USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Молодь відновлюватиме українські кладовища у Польщі

15 Липня 2013 09:57
VI Міжнародний науково-пошуковий та освітній табір-експедиція «Вирій-2013» відбудеться з 7 по 20 серпня.

40 молодих людей з усієї України, а також Польщі, Канади, США та Словаччини матимуть змогу познайомитись з історією етнічних українських земель так званого Закерзоння, що сьогодні знаходяться у східній прикордонній зоні Польщі.

Під час табору-експедиції вирійчани візьмуть участь у відновленні та реставрації українських цвинтарів, які після депортацій автохтонного українського населення 1944-1946, 1947 та 1951 років, залишились наодинці з часом та забуттям. У рамках мандрівної частини табору учасники відвідають терени Лемківщини, Надсяння та Західної Бойківщини, під час якої матимуть змогу ознайомитися з розмаїттям матеріальних пам’яток, а також поспілкуватися з живими свідками історичних подій.

Мета «Вирію» полягає у згуртуванні української молоді з України та діаспори навколо спільного обов'язку оберігати історичну пам’ять та національні пам'ятки на етнічних землях українців, що перебувають у складі сучасної території Польщі, землях так званого Закерзоння.

Учасниками «Вирію-2013» будуть молоді активісти громадських молодіжних організацій, студенти-реставратори НУ «Львівська Політехніка», а також фахівці з реставрації каменю.


Довідка

«Вирій» - міжнародний науково-пошуковий та освітній експедиція, основним завданням якої є проведення комплексу заходів із відновлення та збереження пам’яток матеріальної культури на етнічних українських землях поза межами сучасної території України. Починаючи з 2008 року «Вирій» став щорічним і відбувається влітку у формі стаціонарного тижневого табору. На сьогодні в рамках табору відновлено український цвинтар у с.Жуків та розпочато роботи на цвинтарях у с.Подемщина та с.Князі.

Організаторами «Вирію» є Фундація громадських ініціатив «Вирій», яка об’єднує активістів громадських молодіжних організацій та студентів-реставраторів з НУ «Львівська політехніка». Серед партнерів - Пласт-НСОУ, ЛММГО «Пластове товариство «Ватага Бурлаків», ЛОО «Лемківщина», ЛОМГО «Молода Лемківщина», ОУМ Спадщина, ГО «Закерзоння» (Канада), Львівська міська рада, Львівська обласна рада, Львівська обласна державна адміністрація.
http://www.youtube.com/watch?v=Q0YlOCmCmCQ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Українка Показати IP 15 Липня 2013 10:09
Чому досі за 70 літ не поставлено навіть пам'ятного знаку у селі Гайовому ( колишнє Пшебраже), де загинуло сотні і сотні юних борців у сутичці з пляками в 43-му.? Там нині голий степ, навпроти польського цвинтарища. Самі поляки, знаходячи планшетки після бою, дивувались їх молодості та освіченості? Це були тернопіляни і львів'яни - гімназисти й студенти, їх послало сюди керівництво ОУН та УПА (?).Там слід поставити пам'ятний християнський хрест ( якщо не постамент) з надписом.
Олександр Показати IP 15 Липня 2013 10:28
Чому-чому, хіба не зрозуміло? Поляки ж українців не били, це тільки ми їм "етнічну чистку з ознаками геноциду" робили, а вони, з 16 століття починаючи, тільки пилинки здмухували з невдячного українського "бидла".
Штефан, Луцьк Показати IP 15 Липня 2013 13:04
Таке вже було. Для "гачка" у звітах. На жаль. Потрібна добра воля поляків. А вони й слухати не хочуть, що "АК" вбивала, гвалтувала та катувала мирних галичан та волиняк. Нема виходу. На радість Маскві. Поляк не знає, що таке "москаль".

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus