 рік таким чином: за основу беруть кількість учнів на Волині за станом на 1 вересня 2013-го року і на кожного учня виділяють по 8800 гривень», - каже посадовець.
«ЗОЛОТІ» УЧНІ В СЕЛАХ: ДЛЯ ЧОГО МОДЕРНІЗОВУВАТИ ОСВІТУ

Людмила Плахотна розповідає, що головним розпорядником коштів освітньої субвенції є Міністерство фінансів України, яке направляє кошти до Міністерства освіти та науки, а потім кошти отримують райони, міста.

«Кожен район, маючи таку кількість учнів, отримує відповідний еквівалент субвенції. Сьогодні децентралізація у бюджетних відносинах залежить від того, як на місцях поділять кошти між навчальними закладами.

Логічно віддати кожному учневі те, що йому передбачає держава, адже її завдання – забезпечити доступ до якісного рівня освіти усім дітям однаково. Відповідно, якщо держава передбачає такий фінансовий ресурс на рівний доступ якісної освіти, то так його і треба направити. Але в зв’язку з тим, що у нас така велика кількість малокомплектних шкіл, виходить, що у наповнених школах – гімназіях, ліцеях, школах в районних центрах вартість утримання та навчання учня менша, ніж 8800 тисяч на рік. Цифра може коливатися у межах 7 тисяч та менше. Таким чином, великі школи недоотримують кошти в кожному районі», - каже пані Людмила й пояснює, що причина цьому - велика кількість малокомплектних шкіл по 3-7 учнів, де утримання одного учня становить близько 35 тисяч гривень.

АРГУМЕНТИ ЧЕРЕЗ РОЗРАХУНКИ

Людмила Володимирівна каже, що у селі Пильгани, на Горохівщині, торік навчалося троє учнів і утримання кожного коштувало 31 тисячу 835 гривень, а це в 3,6 рази більше, ніж передбачено освітньою субвенцією.

«Такі приклади - непоодинокі. Приміром, у цьому ж районі є село Квасів. Вартість навчання одного учня - 35,6 тисячі гривень на рік, це у 4 рази більше, ніж потрібно, а тут 15 дітей. А все тому, що утримання приміщення у належному стані із певною кількістю технічних працівників, комунальними послугами – дуже дороговартісна справа», - нарікає головна освітянка краю.

Окрім того, додає, що зараз треба оптимізовувати освітню галузь, аби забезпечити доступ до рівної і якісної освіти усім дітям. Одним із шляхів вирішення проблеми жінка бачить закриття або призупинення шкіл, де навчається мало дітей або ж передача цих шкіл на утримання громад.

«Ми пропонуємо таких три шляхи. Громада має обрати для себе найкращий. Адже зараз держава не може утримувати таку систему, якою вона є на цей момент. Варто зауважити, що ми, першою чергою, фінансуємо не школу, а якість освіти. Зрозуміло, що у школі, де навчається четверо дітей, немає належної якості. Ці діти займаються вдома, але кошти на утримання школи ідуть.

Це питання давно назрівало, втім, лише зараз з’явилася можливість провести реорганізацію. Колись, аби закрити школу – потрібно було рішення громади під час зборів. А його, по-суті, не можливо прийняти, адже люди думають, що село існує допоки є школа. Так школа ж не для цього створена. Для цього є клуби, ФАПи, магазини, церква. А завдання школи – якісна освіта. А в таких малокомплектних немає ні комп’ютерного класу, ні належної матеріально-технічної бази. Окрім того, є лише один вчитель і немає окремо спеціалістів з фізики, хімії та інших предметів. Тому якості знань немає.

До слова, тепер рішення про ліквідацію школи приймають у нас депутати районних, міських рад на засіданнях під час сесіях», - каже співрозмовниця.

ЄВРОПЕЙСЬКА ПРАКТИКА ОСВІТНІХ РЕФОРМ

Щодо іноземної освітньої практики, Людмила Володимирівна говорить, що європейські стандарти уможливлюють доїзд до школи на відстань до 30 кілометрів. Це - абсолютно нормально, запевняє освітянка, додаючи, що в нас люди не хочуть їхати 3-5 кілометрів, навіть при тому, що є шкільний автобус.

«Формуючи нашу освіту, ми орієнтуємося на приклад розвитку в Польщі. Я була на міжнародному семінарі, спілкувалася з їхніми спеціалістами й вони вже розв’язали ці проблеми, які зараз є у нас. А вихід такий: малокомплектні школи закриваються, створюються умови для доїзду, якщо ж громада заможна і хоче мати власну школу – вона її утримує, платить гроші вчителю хімії, який двох дітей вчить тощо. Поки у нас таких громад немає.

Провівши об’єднання громад на Волині, ми бачимо подальшим такий розвиток освітньої мережі: одна велика базова школа, яка буде давати профільну освіту, декілька початкових шкіл, які будуть на два-чотири села, у них буде належне матеріально-технічне, кадрове, інформаційне забезпечення, що дасть можливість забезпечити волинян якісною освітою.

Згідно з нашими розрахунками, якщо скоротити середню малокомплектну школу, де є 8 учнів, то ми зекономимо 97,5 тисячі гривень. За ці кошти можна купити один автобус і возити дітей у сусідню школу. От якраз, і освітня субвенція передбачає, що зекономлені кошти за рахунок оптимізації, можна буде використовувати на капітальні видатки», - говорить Людмила Плахотна.
ІНФОРМАЦІЙНИЙ СУПРОТИВ У КОНТЕКСТІ ПОЛІТИЧНИХ ІГОР

Пані Людмила каже, що інколи з’являється в інформаційному полі супротив освітніх реформ – популізм та політичний піар. (Ред. - Йдеться про заяву екс-регіоналки, депутата обласної ради Надії Григоли. Під час засідання 34 сесії обласної ради вона запевнила усіх, що малокомплектні школи вигідніше утримувати, ніж довозити дітей шкільним автобусом на навчання. На підтвердження своїх слів вона озвучили свої цифри.

«Дані за рік з однієї школи, де є 2 вчителя та 10 учнів показують, що на опалення торік витратили 6,5 тонни брикету, 345 кіловат електроенергії, витратили 3684 гривні. Прибиральнику заплатили 14 тисяч за рік. На утримання шкільного автобуса в рік витратили більше 6 тисяч, на 10 тисяч закупили запчастин, масла - майже на тисячу гривень, на зарплату водію - 24 тисячі 851 гривень. Якщо ж порахувати усі затрати, то в рік на школу затратили – 18 тисяч 300 гривень, а на утримання автобуса - 92 тисячі 721 гривня. Закрити школу - немає тут економії», - наголосила обраниця громади.

Ці цифри спростовує очільник волинської освіти.

«Вона дала викривлену інформацію. Йшлося про школу у селі Семки Маневицького району. Пані Надія підраховувала заробітну плату таким чином, що не враховувала додаткових нарахувань. Вона про це промовчала. Коли ж говорила про зарплату водія автобуса, то не згадала, що від того села вже їздить автобус, який возить 5-9 класи, а для початкової ланки не потрібно буде винаймати окремий транспорт, бо він вже є. Відповідно, діти сядуть до своїх односельчан і разом поїдуть у базову школу. Окрім того, вона наводила підрахунки для ще одного водія, то й і рахувала ще бензин. А цього ніхто не буде робити, два автобуси їздити не будуть, достатньо одного, який везе і малих, і старших.

Прикро зазначати, що Надія Григола сама освітянка і вона це все добре знає», - говорить пані Людмила.

Також вона додає, що коли школа буде закриватися, то вчителів переводитимуть в ніші, адже у школах Волині 12% - пенсіонери.

«Загалом, при кількості вчителів у всіх школах 19 тисяч, десь 1,5 тисячі пенсіонерів. Ми бачимо, що зараз пенсіонери масово йдуть на свій заслужений відпочинок.

Аби не бути голослівними, ми провели підрахунок. На зарплати, оплату за електроенергію та усе інше щороку витрачатиметься 130 тисяч гривень, а це якщо 7 учнів у школі. Уявіть, ці кошти одразу переводяться в повнокомплектну школу, за ці гроші купуються комп’ютери, ремонтується школа. Адже гроші не треба витрачати на купівлю автобуса чи зарплату водію, бо такі вже є», - говорить Плахотна.

ЗАКРИТТЯ МАЛОКОМПЛЕКТНИХ ШКІЛ – ВИМОГА ЧАСУ

Як розповідає Людмила Володимирівна, малокомплектні школи на Волині вже закривають.

«Ми розробили перспективний пан оптимізації на цей рік. Зараз по всіх районах збираються сесії й обговорюють оптимізацію. І у нас є інформація, що вже в Турійському районі дві школи закривають, в Локачинському - 4.

Удосконалювати нашу освітню галузь потрібно, адже голова облдержадміністрації направив лист у Міністерство фінансів і Міністерство освіти та науки, щоб на Волинь виділили додатково 66,6 мільйона гривень, аби галузь належно функціонувала. Вже зараз не вистачає коштів освітянам на індексацію та на виплату за престижність. Допустима гранична норма 20% до зарплати. Усе залежиться від бюджету. Якщо говорити про міста, то там коштів вистачає, буває і надлишок. А все через те, що там немає малокомплектних шкіл.

Якщо ж у нас повністю впорядкувати освітню мережу, що територіальні громади матимуть достатньо коштів на освітню галузь. В центрах будуть розвиватися профільні освітні заклади, якість освіти зростатиме в рази.

Аби не загубити приміщення, громада повинна подбати про те, щоб його зберегли, а не «розтягнули» по цеглині. Так, можна утворити дошкільні навчальні заклади, а він може існувати навіть тоді, коли є 5 дітей», - каже співрозмовниця.

А також додає, що ще одним варіантом є відкриття позашкільних гуртків, якому залюбки посприяє область.

ЩЕ ОДНА «ГУЛЯ» ОСВІТНЬОЇ МЕРЕЖІ – КЛАСИ-КОМПЛЕКТИ

З приводу малокомплектних шкіл, зі слів Людмили Плахотної, уже є рішення суддів, яке зобов’язані виконати до 1-го вересня.

«Класи-комплекти – це коли навчаються діти різного віку. Таке є у малокомплектній школі. Вони створювалися ще за радянських часів для того, щоб був клас, бо мінімальна вимога – 5 учнів. Відповідно, є 2 учні першого класу і 3 учні другого класу. Їх об’єднали в один клас і одна вчителька на одному ряду працює за програмою другого класу, на іншому ряду за освітньою програмою третього класу. Ця форма не передбачена законодавством. Є індивідуальне навчання і класна форма. Відповідно, прокуратура встановила, що ці класи-комплекти – це незаконне утворення.

Тепер ми маємо ці класи роз’єднати, а це ще чимало коштів. Ефективнішим рішення ми бачимо закрити ці заклади, купити автобуси й довозити дітей у повнокомплектні школи, де вони зможуть отримати якісну освіту. Такі класи є у нас в 11 районах області», - говорить освітянка.

ПЕРСПЕКТИВА 12-РІЧНОЇ ОСВІТИ

Уся Європа вже давно вчиться 12 років, а то й 13. Людмила Плахотна вважає, що це потрібно для того, аби розвантажити учнів й виробити у старшій школі спрямування для професійної діяльності.

«Заступник Міністра освіти і науки України Інна Совсун сказала, що 12-річна освіта в Україні буде і почнеться у нас із 2016-го року, з першого вересня. Відповідно, ті діти, які до того навчаються, завершать школу за своєю програмою. Можливо це відобразиться на тих, хто зараз у початковій ланці, їм можуть розширити освітню програму.

Нове навчання буде за схемою 5+4+3. Це 5 років у початковій школі, адже зараз на дітей покладають велике навантаження. У нас діти проходять зараз те, що в світі за 6 років проходять. Ми не говоримо, що наша освіта погана. Але вона потребує покращення. Адже для дітей має бути школа радості, школа відпочинку. А ми бачимо, що діти ідуть на перший дзвоник з радістю, а далі їм стає дуже важко. Починається робота з репетиторами тощо.

Навчання має розпочинатися із шести років в обов­­’язковому порядку. Далі буде базова школа - 6-9 класи.

Це основна школа, де буде поглиблене вивчення окремих предметів, матиме до профільну підготовку. Потім - старша школа. Сюди вступатимуть діти після проходження зовнішнього незалежного оцінювання в 9-му класі. Відповідно, хто матиме хороші знання після базової школи – буде навчатися в академічних класах. Тут діти матимуть профільне спрямування для вивчення предметів.

Ті, хто слабше здасть ЗНО, отримають атестат про базову загальну середню освіту і підуть далі здобувати професійно-технічну освіту.

Якщо додасться ще один рік навчання, то збільшиться кількість педагогічних працівників. Ймовірніше – треба буде збільшувати ресурс учителів початкової ланки», - каже заступник начальника управління освіти, науки та молоді облдержадміністрації.

Щодо привілеїв, які дасть 12-річна освіта, Людмила Плахотна називає розвантаженість дітей, яка зіграє позитивну роль в обранні майбутньої професії.

«Сьогодні діти, закінчуючи школу у 17 років, не усвідомлюють, що хочуть робити далі у житті. Які шляхи молода людина, отримавши знання з усіх предметів приблизно на одному рівні? Сьогодні дозволено подавати документи на 3 спеціальності у 5 закладів, тобто на 15 факультетів. Діти дуже розгублені – здають документи і в медичний, і в технічний, і в педагогічний, лише б прийняли. І, відповідно, коли доводиться обирати предмети на зовнішнє незалежне оцінювання – вони теж в розпачі. А коли діти матимуть уже профільну школу – буде набагато легше визначитися.

Сьогодні не секрет, що першу освіту здобувають за підказкою батьків і половина тих дітей не працює за цією спеціальністю. А потім у зрілому віці шукають можливість здобути другу освіту уже за своїм вибором», - говорить пані Людмила.

Довідково. У нас зараз на Волині є 775 шкіл, класів-комплектів 3068. Малокомплектною школа вважається, якщо у ній навчається до 10 учнів – першого ступеня, до 40- 1-2 ступеня, до 100 учнів – 1-3 ступенів.

Підсумовуючи усе сказане, Людмила Плахотна висловлює неабияке сподівання, що профільна підготовка у старшій школі сприятиме високій конкурентоспроможності наших випускників.

Спілкувався репортер ІА Волинські Новини Вадим ПАНАФІДІН
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 48
Директор школи Показати IP 30 Червня 2015 11:54
Толкова ця жінка Плахотна! Діло говорить
школа до Директор школи Показати IP 30 Червня 2015 12:45
Є указ закрити малокомплекнi школи, впливаючи будь-яким демократичним чином на громади, в рамках цього указу є таке ж саме усне розпорядження зверху, написаний текст, який треба вивчити та подати у газету, є блондинка з широкою спиною ось так насправдi обстоїть усе це дiло.
Гоша до школа Показати IP 30 Червня 2015 14:21
А що буде із покинутими приміщеннями? Розкрадуть, як колгоспне майно?
толком покриває злоч до Директор школи Показати IP 20 Грудня 2015 21:52
профтехосвіта 1 Березня 2015 23:51 відповісти + 37 - 1 ДИВ. Волинські новини 1.03.2015р . Корупція в училищах Волині : покривають правоохоронці і влада ? , а також на сайті Батов Геннадій Федорович Надто довгий час "справи" ЛВПУ фігурують в інтернеті, ЗМІ, прокуратурі, міліції, судах, .... Кінця - краю на разі не видно. І не скоро той кінець буде. Змінюються керівники управління освіти, голови ОДА, прокурори, ..... А віз і нині там. Чому? Та тому, що всі мають єдине завдання - закрити афери, не допустити їх офіційного розголосу. З цією метою управління освіти зініціювало призначення директором училища людини зі сторони. Мовляв, це дасть позитивний результат. - Та хоч ч..та лисого призначте - результат буде таким же або ще гіршим. До тих пір поки в училищі буде сидіти Батов, а в освітніх "офшорах" Попович з Грушкою і не буде знято ембарго на об*єктивне розслідування мільйонних училищно - управлінських оборудок, зрушень на краще НЕ БУДЕ! Не робить честі училищу і той факт, що його перетворили у відстійник ексдиректорів (в т.ч. і засуджених) - сьогодні їх троє. Благо: четвертій вистачило розуму звільнитись. Плачевне (плакали ті, що звільняли) звільнення з училища аферистів Некрасової та Панькевича і ряду працівників управління освіти бажаного результату теж не дасть: крадене ті ділки училищу не повернули. А тому рано чи пізно буде грім серед ясного неба!, який посприяє люстрації багатьох керуючих освітою Волині і гучним судовим процесам.
Анонім Показати IP 30 Червня 2015 12:02
Знаю особисто цю жінку-професіонала: розумна, врівноважена, чудовий спеціаліст.
Анонім до Анонім Показати IP 30 Червня 2015 12:58
забула додати ще й родовита та просто гарна хозяйка.
школа до Анонім Показати IP 30 Червня 2015 13:05
Толково говорить, дуже зрозумiло подає iнформацiю, аргументує позицiю влади, нажаль працюючи з нею багато рокiв мушу сказати, що вся енергiя цiєї жiнки йде на те щоб гарно говорити i достойно виглядати в очах iнших пускаючи пил в очi, можливо це i добре проте, якiсть освiти Волинi вiд цього нiяк не виграє.
Родзинка Показати IP 30 Червня 2015 12:08
На мою думку, справді, вчителі-пенсіонери мають піти на заслужений відпочинок.
3456 до Родзинка Показати IP 1 Липня 2015 08:40
Зараз вчителів- пенсіонерів начальник освіти просить "добровільно"піти з школи......
мама Показати IP 30 Червня 2015 12:09
прочитала від початку і до кінця. такі спеціалісти мають працювати в освіті.
лучанка Показати IP 30 Червня 2015 12:09
для чого аж три фото "пані Людмили" - головне у репортажі інформація, а не фотосесія чиновниці
Одне Показати IP 30 Червня 2015 12:51
Сумніваюсь що треба ще вчителі. Потрібно навантаження на вчителів(кількість годин )робити як в інших країнах. Відпочивають по два місяці, до обіду посиділа в теплі. Ще потрібно заборонити репетиторство- як державним службовцям(або робота,або репетиторство) , заборонити подарунки і побори батьків
Mik (галицька миша) до Одне Показати IP 30 Червня 2015 12:59
А чим Вам завадило репетиторство? I хто, крiм фахiвцiв-учителiв, з Вашого погляду повинен займатися цiєю роботою?
школа до Mik (галицька миша) Показати IP 30 Червня 2015 13:00
Рiвень освiти повинен бути настiльки якiсним, щоб у репетиторствi просто вiдпала потреба.
лучанка до школа Показати IP 30 Червня 2015 14:11
Рівень освіти у нас достатньо якісний, а репетиторство потрібне. якщо батьки лінуються уроки перевіряти або якщо треба поглиблені знання з якогось предмету
Mik (галицька миша) до школа Показати IP 1 Липня 2015 06:55
Несерйозний коментар. Працюючи з класом цiлком, учитель має справу разом з багатьома учнями. Наприклад, вiн (вона) є викладачем бiологiї. Учнi у класi рiзнi, кожен має свої плани на майбутнє. I майбутньому комп'ютерному фахiвцевi бiологiя не надто потрiбна. А майбутнiй лiкар повинен мати дуже глибокi знання цього предмету. Репетиторство iснує саме для найдосконалiшого вивчання учнем ПОТРIБНИХ САМЕ ЙОМУ курсiв.
Холмс до Mik (галицька миша) Показати IP 1 Липня 2015 10:11
правильно написали
Волинянка до Mik (галицька миша) Показати IP 1 Липня 2015 00:01
Вчитель, який працює з класом не може займатись репетиторством з учнями цього класу! Оплата його праці - прихований хабар! Якщо більше 80% учнів займаються з репетиторами виникає питання - чим займається вчитель на уроці?! Якщо він(вона) нічого не дає на уроці - що він(вона) може навчити після уроків?! Якщо вчитель заходить у клас і питає, хто з учнів працює з репетитором - таких вчителів треба гнати зі школи! Вчителів у нас дуже багато, але фахівців серед них дуже мало. В одній з гімназій Луцька працює вчителька української мови і літератури - дійсно УЧИТЕЛЬКА (учнів навчила ПРАЦЮВАТИ - шкільного підручника замало для підготовки до уроку). Принципово репетиторством не займається - безкоштовно готує своїх учнів до турнірів, олімпіад. І тут у 10 класі прийшла молода "перспективна" вчителька і учні були шоковані - вивчали творчість одного письменника. Учні, за звичкою, підготували доповіді, навіть есе.. Вчителька навіть не дослухавши виступ учня, різко зауважила:" Що ви тут поназбирували - мені цього не треба! Мені достатньо підручника!" Їй, може, і не треба - фаховий рівень "на лицо", але учням потрібно буде здавати ЗНО і такий "фахівець" може щось навчити?! Зате частина учнів ходить до неї на додаткові заняття - тільки, щоб тільки не "вїдалась" і не принижувала...
Mik (галицька миша) до Волинянка Показати IP 1 Липня 2015 07:02
Пораджу Вам, вельмишановна, переглянути Кримiнальний Кодекс. Аби Ви взнали, що таке "хабар". Брати хабарi може лише чиновник, посадова особа, за виконання (або, навпаки, за невиконання) визначених ВЛАДНИХ дiй. А що робить репетитор? Допомогає учневi увласнити шкiльний предмет! Це що, з Вашого погляду, "владна дiяльнiсть"? Щодо низькоякiсних учителiв, я згоден, їх забагато.
Друкарська помилка: допомАгає
Учителька до Волинянка Показати IP 1 Липня 2015 08:55
Я не лучанка, але здається, знаю, про КОГО Ви говорите. Це дійсно достойна людина. Намагаюся в усьому брати з неї приклад. Підручник - то мінімум, а перед сучасним учнем відкривається дуже багато альтернативних джерел інформації, до яких варто ставитися вдумливо і критично.
Лось до Волинянка Показати IP 2 Липня 2015 01:05
Волинянка, ви далекі від школи, як Епсилон Візничого від Сонця. В класі є середнячки, тупенькі і кращенькі. Всім (!) треба приділяти увагу. А сильні класи в 99% сільських шкіл зробити неможливо. Щодо інтерв"ю...Де можна купити автобус за 97 тисяч? :))))) Та його не пропустить ні один ДАІшник. Він не пройде техогляд. Далі: 1 клас - уроки по 35 хв і 4 уроки. Старші будуть закінчувати заняття на 2-3-4 години пізніше. Де діти дітей?:) Груп продовженого дня немає.
Макар до Волинянка Показати IP 2 Липня 2015 08:28
Зрозуміло, якщо вчитель займається з 80% учнів класу репетиторством - це неподобство. Про такі факти повідомляйте керівництву
Андрій до Mik (галицька миша) Показати IP 30 Січня 2017 15:38
Ці фахівці мають навчити дитину на уроці за який платить держава,а не за рахунок батьків!!!!!!!!!!
Анонім до Одне Показати IP 30 Червня 2015 13:21
А з годин репетиторства не забути заплатити податок.
Mik (галицька миша) до Анонім Показати IP 1 Липня 2015 07:09
Обiйдуться Пєця й Сєня без репетиторської кишенi.
Друге до Одне Показати IP 30 Червня 2015 15:07
Якщо це такий легкий хліб - йди сама і вчителюй.
Педагог до Одне Показати IP 30 Червня 2015 15:57
а хто вам сказав, що вчителі мають статус держслужбовця?
Аліна до Одне Показати IP 30 Червня 2015 23:11
Так може говорити та людина, яка поняття немає про роботу вчителя. Не ті зараз діти, щоб сидіти на уроці! А після роботи потрібно готуватися до завтрашніх уроків, перевіряти зошити. Тому робота після уроків не завершується. А відпочивають вчителі 2 місяці, щоб нервова система хоч трішки відновилась. Бо нелегкий цей труд. І краще вчителю гідна зарплата ніж подарунки. Їх ніхто не заставляє носити. А репетиторство справа особиста, далеко не всі діти можуть опанувати програму спершого разу.
Волинянка до Аліна Показати IP 1 Липня 2015 00:17
Більшість теперішніх вчителів - не ВЧИТЕЛІ, а заробітчани! До речі, щодо перевірки зошитів - у шостому класі зошити перевірялись раз у 2 місяці! Чому більшість учнів мають репетиторів?! Тому що вчитель не виконує свою роботу якісно...Подарунки, можливо, не примушують носити, але від них не відмовляються( навіть у грошовій формі). Праця ВЧИТЕЛЯ, дійсно, нелегка , але ВЧИТЕЛІВ мало... Вас, Аліно, теж навчав заробітчанин, тому Ви пишете з такими граматичними помилками( не має, а не немає; примушує, а не заставляє; з першого разу, а не спершого разу)...
Лучанин Показати IP 30 Червня 2015 13:16
При Регіоналах школи та лікарні не закривали... А ці дорвалися... Дійсно стає все краще і краще жити... Та ті села на Поліссі тільки через існування тих шкіл і існують...
Не лучанин до Лучанин Показати IP 30 Червня 2015 13:44
Чи однаковий рівень підготовки у тих школах в порівнянні з іншими; чи хотіли б ви, щоб ваші діти вчились у малокомплектній школі?
оля Показати IP 30 Червня 2015 13:36
А свобода зараз буде пiднiмати свинячий визг.
не свобода до оля Показати IP 30 Червня 2015 13:42
о, врiвноважена випливла! ти не оля ти люда.
микика Показати IP 30 Червня 2015 14:02
потрiбно всi школи закрити в селах нащо селянам освiта нехай господарством займаються
нікіта до микика Показати IP 1 Липня 2015 09:07
А чому тільки початкові школи закрити?Можна ще закрити клуб,почту,школи 2-3 ст.де всього від24-40 учнів(а вчителів15+техперсонал) -це ж буде велика економія коштів.Шестирічки нехай доїжджають,вони вже дорослі бо пішли в школу .
Горохiв Показати IP 30 Червня 2015 15:19
Дуже гарна жiнка, хай йде до нас освiтою керувати приймемо з задоволенням, i унiформа пiдходить.
Мама учня Показати IP 30 Червня 2015 15:24
У цьому репортажі не треба обговорювати одяг, особистість людини. Грамотний управлінець, одразу видно. Потрібна дискусія по суті. Якщо нема що сказати по суті - не треба писати. Пишуть тут про вчителів, репетиторство. У мене донька вчиться в 10 класі - у мене претензій до вчителів немає. Так, є ті, які пояснюють краще, є ті - які ні. Є більш врівноваженіші, є більш емоційні. І якщо моя дитина потребуватиме поглибленого вивчення певного уроку (для поступання), то чому би і не попросити тямущого вчителя позайматися додатково? Ніхто нас не примушує, на оцінки це не впливає. Як на мене кричать з піною у рота про те, що вчителі ніби-то якісь не такі, не самі відповідальні батьки.
церковна миша до Мама учня Показати IP 1 Липня 2015 00:18
Управлінець настільки гарний, що за півроку не змогла втямити хто є головним розпорядником за коштами, по яких вона щомісячно звітує.
Читач Показати IP 30 Червня 2015 16:35
Шановні ПЕДАГОГИ! Майте такт і толерантність. Ви всі з вищою освітою, не соромте освіту Волині!
небайдужий Показати IP 30 Червня 2015 21:07
телепні. Про що лепечите. Про які реформи трандите? Скільки ще будете смішить світ своїм безглуздим копіюванням європи. Європа не є взірцем,проблем там досить. Уже оскома від приставок євро.... . За*рали мову євро термінами, а є ж переклади. Так це не по європейські! Задумайтесь чому Англія хоче виходу з євросоюзу? Злидні куди пнемося? Ми європі потрібні такі які є!
Аліна Показати IP 30 Червня 2015 23:20
Допустим, із усім вище вказаним згідні. Починає одне турбувати - як ті бідні діти в китайських автобусах по українських дорогах до школи добиратимуться?
Директор Показати IP 1 Липня 2015 22:01
Є в Любомлі така па*люка стрільчук Він за бобло готовий продати всі школи а не лише малокомплектні Як таке може керувати дивуюся!
Учень Показати IP 5 Липня 2015 22:42
Шановні а куди ж будуть іди 2грн 55 копійок на дитину якщо вона піде на індивідуальне навчання це 1,а друге школи здаються в оренду сільській раді,тобто голова може поставити вищу ціну і продати кому забажає? а як бути з тех працівницею....ахуєть кричали діти....

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus