USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.10 39.50
  • PLN 9.71 9.93

На межі: гуртожитки для військових – кімнати з санвузлами, які «доїдає» грибок

27 Вересня 2016 17:19
Те, в яких умовах живуть ці люди, не побачиш і у фільмі жахів. Маленькі кімнатки, стелі з очерету та дранки, майже прогнила електропроводка, вікна, які заледве тримаються на завісах та санвузли, які вже повністю знищив грибок, – це все про тимчасове житло, яке держава надала сім’ям військових. Та ніщо не буває таким довготривалим, як тимчасовість. У цих кімнатках більшість сімей мешкає понад добрий десяток років. Реформа військової сфери по-українськи продемонстрована тут наочно. Загалом таких відомчих гуртожитків у Луцьку - 6. Нині вони на балансі Міністерства оборони України. Ми їдемо сюди разом з депутатом Луцької міської ради (фракція «Українське об’єднання патріотів – УКРОП») Сергієм Шкодою. Саме до Сергія Івановича і звернулися військові з проханням допомогти вирішити їхню житлову проблему.

Через несправний електрокабель будинок може вигоріти вщент

Двоповерховий гуртожиток, що на вулиці Стрілецька, 15, довгі роки слугує житлом для восьми сімей. Знаходиться будівля практично поблизу центра Луцька. Здалеку, з вигляду на фасад, не дуже помітно, в якому аварійному стані вона перебуває. Нещодавно частина старезної віконної шибки цього будинку впала на тротуар прямісінько перед пішоходом. Дивом вдалося уникнути летального випадку. Один із шматків розбитого скла й досі можна побачити ще на «козирку».


47-річний військовий пенсіонер Едуард Гайдаш живе у цьому гуртожитку з 1999 року зі своєю сім’єю та мамою літнього віку.

«Коли ми сюди вселилися, доньці було 6 років, – розповідає Едуард. – У користування нам надали 36 квадратних метрів житлової площі (три кімнати «розкидані» по загальному коридору, – авт.). Ця будівля перебуває на балансі Ковельського будинку управління, яке належить до Володимир-Волинського квартирно-експлуатаційного відділу Міністерства оборони України. Ми сплачуємо за світло і газ гуртожитку, а за воду і утримання на рахунок в «Ощадбанк», але куди йдуть ці гроші не знаємо».

Чоловік каже, що не пам’ятає, аби в цій будівлі колись балансоутримувач проводив ремонт. Дах, розповідають мешканці, перекривали за власний кошт. Невирішеним залишається питання із котельнею, яка давно потребує заміни. І так триває роками.

«Скільки ми тут живемо, постійно кажуть, аби не робили ремонт, бо нас відселятимуть, – додає Едуард. – З 1993 року перебуваю на обліку на отримання житла, але черга практично не рухається. Хочемо, аби нам дозволили приватизувати це житло, бо більше немає на що надіятися. У такому разі кожен мешканець готовий долучитися до ремонту будівлі, покращувати свої умови проживання».

Мешканці розповідають, що через те, що ремонт комунікацій, окрім самих жильців, ніхто ніколи не проводив, у підвалі – постійна сирість. Внаслідок цього у всіх кімнатах грибок. Вивести його тепер практично неможливо. Окрім того, більшість вікон здається от-от виваляться. Деякі, найбільш аварійні, люди за свій кошт замінили на сучасні пластикові.
«Такі умови проживання дуже впливають на здоров’я, призводять до виникнення алергій», – каже мешканка гуртожитку Леся Баранецька.

Мама 6-річного хлопчика Галина Мельник також говорить, що у її дитини алергічний кашель. Сім’я Мельників, де є ще старша донька-підліток, проживає тут вже вісім років.
«Ми намагаємося власними силами відремонтувати усі несправності, вчасно сплачуємо за комунальні послуги. Але самотужки переобладнати систему опалення коштує дуже дорого, ми не можемо осилити цього», – додає Галина Мельник.

Олег Попозоло, який живе тут 25 років разом з дружиною та двома доньками, каже, що згідно з його інформацією, в експлуатацію ця будівля була здана більше ста років, а побудували її ще чехи.
«Тут стіни з очерету, перекриття – дерев’яні. У деяких місцях помітно, що «балки» перегнили, – показує нам будинок пан Олег. – Своїми силами ми ремонтували дах, аби він остаточно не впав. Неодноразово самі штукатурили стелю. Коли в Луцьку ще діяла військова частина, на балансі якої і перебував гуртожиток, то кошти на його ремонт виділялися. Проте останні 12 років ми у підвішеному стані. Якщо гуртожиток передадуть на баланс міста і вирішиться питання з приватизацією, готові фінансово долучитись до ремонту».

Та це не єдині проблеми гуртожитку на вулиці Стрілецька, 15. Найнебезпечніше – це внутрішня стара електропроводка, яка в деяких місцях заледве тримається купи і швидше нагадує дрантя. Якщо врахувати, що перекриття дерев’яні, а стіни з очерету, то у разі замикання, будівля може вигоріти вщент…

«У нас постійні перепади напруги, якщо хтось у сусідньому ,приватному, секторі вмикає зварювальний апарат», – додає Олег Попозоло.

Стрілецька, 6: сирість, вологість та пліснява

Військовий гуртожиток величезний. Поруч з ним – височенні дерева, які стали обійстям для кажанів. Одна з летючих мишей шугнула від нас усього за кілька сантиметрів.

У будинку давно живуть комуною: на кожне «крило» – одна кухня, один санвузол, одна «сушка» для одягу та взуття (як у радянські часи у комунальних будинках) і одна біда.
Дружина офіцера 14-тої бригади Олена Комар каже, що ремонт приміщень спільного користування зробили самі. Усе, що виділили на нього керівництво гуртожитку, – 2 банки фарби.

«У цій будівлі протікає дах, заміни потребують труби. Якщо ми отримаємо право власності, то звісно готові самі робити тут ремонт. Окрім того, тут є технічна можливість облаштувати душові кабіни та невеликі кухні. Мешканці нашого «крила» зібралися і самі відремонтували сходову клітку, бо не хотіли жити в такому жасі», – говорить Олена Комар.
Мешканці першого поверху гуртожитку, незважаючи на те, що їх можуть виселити будь-якого дня, за свої гроші привели до ладу коридор та обклали плиткою санвузол. Це, напевне, єдині вбиральня та душ на гуртожиток, які не «з’їв» грибок. Поверхами вище – сирість, вологість, пліснява. Деякі санвузли настільки у жахливому стані, що навіть важко і на хвилину уявити, що тут щодня знаходяться і дорослі, і діти та й які «відбитки» лишають такі умови на їхньому здоров’ї…

У цьому гуртожитку є кілька «битовок». Це малесенькі кімнатки, які колись слугували комірчинами. На кількох квадратних метрах туляться сім’ї військових з маленькими дітками. Ілля показує нам, що він спить на розкладному кріслі, а мама з татом – на невеличкому дивані. Меблі доводиться розташувати так, що вільного простору практично немає.
Четверо мешканців з цього гуртожитку нині у зоні АТО. І поки вони ризикують своїм життям та здоров’ям, захищаючи нас від російської агресії, їхні сім’ї живуть в умовах, які подекуди не кращі за землянки…

Право на приватизацію – шлях до вирішення житлового питання

Депутат Луцької міської ради, укропівець Сергій Шкода каже, що, зважаючи на потребу у житлі для військових, дозволити приватизацію гуртожитків, чи не єдиний шлях вирішення цього питання. Двадцять років до цього ця тема не цікавила народних обранців.
«Сьогодні в країні – війна. А наші військові залишені на виживання не лише в зоні АТО, – пояснює Сергій Шкода. – У відомчих гуртожитках, які знаходяться в Луцьку, мешкає близько 500 сімей військових. Люди бояться робити ремонти цих будівель, оскільки немає гарантії, що їх звідси не виселять будь-якої хвилини».

У квітні цього року Верховна Рада дозволила приватизувати кімнати в гуртожитках людям, які живуть там більше 5 років. Однак, дія цього закону не поширюються на військові гуртожитки. Тому процедура їх приватизації досить складна. Спочатку будівлі з Міноборони передаються у міську комунальну власність. Далі міська рада зможе підготувати звернення до урядовців щодо виділення субвенції з держбюджету. Саме за ці кошти і можна провести заміну комунікаційних мереж у будівлях.

Сергій Шкода каже, що на Волині вже є позитивний досвід щодо питання приватизації військових гуртожитків: у Володимирі-Волинському після прийняття їх на баланс міста, з держбюджету вдалося отримати 12 мільйонів гривень на капітальний ремонт будівель.

Фракція «УКРОП» у Луцькій міській раді вже підготувала проект рішення «Про надання згоди на прийняття у міську комунальну власність шести гуртожитків у місті Луцьку». Якщо міські депутати проголосують за нього, то у майже півтори тисячі людей з’явиться реальна можливість, а не просто надія, мати нехай і невеличке, але комфортне і СВОЄ житло.

«НА МЕЖІ» – соці­аль­но-інформаційний проект

Інформаційне агентство Волинські Новини у партнерстві з Волинською обласною організацією політичної партії «Українське Об’єднання Патріотів – УКРОП» реалізовує соціально-інформаційний проект «НА МЕЖІ».

Якщо у вашому селі чи місті є школа, дитячий садочок, амбулаторія, ФАП, клуб у неза­до­вільному стані, якщо ви втомилися оббивати пороги органів влади, розповідаючи про ці проблеми, зателефонуйте нам: волинський УКРОП – (099) 637-14-15, редакція – (068) 816-90-46, (066) 342-23-22.

Соломія Добролюбова

Фото автора
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 12
луцьк Показати IP 27 Вересня 2016 17:50
Зате подивіться до чого доведені 2 військових містечка в Луцьку - на Володимирській і на вокзалі,Хтось тільки руки потирае і чекае коли можна почати забудову.Ось так у нас дбали і дбають за військових.
речник до луцьк Показати IP 28 Вересня 2016 13:58
Будучи депутам МР я би взяв шнурок і повісився Сьогодні і вже
приватний сектор Показати IP 27 Вересня 2016 18:24
«-більшість сімей мешкає понад добрий десяток років.»-здорові мужики вийшли на пенсію в сорок з лишнім років могли би самі зробити ремонт,на чекати,що дядя за бюджет зробить.Значить їх влаштовували такі умови.
Мешканець Луцька Показати IP 27 Вересня 2016 18:26
ну так нехай мешканці гуртожитків попіднімають свої офіцерські зади та вирішують свої проблеми - звикли що їм хтось щось зробить..... Вони що такі особливі?
Анонім Показати IP 27 Вересня 2016 18:43
проте як тільки щось нове починають будувати , то в квартири чи кімнати отримують лише начальство, якби хтось хоть раз перевірив прикордонників які живіть в отриманих кімнатах в гуртожитках, коли прийшли і як швидко поселилися в своє житло, по 2 або 3 квартири міняють і пересиляються тільки коли появляється щось з більшими квадратами, а комусь як дають в гуртожитку кімнату за гроші, то як тільки звільниться якась кімнат, то віддають тому хто через стєнку проживає, чім погано - мав одну кімнату стало дві. А простим військовим які працюють багато років і мають по 2 або 3 дітей ніхто без грошей не дасть. Скрізь своя банда є. Цікаво чи буде колись порядок?
З ато Показати IP 27 Вересня 2016 19:14
"Охвіцери" на передовій бувають дуже рідко. В основному на передку солдати,сержанти і ще є прапорщики. А перша лінія оборони вона теж різна. Офіцер прийшов і пішов, а солдат днює і ночує на передку.
ще не зовсім свідоми Показати IP 27 Вересня 2016 20:36
Так вони б і зробили ремонт, якби були впевнені, що їм дадуть дозвіл на приватизацію кімнат.
... Показати IP 28 Вересня 2016 08:57
Чому хтось має робити ремонт?? Дали житло - живіть. Не подобається - з'їжджайте! Чи робіть собі умови! Нормальний господар у таких умовах десяток років не жив би...
Памятка Показати IP 28 Вересня 2016 10:27
Воїн АТО ти за це воюєш а Скотиняки на джіпах їздять
анонім Показати IP 3 Жовтня 2016 16:48
на стрілецькій 6, справді військових сімей проживає від сили 5, всім іншим надано кімнати через хабар або через связі, ще дивує, як деякі що проживають по пару років отримали цілий блок, що складається з трьох кімнат, несправедливість вона всюди
Олена до анонім Показати IP 4 Жовтня 2016 16:34
І то правда,і щей щось ниють...
АНонім до анонім Показати IP 6 Жовтня 2016 22:55
Я підтримую. не встигнули прийти на службу, як вже видали кімнату. А чього звичяйному вашому прикордоннику який приходить так само служити в якого є діти не дають? А вже як получіли за гроші одну кімнату, то зовсім через трошкі вже знов за гроші вже мають сусідні кімнати і поперестроювали в 2 або 3 кімнатні вже квартири, а куди діватися тим хто живе на квартирах з дітьми? Такіх у вас хватає. Головне буває селять тих в кого навіть дітей немає. І це ж легко перевірити, аби явилась хоть би якась служба і навели порядки. Коли справедливість буде? Підкажіть куди звернутись шоб хтось допоміг, шоб провели ту перевірку і далі розділяли по справедливому, і без тих взяток?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus