USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Молодь відновила українське кладовище у Польщі. ФОТО

24 Серпня 2013 11:32
Напередодні Дня Незалежності України з Польщі повернулася V Міжнародна науково-пошукова та освітня експедиція «Вирій-2013». Упродовж двох тижнів 40 молодих людей з усієї України та діаспори відновлювали український цвинтар у Польщі і знайомились з історією та культурою українців Закерзоння.


«Вирій-2013» розпочався 7 серпня у Львові з відвідин могил відомих уродженців Закерзоння на Янівському цвинтарі. Після перетину кордону, першою зупинкою у Польщі була могила-пантеон Михайла Вербицького у селі Млини, де вирійчани віддали шану автору музики національного гімну України.

Упродовж першого тижня таборування експедиція продовжила відновлювальні роботи на українському цвинтарі у с.Любича Князі (історична назва Князі), які були розпочаті минулого року. За підсумками роботи проведено інвентаризацію, накреслено план та опис цвинтаря, склеєно та відремонтовано більше 10 хрестів. Також сформовано цифрову базу даних, яка потребує опрацювання. Крім цього було остаточно розчищено терен та наведено благоустрій.

Паралельно були проведені роботи на руїнах церкви св.Параскевії у Князях. Завершено обміри та складено акт технічного стану руїн, впорядковано територію із середини та довкола храму.

За підсумками стаціонарної частини експедиції біля відновленого цвинтаря та руїн церкви було встановлено інформаційні вказівники трьома мовами – українською, польською та англійською - про історію села та храму.

У завершальній частині «Вирію-2013» учасники експедиції отримали змогу познайомитися з історією та культурою Закерзоння, що в результаті депортацій українського населення 1944-1951 років була спустошена та обезлюдніла. У рамках мандрівної частини вирійчани відвідали українські етнографічні землі Лемківщини, Надсяння, Холмщини та Західної Бойківщини.

Зокрема, учасники «Вирію-2013» побували з екскурсією у Холмі, де відбувалася українсько-польська археологічна експедиція на Холмському пагорбі. Вирійчани відвідали чотири церкви Закерзоння, які нещодавно потрапили до світової спадщини ЮНЕСКО – у Хотинці, Радружі, Туринську, Квятоні. Побували з екскурсіями у Музей-садибі родини Антоничів у Бортятині (Україна), Музеї бойківської культури у Мичкові (Польща), Музеї лемківської культури у Зиндрановій (Польща), Музеї української культури у Свиднику (Словаччина), Музеї мазярства у Лосє (Польща). Завітали у Старе Брусно, яке було центром Бруснівської школи каменярства.

Довідка

«Вирій» - міжнародний науково-пошуковий та освітній табір-експедиція, основним завданням якої є проведення комплексу заходів із відновлення та збереження пам’яток матеріальної культури на етнічних українських землях поза межами сучасної території України. Починаючи з 2008 року «Вирій» став щорічним і відбувається влітку у формі стаціонарного тижневого табору. На сьогодні в рамках табору відновлено український цвинтар у с.Жуків та розпочато роботи на цвинтарях у с.Подемщина та с.Князі.

Організаторами «Вирію» є Фундація громадських ініціатив «Вирій», яка об’єднує активістів громадських молодіжних організацій та студентів-реставраторів.















Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus