USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

Світязь поступово збільшується. ОНОВЛЕНО

11 Вересня 2015 10:37
Рівень води в озері Світязь, яке через посушливе літо сильно обміліло, починає поступово збільшуватися.

Про це повідомили у Волинському обласному управлінні водних ресурсів.

Цього року через безсніжну зиму і суху весну найбільше озеро карстового походження України - Світязь, яке живиться лише підземними водами та опадами, за спекотливе літо обміліло на 42 сантиметри.

По береговій лінії озера утворилося понад 50 піщаних наносів та хвилерізів, які в окремих випадках мають протяжність понад 45 метрів від берегової лінії в глибину озера та висотою більше 10 сантиметрів.

Але з настанням холодів, починаючи з 5 вересня, завдяки дощовим опадам рівень води в озері починає поступово підніматися. За станом на 9 вересня підвищення рівня води становить 2 сантиметри.

Як розповів Інформаційному агентству Волинські Новини керівник обласного управління водних ресурсів Ростислав Кравчук, рівень води в озері Світязь за станом на сьогодні, 11 вересня, становить 117 сантиметрів над умовним нулем, у той час як мінімально зафіксований рівень становить 90 сантиметрів.

З його слів, озеро перестало міліти завдяки декільком факторам. По-перше, це дощі (хоч і невеликі), які випали за останній тиждень на території області. Але головним фактором є зниження температури повітря, і, як наслідок - зменшення рівня випаровуваності. Таким чином, загрози обміління озера наразі немає.

«Очікуємо, що рівень води в озері буде надалі збільшуватится, зокрема, й завдяки дощам, які прогнозують уже найближчим часом. Пониження рівня води вже не очікується, тільки підвищення, причому не тільки у Світязі, а й в усіх водних об'єктах Волинської області», - сказав Ростислав Кравчук.



Зменшення рівня води у Світязі не на жарт стривожило волинян – таким обмілілим місцеві мешканці його не пам’ятають. На «Голосі України» нещодавно вийшла публікація, яка розкриває масштаби цього явища. Зазначимо, стаття вийшла декілька днів тому, до того часу, як рівень води у Світязі стабілізувався і почав поступово підніматися.

Публікуємо текст статті без змін.

Найглибше озеро України Світязь продовжує міліти. За станом на 7 вересня рівень води у ньому становив лише 113 сантиметрів над умовним нулем і став найнижчим за останні три десятиліття.

Це за даними Волинського гідрометеоцентру, а старожили стверджують, що таким обмілілим озеро ще не бачили. 90-річний Панас Гловацький розповів, що за сімдесят років Світязь подекуди відступив від його рідного села Пульмо на 250 метрів. На пляжі урочища Гряда сто метрів можна пройти, замочивши лише кісточки. На знімку, зробленому кілька днів тому працівником обласного управління водних ресурсів Віктором Петруком, видно, як обміліло озеро вже цього літа.

На думку начальника Волинського гідрометеоцентру Ростислава Бондарчука, негативну роль тут відіграв насамперед природний чинник. Вперше за роки спостережень починаючи з 1946-го через недостатню кількість опадів цієї весни в області не було повені. В серпні в Шацькому районі випало всього три міліметри опадів, що в двадцять разів менше за норму.



Невтішна картина: обмілілий Світязь

Однак є й інші причини обміління Українського Байкалу. Відомий волинський письменник Віктор Лазарук, автор екологічного роману «Світязь» вважає, що негативну роль тут відіграло осушення довколишніх боліт, які були своєрідними акумуляторами води. Лише Верхньоприп’ятська осушувальна система займає площу понад 26 тисяч гектарів, а ще є Копаївська. Обидві майже впритул підходять до Світязя, і їхній вплив на водність озера незаперечний. Найприкріше, що тисячі гектарів меліорованих земель у Шацькому поозер’ї майже не використовуються, заростають лісом, бур’янами. То чи варто було руйнувати природну рівновагу цієї екосистеми? Можливо, тепер краще, у межах розумного, не заважати повторному заболоченню цих територій, не витрачати кошти на підтримання їх у стані пустелі.



Цього року на Волині зафіксовано близько сімдесяти пожеж на торф’яниках. Мало того, що марнується цінне органічне паливо і добриво, то ще й нищаться прекрасні акумулятори води. Адже, як розповів начальник обласного управління водних ресурсів Ростислав Кравчук, тонна торфу може утримувати біля себе майже кубометр води. Саме завдяки торф’яникам волинські ріки Прип’ять і Стохід не обміліли цього посушливого літа так сильно, як Стир і Західний Буг, які беруть свій початок на Львівщині.

У Світязь не впадає жодна річка, і зменшення його рівня не було б таким катастрофічним, якби перекрити шлях озерній воді каналом, яким вона стікає в озеро Луки-Перемут. Однак переливна стінка, що мала б регулювати витрати води в засушливі періоди, на каналі зруйнована, і щодня кілька тисяч кубометрів дорогоцінної світязької води витікає через систему каналів у річку Копаївку, а з неї - в Західний Буг.



На знімку: цим каналом світязька вода витікає в озеро Луки-Перемут

На сьогодні площа водного дзеркала Українського Байкалу скоротилася на кілька десятків гектарів. Якщо Світязь продовжить міліти, то від нього відділиться і стане самостійною водоймою, а згодом - болотом, затока Бужня. Вже зараз, як розповів сільський голова Пульма Федір Гловацький, туди ледь можна протиснутися човном.

Директор Шацького національного природного парку Володимир Захарко вважає, що однією з причин обміління може бути діяльність розташованого за три десятки кілометрів від Світязя на території Білорусі Хотиславського крейдяного кар’єру. Згідно його інформацією, в кар’єрі вже вийшли на відмітку мінус сімнадцять метрів і поруч з видобутком крейди розпочали інтенсивне відкачування води. Як вплине таке сусідство на каскад Шацьких озер і, насамперед, на Світязь, важко сказати. Зрозуміло лише одне: є загроза не тільки для екосистеми Шацького національного парку, а й для двох десятків озер сусіднього Ратнівського району, оскільки в Хотиславі планується вести розробку копалин до глибини 45 метрів на площі півсотні гектарів.

На жаль, держава Україна не турбується про моніторинг ситуації. Лише кілька днів тому сесія Волинської обласної ради, під тиском громадськості і обставин, виділила з обласного бюджету 60 тисяч гривень для Інституту водних проблем і меліорації Академії аграрних наук України. Саме ця установа з 1994 року веде спостереження за впливом розробки родовища на екосистеми Волинського Полісся. Сума надзвичайно мізерна, оскільки на дослідження потрібно щонайменше вдвічі більше коштів.

І ще про одне: пишучи і розповідаючи про Світязь, ми користуємося старими даними про його площу, озерні глибини тощо. Час уже провести нові виміри параметрів цієї водойми, яка поки що залишається предметом національної гордості. Поки що, бо ставлення до Світязя сьогодні виключно корисливе і прагматичне. Якщо так триватиме далі, озеро може спіткати доля угорського Балатону, який перетворився на калюжу з брудною водою. Проблемою є, хоч і соромно про це писати, забруднення Світязя сечею. Адже на його пляжах майже немає туалетів.

Світязь щорік більше заростає очеретом, до війни ж його на озері майже не було. Це прискорює старіння озера. Ніхто ж очерет не косить...

Шанувальники водойми переконані: настав час заслухати на сесії обласної ради за участю депутатів Верховної Ради від Волині звіт про ситуацію зі Світязем та іншими Шацькими озерами, а їх тут понад два десятки. Треба бити на сполох, годі вже вдавати, що нічого не трапилося, заплющувати очі на те, що Світязь та інші озера хворіють і міліють. Інакше наші нащадки не побачать цієї краси.

Нагадаємо, цього року через безсніжну зиму і суху весну, повені на Волині не було, жодна з річок не вийшла на заплаву. Подібного не траплялося за весь час проведення спостережень, починаючи з 1946 року. В області склалася несприятлива водогосподарська обстановка: рівні води в річках перебувають у межах близьких до історичного мінімуму.

Так, озеро Любязь, що в Любешівському районі, місцями відступило від берега на 15-20 метрів (на фото). Знизився рівень води у річці Стир. А Західний Буг не лише мілкий, але й забруднений.

Раніше Інформаційне агентство Волинські Новини повідомляло, що через посушливе літо у селі на Волині зникла вода в криницях.

Озеро Світязь
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Всезнайко Показати IP 11 Вересня 2015 10:55
Так, 2 сантиметри,то дуже помітно збільшився...
природоохоронець Показати IP 11 Вересня 2015 14:58
От народ Український дурнуватий, спочатку сплюндрує до тла все те що дала природа, а потім здивовано заявляє: що ж це робиться, вода спадає, озеро міліє і замулюється, гине риба! А в голові дурній не вкладається те що роздерибанивши землю, забравши в озера прибережні смуги, плавні, збудувавши на них кемпінги, бази відпочинку, СПА чи СРА , пробуривши там свердловини на воду, виривши штучні водойми тим самим порушили гідрологію озера, систему його підземного живлення, забрали в його можливість до самоочищення. Коротко кажучи зробили все щоб в сотні разів прискорити природній процес заболочення озера. От тепер і не дивуйтесь, і ненарікайте на природу, а тіштесь з того що наролбили. За радяньської влади проводили необдуману, в деякій мірі безглузду меліорацію, але за незалежної України дійшли просто до неймовірного кащунства, вандалізму...
можливо Показати IP 11 Вересня 2015 15:58
Цей рік сухий для всього на Волині. Світязь як помілів, то так і набереться зимою та навесні. Ресурс Світязя достатній, якби на нього вплинули бази, то це побачили б ще в радянські часи.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus