USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Міліє найглибше озеро України – Світязь

5 Вересня 2016 23:26
Починаючи з травня на Волині щомісячно випадає дощів менше середньомісячної норми. Така ситуація негативно вплинуло на водність річок, водойм та рівні підземних вод, - повідомляють у прес-службі Волинського обласного управління водних ресурсів.

Все це відбувається на фоні високих середньодобових температур повітря, які в серпні на 5-8 градусів були вищі за звичні для цієї пори. Тож лише протягом минулого місяця рівні води в річках Прип’ять, Стохід, Стир та Західний Буг понизились на 20-15 сантиметрів.

Міліє і найглибше озеро України - Світязь. Протягом останнього літнього місяця рівень води у ньому понизився на 6 сантиметрів. За станом на сьогодні знаходиться на відмітці 124 сантиметрів вище умовного нуля (мінімальна минулого року – 109 сантиметрів, історична мінімальна – 90 сантиметрів).

Утримуються досить низькі рівні ґрунтових вод, в тому числі на меліоративних системах. Так, з 347 тисяч гектарів осушених сільгосппугідь, незважаючи на прийняті заходи з акумуляції води у меліоративній мережі, 99 тисяч гектарів потерпають від засухи. На цій площі рівні ґрунтових вод залягають на глибині 1,5 метра і нижче.

У порівнянні з таким же засушливим 2015 роком залягання ґрунтових вод понизились майже на 10 сантиметрів.

Протягом серпня на польдерних меліоративних системах періодично працювали по одній насосній станції Любешівського та Ратнівського управлінь водного господарства, якими за місяць закачали у водосховища 200 тисяч кубометрів води. Наповнення водосховищ, які знаходяться на території області, становить від 60 до 80 відсотків повного об’єму. Встановлені режими їх роботи з врахуванням маловодного періоду.

Слід зазначити, що з метою виконання доручень Держводагентства щодо експлуатації в умовах маловоддя на меліоративних системах управлінь водного господарства області вжиті заходи з акумуляції води, для цього закрили 326 шлюзів-регуляторів.

Спеціалісти управлінь водного господарства забезпечують постійний контроль за технічним станом водогосподарських об’єктів.

Згідно інформації Ратнівського міжрайонного управління водного господарства, починаючи з 16 серпня витрати води в річці Прип’ять поблизу ВБ Вижівського гідровузла склали менше 1,0 м3/с. Із цього часу, як і передбачено Правилами експлуатації, припинили подачу води з ріки Прип’ять в Білоозерську водоживильну систему Дніпро-Бузького каналу.

Порушень щодо порядку розподілу стоку річки Прип’ять та підтримки рівневого режиму на водпостах з початку року і до сьогодні українською і білоруськими сторонами не зафіксовано. Рівні води в озерах Святе, Волянське та Біле відповідно до Правил експлуатації знаходяться в межах відміток 146,94-147,02 м, при передбаченому Правилами експлуатації діапазоні 146,80-147,20 м.

За прогнозами Волинського гідрометеоцентру у вересні очікується продовження зниження рівнів води як поверхневих, так і підземних. Тому сьогодні, як ніколи необхідно економно ставитись до використання водних ресурсів, а також, не допускати виникнення пожеж в екосистемах, на ліквідацію яких витрачаються значні об’єми води, що нерідко приводить до припинення току малих річок, і, навіть, до їх зникнення.

На знімках: так виглядає обміліла Прип’ять біля села Почапи Ратнівського району;

від середини серпня вода Прип’яті вже не надходить у Білоозерську водоживильну систему.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
DRAKULKA Показати IP 6 Вересня 2016 08:36
І де фото Припяті?
Міра Показати IP 6 Вересня 2016 08:59
Нехай влада, Волині на чолі з Губернатором, перестане роздавати земельні ділянки для забудови в Шацькому заповіднику, навколо озера Світязь. Вже роздали більше тисячі ділянок, там і так срач розвели такий що неможливо відпочивати. Де прокуратура? Чому в заповіднику роздають землі невідомо кому? Чому АТОшніки з Киева отримують землю в заповіднику, нехай отримують по місцю проживання. Активісти , Самооборона та інші небайдужі пишіть в Генпрокуратуру, спасайте нашу перлину Волині!!!!
Нате вам Показати IP 6 Вересня 2016 17:40
Для чого ця пропаганда що у нас все в нормі. Рівень води Білого, Волянського та Святого озер які сполучені впав на пів метра а ми білорусам подарували нашу землю з каналами і вони поки що не відкривають шлюзів, які ми вже не контролюємо, а коли відкриють для наповнення свого водосховища то у нас скажуть що це не ми, це Путін винен.
атошніки Показати IP 7 Вересня 2016 13:23
А ми воювали і ви нам всі должні по жизні,ми навіть на 9 травня ходим до памятника.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus