USD 39.00 39.37
  • USD 39.00 39.37
  • EUR 39.20 39.60
  • PLN 9.76 9.94

Мільйони шишок – на майбутнє волинських лісів

10 Лютого 2014 12:30
Зимові клопоти Волинських лісівників – заготівля насіння хвойних дерев. Саме зараз у розпалі заготівля шишок сосни звичайної, - повідомляють у прес-службі волинських лісівників.

Лісівники Волині почали збір насіння ще пізньої осені. Шишки збирають на ділянках, де ростуть найкращі високобонітетні дерева, які, відповідно, й дають гарне насіння. Не кожен рік врожайний на шишки, тому лісівники намагаються створювати певний насіннєвий запас у врожайні роки.

Загалом, хвойні ліси Волині займають 58 відсотків. Їх основу складають соснові бори. Ця порода дає понад 57 відсотків деревини у структурі лісосічного фонду.

Щороку лісові господарства Волинського ОУЛМГ вирощують у середньому 16 мільйонів сіянців сосни. У кожній шишці – до двадцяти насінинок. Тож потрібно майже мільйон шишок із високобонітетних насаджень. Їх заготівлею займається лісова охорона усіх 24 підприємств, велику допомогу у цьому лісівникам надають члени учнівських лісництв, природолюби.

Але зібрати шишки – півсправи. Головне – отримати з них якісне сортове насіння. Також багато чого залежить і від працівників шишкосушарок, які обладнані в ДП «Старовижівське ЛГ» та ДП «Ківерцівське ЛГ». Загалом, за сезон тут переробляють 120 тонн шишок та отримують 1200-1400 кілограмів якісного насіння.

До слова, минулого року лісівники Волині заготовили 1370 кілограмів насіння хвойних порід, в тому числі сосни звичайної – 1300 кілограмів та ялини – 55 кілограмів. Завдяки цьому було засіяно більше 9 гектарів лісових розсадників.

Цього ж року у ВОУЛМГ планують виростити 21 мільйонів одиниць садівного матеріалу в лісових розсадниках, заготовити 40 тонн лісового насіння (в тому числі 1500 кг хвойних порід).

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Лісник Показати IP 10 Лютого 2014 14:09
:( , ай да ми!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus