USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Майбутнє заказника на Волині: занепад чи новий спортивний об’єкт

3 Березня 2015 13:36
Чи можна використати ставки на території орнітологічного заказника у Несвічі для промислового розведення риби та які перешкоди існують на шляху створення там унікальної бази спортивної риболовлі, з’ясовували чиновники, підприємці та рибалки у Луцьку.

Про це йшлося під час прес-конференції, що відбулася 3 березня у Луцьку.

Як повідомив еколог та журналіст Ігор Тихолаз, на території сільської ради села Несвіч Луцького району є каскад озер, який раніше використовувався для рибогосподарської діяльності. Наразі фірми, які цим займалися, офіційно не займаються рибоводством. Відтак, фірма-інвестор та Федерація риболовного спорту Волинської області хочуть взяти в оренду ставок, аби створити там риболовну базу, яка не матиме аналогів в Україні. З його слів, цьому не сприяють чиновники, які не хочуть виконувати норми закону, та бізнесмени, які вважають, що там можна розводити рибу надалі. Водночас, відповідно до закону «Про аквакультуру», що вступив у дію у 2013 році, у заказниках заборонено займатися рибогосподарською діяльністю (ставки розташовані на території орнітологічних заказників «Чаруків» та «Лобаниха»). З його слів, наразі конфлікт полягає в тому, що певні структури хочуть робити там бізнес, а окремі громадські організації хочуть надавати там рекреаційні послуги, та організовувати спортивне рибальство.



Орнітологічний заказник був створений рішенням облради у 2003 році, з метою збереження комплексу річки Чорногузки, у долині якої мешкає чимало видів птахів, внесених до Червоної книги. Наразі ДП «Укрриба» хоче займатися на цій території рибоводством, що заборонено законом «Про аквакультуру». Відповідно до законодавства, території заказників не підлягають передачі в оренду для здійснення товарної аквакультури.



Роман Івасишин, директор ТОВ «Карпус», фірми, що готова інвестувати кошти в розвиток риболовної бази, зауважив, що середня плата за оренду ставка у Луцькому районі становить 12 тисяч гривень на рік. Попри те, що його підприємство готове платити вдесятеро більше, влада «вставляє інвестору палки в колеса». З його слів, голова райдержадміністрації спочатку намагався скасувати заказник на цій території, а згодом намагається досягти того, аби облрада надала дозвіл на рибоводство на території заказника. Окрім цього, ДП «Укрриба» хоче взяти ставки в постійне користування (за постійне користування сплачують 1% від вартості об’єкта, в той час як за умов оренди сплачують від 3 до 10% його вартості). Попри це, з його слів, робоча група, створена розпорядженням голови ОДА Володимира Гунчика у лютому цього року, досі розглядає можливість надання ставків в користування ДП «Укрриба».



«Ми готові вкладати гроші, щоб зробити озеро світового рівня на ставку», - запевнив інвестор.

Він застеріг, що, якщо питання не вирішать найближчим часом, можна втратити риболовний сезон, і у підсумку на ставках не буде ані рибоводства, ані спортивної риболовлі, а сільська громада не отримає жодної копійки.

Як зазначив Олександр Ліпський, керівник напрямку спортивної ловлі коропа Федерації риболовного спорту Волинської області, Федерація налічує в області понад 100 професійних рибалок-спортсменів, майстерність яких сягає світового рівня. Так, волинські рибалки ставали чемпіонами світу. Водночас, Федерація має проблеми із місцем проведення змагань, відчуваючи себе «спортивною командою без стадіону». З його слів, на Волині немає водойм, що відповідали б міжнародним стандартам для змагань зі спортивної риболовлі, натомість фірма-інвестор хоче облаштувати таку водойму на території ставка у заказнику. Спортсмен наголосив, що на водоймі зможуть займатися спортивною риболовлею десятки дітей, а також люди з обмеженими можливостями (наразі Федерація виховує чимало юних рибалок-спортсменів).



Своєю чергою, голова робочої групи з розгляду питання щодо можливості використання територій природно-заповідного фонду (орнітологічні заказники місцевого значення «Чаруків» та «Лобаниха») для ведення аквакультури, заступник голови облдержадміністрації Сергій Кошарук запевнив, що природно-заповідний фонд в області надалі примножуватимуть та розвиватимуть. З його слів, переваг на користь створення об’єкту спортивного характеру є достатньо. До того ж, юридично розглядати пропозицію ДП «Укрриба» не доводиться, тому що закон «Про аквакультуру» забороняє промислове риборозведення в заказниках. З іншого боку, перешкодою для надання ставка в оренду фірмі-інвестору, що планує облаштувати об’єкт спортивної риболовлі, є те, що є проблеми із проведенням нормативно-грошової оцінки водних об’єктів. Без такої оцінки, мовляв, неможливо організувати аукціон і говорити про оренду об’єкта. На зауваження Романа Івасищина про те, що подібну оцінку роблять у сусідній Львівській області, заступник голови ОДА відповів, що у держземагентстві йому повідомили, що львівський досвід вирішення таких питань не відповідає нормам законодавства.



Оскільки об’єкт поки не можна надати в оренду, Сергій Кошарук пропонує надати його в постійне користування (що можна зробити без оцінки вартості), наприклад, комунальному підприємству, за умови, що воно виконає завдання, які перед ним поставлять.

Він зазначив, що питання потрібно вирішити найшвидше, тому що сезон можна втратити. Окрім цього, страждає сільська громада від того, що на ставках руйнуються гідроспоруди – дехто свідомо їх руйнує, щоб спустити ставки. Відтак, існує екологічна загроза території. Посадовець переконував, що ніякого промислового рибоводства на ставках у майбутньому бути не може.



Представники фірми-інвестора не підтримали пропозицію щодо можливого надання ставків у постійне користування комунальному підприємству.

Таким чином, майбутнє унікального водного об’єкту, вирішуватимуть вже найближчими тижнями під час засідань робочої групи, які обіцяють зробити відкритими та публічними.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 34
Квітка Показати IP 3 Березня 2015 14:00
Не бачу в складі робочої групи знаного на Волині орнітолога Михайла Химина
654512 Показати IP 3 Березня 2015 14:35
Доля ставка вже вирішена. На жаль, не на користь федерації риболовів. Ставок віддалуть сину Кучери, якраз через махінацію в передачі Укррибі. Водойму виведуть з природозаповідного фонду, а потім здадуть в оренду
де розум? Показати IP 3 Березня 2015 14:49
В розпорядженні йдеться про робочу групу, а в додатку розписана комісія? Пан Дубняк що, не доганяє, щщо це 2 різні речі? Перший-ліпший суд такі речі валить з льоту.
екологiя Показати IP 3 Березня 2015 21:30
А чому в комicii нема екоiнспекцii???
місто до екологiя Показати IP 3 Березня 2015 21:41
а нащо вона, їм же яценюк заборонив перевірки. тепер самосик все робитиме, як завжди перетягне на себе і ковдру, і матрас)
правда Показати IP 3 Березня 2015 21:37
це ж об*єкт ПЗФ, там взагалі має бути обмежене користування! крім того в комісії від екології має бути Тимощук Вікторія (заступник), а не цей Самосик. він же нічого не розуміє в екології. а от у Вікторії вже досить великий досвід роботи. та й повагу серед колег та людей має.
Руслік до правда Показати IP 3 Березня 2015 21:44
хай би і далі Великий Самос рибу розводив, там багато розуму не треба. це ж не людьми керувати і і не екологю на ноги ставити.
свій до Руслік Показати IP 4 Березня 2015 14:16
я вам скажу шо ваша вітка може колись і мала повагу в колективі але після того як разом з падругою своєю пів управління з життя звела в свій час руками цього рибака-проффесора опустилась не нижче нього
Інспектор до свій Показати IP 4 Березня 2015 17:34
1. Треба мати повагу і не називати людину "вітка". 2. Щоб писати коментарі бажавно знати граматику - власні імена пишуться з великої букви. 3. Вікторію Євгенівну я знаю досить довго. І під час нашої співпраці вона показала себе як професіонал. 4. Щоб "облити людину брудом" анонімно - багато розуму не потрібно, бо так роблять лише щурі. 5. Спочатку зробіть щось корисне самі, а вже потім починайте плакатись. 6. Повторюсь, але Ваша безграмотність просто вражає. Не думав, що ще залишились такі неуки).
колега інспектора до Інспектор Показати IP 5 Березня 2015 08:51
О да ви праві !!!Треба мати повагу до людей щоб собі останні гроші в людей відбирати і премії з надбавками встановлювати максимальні в той час коли всі інші які працюють в 10-ро більше отримують по півтори тисячі зарплати-це по-перше, а по-друге на рахунок професіонала то що є то є скільки службових розслідувань і нервів людям ще ніхто не забрав і мільйонів з фондів не роздеребанив
екологія до Інспектор Показати IP 5 Березня 2015 09:16
шо є досівд то є трьох начальників пережити і при кожному жити, і перехітрити шо є то є досвіт, але люди вже все бачать ірозуміють, хайно руслік візьметься він вам всім пістона вставить і вітці і самосу
Слава Україні! Героя до екологія Показати IP 5 Березня 2015 09:17
Банду Геть! Руслік -наш начальник!
колега до правда Показати IP 4 Березня 2015 14:20
смішно читати, і слухати ви думаєте що віта люстрацію пройде після того як мільйони разом з партією регіонів відмивали, а це й дурень сидить і другім рукі викручує тут під носом ..а він балван не бачить і строїть з себе люстратора
Німкеня Показати IP 3 Березня 2015 22:43
Ви нічого не розумієте !!!! Ось тепер заживемо по європейські ба навіть ЧЕМПІОНАТИ СВІТУ З МИТТЯ ЧЕРВЯКІВ БУДЕ))) Сміх та й годі, як в анекдоті ще нам тільки цього не вистачало. Чого, чого, а цього брак. А в додаток щей супермаршрут в 7 кілометрів. Хлопаки ви би краще перед тим як таку дурню та нісенітницю писати подумали би мізками, якщо вони присутні кому це потрібно в країні в та\кий буремний час. 120 000 грн на рік за майже 1000 га землі в постійне користування, а щей це більше від усіх в 10 разів)))(усі це мабудь ви так орендуєте всі свої площі. Чи це перша спроба?). тобто 120 грн за га на рік читайте уважно закони, а то скоро вас усіх можуть показати по телебаченню вже в зовсі іншій передачі. Вже як тільки лис би та не крутив лишень би нічого не сплатити , а щей як би доплатили то вже якось і нормально. ШАПІТО!!!! РS. чекаємо на підігріте рішення влади)))) (піар по усіх виданнях - жах). Ліпше би ті кошти що витратили на піар в будинок дитини занесли.
Добродій до Німкеня Показати IP 4 Березня 2015 12:00
Німкеня "ЧЕМПІОНАТИ СВІТУ З МИТТЯ ЧЕРВЯКІВ БУДЕ))) Сміх та й годі" - а не сміх що сучасна молодь і діти тотально сидять за компами та гаджетами, не сміх що вони неуявляють свого життя без всесвітньої "павутини", багато в Луцьку найдеться організацій які намагаються відволікти дітей та молодь від компів? А хлопці з федерації дійсно пропогують здоровий відпочинок на природі, і підняли імідж Волині в риболовному спорті на високий рівень як в Україні так і за її межами от вони і хочуть взяти водойму на якій зможуть навести порядок. Ви панянко найдіть собі нормального РИБАКА, щоб вивіз Вас кілька раз на риболовлю і ставлення до "МИТТЯ ЧЕРВЯКІВ" в Вас можливо зміниться.
Німкеня до Добродій Показати IP 4 Березня 2015 12:15
Йой) крім того що ви хлопаки (відписують хлопці з федераціїї, гроші закінчились на піар, то змушені самі відписувати) ні в розвитку інфраструктури рідного краю поняття не маєте, плетете як з температури про відволікання дітей якимось чином тільки незрозуміло яким і від чого, так ще ви й ображаєте. Далеко підете але мабудь недовго. ШАНОВНІ НА БРЕХНІ НІЧОГО НЕ МОЖНА ПОБУДУВАТИ. А ПІСЛЯ ВАШОГО ХАМСТВА НАВІТЬ НЕ ХОЧЕТЬСЯ З ВАМИ ПРО ЩОСЬ ДИСКУТУВАТИ, ТИМ БІЛЬШЕ ЩО КОНКРЕТИКИ НЕ МАЄ НІ В СТАТТІ НІ В ВАШИХ ВІДПОВІДЯХ. ЄДИНА КОНКРЕТИКА ЩО ЗНОВУ ДУРЯТЬ НАРОД І ПРИДУМАЛИ ЧЕРГОВУ СХЕМУ ЩОБ ВКРАСТИ В НАРОДУ. ВСЕ ПІСЛЯ ЦИХ СЛІВ МОЖЕТЕ СПІЛКУВАТИСЬ ЛИШЕНЬ САМІ З СОБОЮ. НЕ ПСУЙТЕ МЕНІ НЕРВИ БЛУДОВОДИ!!!
Добродій до Німкеня Показати IP 4 Березня 2015 13:23
В принципі мені стала зрозуміла Ваши позиція: "незнаю як, але не так", якщо так вболіваєте і знаєте про розвиток інфраструктури рідного краю то залучіть міценатів до якогопроекту а так лиш БЛА-БЛА-БЛА! До федерації немаю ніякого відношення, просто люблю рибалку і розумію що місць де можна порибалинти і де не ступила нога браконьєра немає. Тепер щодо Вашого вислову "плетете як з температури про відволікання дітей якимось чином тільки незрозуміло яким " , якщо ви некомпетентні в цьому то іноді краще мовчати, федерація риболовного спорту проводить починаючи з 2009 року ЩОРІЧНО БЕЗКОШТОВНІ відкриті чемпіонати області з ловлі риби серед дітей, за період всіх років проведення участь в яких взяло більше 600 діте, і радість в дитячих очах від зловленого карасика значно більша ніж від пройденого раунду компютерної гри. " А ПІСЛЯ ВАШОГО ХАМСТВА" шановна а де Ви вловили в мому попередньому коменті хамство?
знаю все!!! Показати IP 4 Березня 2015 14:25
Да колеги приємно вас тут бачити але дивує лиш одне хтось віту захищає хтось рибака нашого але розвели вони вас всіх як лохів премії надбавки собі то повстановлювали і за цей місяць і попередні за рахунок ваших мізерних 300-400грн собі побрали по 3 тис грн а ви все щой робите коменти пишете треба піднімати людей і виганяти їх на вулицю зі своїх кабінетів. Ганьба! Люстрація! слава україні!! Хайно квач прийде він вас швидко в смітнику люструє, пацюків держиморд!!!
знаю більше до знаю все!!! Показати IP 4 Березня 2015 17:39
взагалі-то начальникам управлінь і департаментів при облдержаадміністрації надбавки та премії назначає сам голова адміністрації. а якщо хтось бідний-нещасний обділений, то пишіть листа на Порошенка, Яценюка... ніхто ж не забороняє
розкажи казку до знаю більше Показати IP 5 Березня 2015 08:54
правильно встановлює адміністрація але , але виплачуються вони з фонду управління і що кожному працівнику буллоб по 500 грн вийшло начальнику і заступнику по 2-3 штукі, Ганьба, Люстрація, Банду геть! В тюрму в сізо!!!!
Досить! до знаю все!!! Показати IP 4 Березня 2015 18:22
Як тільки піднімається якась цікава тема, так шакали починають дзявкіт. По темі чи ні, але є привід вилити бруд на людину. Правда, неправда - фігня. Головне хоч когось вкусити, може хтось наївний повірить. Самосик дійсно - слабак і не профі, але маєте, що маєте. Та на хр**а заступника чіпати, вона ж невинна що працює вже більше 10 років, а до неї не дослуховуються. Самос все сам хоче вирішувати і бажано через зливання своїх працівників службам або через службові розслідування. А щодо мільйонів регіоналів, то хіба вони дурні з усіма ділитись?
службовець Показати IP 4 Березня 2015 14:26
їх не виганяти а листа потрібно написати на кру, інспекцію з праці, та прокуратуру тоді буду думати як кошти розкрадати, люди все розкажуть!!!
Рибак Показати IP 4 Березня 2015 17:29
Ось читаю пост і з тупості та неграмотності багатьох людей дивуюся, хоча чому тут дивуватися, багато таких. Та я не про те. Знаю людей з Федерації практично всіх, знаю дуже добре. Керівника знав ще тоді, коли проект Федерації лише зароджувався, а й задовго до того. Люди всі порядні, багато зробили не лише для Волині!!! Раніше про наш край в риболовному сенсі мало хто знав, та що там казати знав, просто не було нам що показати, але то було давно!!! Зараз Чемпіони світу (неодноразові), одні з найсильніших не лише в Україні, а й у світі!!! Чесно кажучи я горжуся, що маю таких знайомих. Так от вони дійсно могли б довести діло до того, що до нас би приїжджали з-за кордону проводити змагання, а не ми до них. Мета у них дійсно благородна, підтримую вас, хлопці!!!
еколог Показати IP 5 Березня 2015 09:12
саме головне шо таке управління було такий авторитет мало набутий всіма попередніми керівниками а з приходом цього умата як ракова пухлина за рік так зігнило що вся область тепер насміхається над нами, до ручкі довів ще такого ніколи не було щоб люди за свої гроші все купляли
також еколог Показати IP 5 Березня 2015 09:13
я також підтримую наш начальник повний нуль він взагалі не справляється зі совїми обовязками і не вирішує покладених на нього завдать а тільки дро**іть всіх, і заважає працювати і шей бабло отримує
інкогніта Показати IP 5 Березня 2015 09:19
краще Юра він казав шо за 2 дні банду розжене і порядок наведе!
не трогайте Показати IP 5 Березня 2015 09:21
Самосик він не зовсім здоровий троха шизофренік через день бігає в СБУ і здає пасажирів свого трамвая, і всіх підряд вітку, ольку хітрий жук а всіх інших і мови нема він ше троха попуде люструють і нах піде а вам працювати колеги виберемо самі нового керівника зама і заживем
а я теж зная Показати IP 5 Березня 2015 13:36
Шановны колеги Ваш Самосик в березні місяці вже не проходить люстрацію так як вже є в комісії ода матеріали по ньому, тим більше останні скандали в вашому управлінні і виявлені факти що ваш залицяльник-ромео до дівчат пристає, щіпає за дупи, і на цицьки поглядає і т.д. про що вже знає все керівництво ода не на його користь, так що заспокійтесь потерпіть ще трохи
товариш Показати IP 5 Березня 2015 13:41
та не ганіть ви на самосика от мені він нормальний , принаймі коли розібрався в колективі а не спочатку коли його настроювали як гітару, а зара він нормальний одне шо є це те шо забагато підозр внього ну але це може з життя його хто його знаю, так шо попустіться
еколог Показати IP 5 Березня 2015 16:50
Вітка с**ка ще та і її банда
з банди Показати IP 6 Березня 2015 10:29
Та шо там вітка... вони просто з олькою думали шо взяли його в рукі і будуть кришувати один одного він людей звільняти неугодних банді а вони йому сраку л...ти а тут як він вийшов з під контролю вони офігелі він їх почав гризти як собака і в сбу здавати, вони прозріли і тепер пробують вернутись назад в колектив до людей але люди ж то вже роздуплились хто їх ...так красіво тр....в
також раніше була з до з банди Показати IP 6 Березня 2015 10:33
Саме цікаво шо зовсім не думає і не переживає шо в інспекції так само ж можуть поступнити з родичами бартанути через одне місце як і вона в управлінні з деякими ..наївна....і шо тоді вже будуть робити одна з другою...невже думає шо ткачук такий дурний не бачить не знає і не думає хто ці всі двіженія мутить, інспекція ше рік назад самі питали ну як там проти кого вітка з олькою порушили вже знов службове розслідування)))
знаєте Показати IP 6 Березня 2015 10:35
дійсно почитаєш те все і таке враження складається шо як того яника скидали в державі така сама ненависть в людей і до нашого начальника вже появилась, і навряд чи він з такою 0 підтримкою колективу зможе протриматись вже....
хай знає Показати IP 6 Березня 2015 10:38
Чесно треба в управлінні зібратись просто колективу провести таємне голосування визначити 2-3 осіб з числа працівників проголосувати за них і запропонувати на посаду керівника, зама хай гунчик визначає, є в нас молоді нормальні лиди, іна, руслан, юра, сергій навіть рудик який нещодавно прийшов і то вже влився в колектив....скільки років працюють знають свою роботу ..я думаю справляться а всім іншим гідні премії передпенсійного віку зарплати і умови праці

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus