USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.20 39.50
  • PLN 9.76 9.94

«Мистецтво, як радість життя або Олександр Валента – людина і митець»

28 Лютого 2015 21:21
У галереї сучасного мистецтва «Aрт-кафедра» 26 лютого відбулося творче суаре, присвячене творчості Олександра Валенти.

В рамках заходу під назвою «Мистецтво, як радість життя або Олександр Валента – людина і митець» присутні мали змогу переглянути більше 40 робіт видатного художника, одна з який «Луцьк вечірній» - улюблена робота митця, виставляється надзвичайно рідко, оскільки знаходиться у приватній колекції.



Керуючий партнер галереї сучасного мистецтва Леся Корсак розповіла цікаві моменти з життя Олександра Валенти, його нелегку творчу долю, сповнену перемог та розчарувань, трагічну смерть. Наголосила вона й на тому, що саме творчість Олександра Валенти є художньою візитівкою Луцька. Його картини користуються великою популярністю, хоча за життя він продавав їх за безцінь чи просто дарував.


В рамках суаре присутні переглянули документальний фільм про художника, який дав можливість частково зануритися у художнє життя Луцька другої половини ХХ століття.


Спогадами про Олександра Валенту поділилися ті, хто його знав особисто: ходожники Зоя Навроцька, Наталія Кумановська, Сергій Корсак, письменник Іван Корсак.

«Сашко Валента – міф нашого міста, легенда, яка повинна бути описана в романах. Він – художник з такої біографією, на зрізі якої – вся наша історія, всі ми. У всіх його роботах бачимо, наскільки Саша був заземлений у Волинь», - наголосила директор Луцької художньої галереї Зоя Навроцька.

Суаре відбулося в супроводі живої музики та поезії того часу.


Довідково:

Ім’я найпопулярнішого волинського митця Олександра Валенти відоме не лише серед інтелігенції, але й серед людей, далеких від творчості. Він був наділений особливим даром – не тільки бачити прекрасне, а й донести його до людей.

Олександр Валента(1944—1997) народився в селі Черніїв Турійського району. Батько Родіон загинув під час війни, мати Уляна померла невдовзі після народження сина. Ріс сиротою, вчився в школі-інтернаті.

Знайшовши себе у мистецькому світі, загубився в особистому житті. Залишив сім’ю, перебрався квартирантом у власну майстерню. Свої картини роздаровував друзям або ж продавав за безцінь спекулянтам. Полотна митця стали окрасою музейних колекцій та приватних зібрань у Польщі, Німеччині, Ізраїлі. Олександр Валента трагічно загинув у своїй художній майстерні від рук невідомих убивць.

Найвідоміші твори художника:

«Святковий вечір» (1965 р.); «Риби» (1966 р.), «Вечірній Луцьк» (1966 р.); «Зима (Берестечко)» (1967 р.), «На козацьких могилах ( село Пляшева)» (1967 р.); «Яблука на рушнику» (1969 р.), «Натюрморт з кавуном» (1969 р .), «Напровесні» (1969 р.), «Гриби на рядні» (1969 р.); «Подих весни» (1970 р.), «Зелені яблука» (1970 р.), «Дари осені» (1970 р.), «Церква в селі Низкиничах» (1970 р.); «Вечірнє місто » (1973 р., колекція ВКМ); «Моя вулиця» (1973 р., колекція ВКМ); цикли «Пори року» (1995 р ), «Писанки» (1995 р.).
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
легенда Показати IP 28 Лютого 2015 23:00
Олександре, ВІЧНА ТОБІ ПАМЯТЬ, ти наш колега.
1972 Показати IP 28 Лютого 2015 23:13
"Олександр Валента трагічно загинув у своїй художній майстерні від рук невідомих убивць". Ніяких не невідомих. Вбивство розкрили зразу ж, молодий гопнік його ногами затовк до смерті по п"янці.
інтелигентам Показати IP 13 Грудня 2017 22:54
Аби не продавав за безцінь спекулянтам то помер би з голоду при таких друзях інтелигентах які появилося тепер усібілі іпухнасті. Заср*нці.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus