USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

На Любомльщині бачили невідомих шукачів бурштину

1 Жовтня 2015 13:51
Декілька копанок, де шукали бурштин, на пасовищі та в лісовому масиві бачили мешканці села Заболоття Любомльського району. Проте гастролери на Любомльщину заїжджали близько місяця тому, і поїхали звідти ні з чим, бо, вочевидь, не натрапили на сонячний камінь. Та в лісовому господарстві кажуть, що про шукачів бурштину ніхто не повідомляв.

Про це Інформаційному агентству Волинські Новини повідомили місцеві мешканці. Так, волинянин Олексій розповів, що на місцевому пасовищі близько місяця тому з’явилося декілька 2-3-метрових копанок з купами вимитого піску. Дві чи три копанки також селяни помітили і в лісі. Тоді ж там бачили невідомий автомобіль з цистерною.

Зауважимо, старателі там більше не з’являлися, тож, вочевидь, бурштину не знайшли.

«Напевне, що там робили пробні копанки, але, вочевидь, нічого не знайшли, та й поїхали собі. Нині ці ями вже самі по собі засипаються», - каже Олексій.

А ось лісівники про ці спроби пошуку бурштину на Любомльщині не знають. Так, директор ДП «Любомльське лісове господарство» Сергій Боярчук на запитання, чи немає на території, якою він опікується, шукачів бурштину, відповів негативно.

«На щастя, таких випадків не було. Я на кожній нараді нашим працівникам нагадую, щоб вони були уважними і пильними. Повідомлень про шукачів бурштину в нас не було», - зазначив він.

Зрештою, не виключено, що про ті декілька копанок місцеві мешканці вирішили не повідомляти, адже й наслідків тих розшуків бурштину немає – копачів на Любомльщині більше не бачили.

Про цю подію, можливо, ніхто б і не згадував, якби не нещодавні події на Маневиччині. Нагадаємо, на минулому тижні на Волинь з’їхалося до тисячі гастролерів-копачів бурштину, які за одну ніч перекопали близько 4 гектарів лісу. На місце події приїхали правоохоронці з інших регіонів та Нацгвардія. Після того, як «чужих» вигнали, за декілька днів в ліси приїхало вдвічі більше старателів. Щоб вигнати копачів з лісу, і заспокоїти знервованих людей, правоохоронці мусили навіть стріляти в повітря. Тоді ж силовики затримали більше 190 осіб.

Врешті й мешканці Любомльщини тішаться, що їхні ліси не багаті на бурштин. Інакше не було б місцевих пасовищ, не було б куди ходити за ягодами чи грибами. Вся екосистема лісу була б під загрозою. Та й надивившись наслідків «бурштинової лихоманки» на Маневиччині, селянам не надто хочеться бачити по сусідству «бурштинові розбірки».

ЧИТАТИ ЩЕ: ВОЛИНСЬКИЙ БУРШТИН: ДРУГИЙ ФРОНТ

До слова, в області, згідно з приблизними дослідженнями, є чотири родовища: «Гута Лісовська» (біля села Старий Чорторийськ), «Маневичі» (за 6,5 кілометра від залізничної станції «Маневичі»), «Череваха» (за кілометр від Маневич), «Чорторийська» (в кілометрі від села Старий Чорторийськ). Поліський бурштиноносний район є частиною Балтійсько-Дніпровської бурштиноносної провінції.

ЧИТАТИ ЩЕ: ВОЛИНСЬКИЙ АМБЕР: КАМІНЬ, ЧЕРЕЗ ЯКИЙ ІДУТЬ НА ЗЛОЧИН
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus