USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

На вбивцю волинського художника УПА завели справу

27 Квітня 2017 20:31
Генеральна прокуратура України розпочала розслідування за фактом вбивства художника ОУН і УПА Ніла Хасевича працівником органів держбезпеки СРСР Борисом Стекляром.

Про це "Історичній правді" повідомили в Національному центрі правозахисту, який ініціював розслідування.

"Справа унікальна та не має аналогів в Україні. Вчинок Стекляра, офіцера КГБ, не має терміну давності. Злочин через десятки років залишається злочином. Вбивство Хасевича, борця за незалежність, має розслідуватися, і кожний причетний отримає вирок", – каже представник Центру Денис Поліщук.

Як відомо, капітан (нині – полковник у відставці) Борис Стекляр керував операцією МГБ з пошуку й знищення підпільного художника, члена рефрентури пропаганди Волинського крайового проводу ОУН Ніла Хасевича в 1952 році. Стекляр особисто кинув гранату в бункер, де переховувався Хасевич та інші оунівці.

5 серпня 2016 року в Рівненському окружному адміністративному суді відбувся розгляд справи Бориса Стекляра до Управління СБУ в Рівненській області.

У своєму позові полковник КГБ Стекляр всупереч Закону України "Про доступ до архівів репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917–1991 років" просив суд зобов’язати Управління СБУ в Рівненській області не надавати його особову справу № 2095 для ознайомлення.

На саме засідання позивач не з’явився, проте звернувся до суду із заявою залишити його справу без розгляду.
Борис Стекляр
Борис Стекляр


У НЦП нагадують, що в країнах Центрально-Східної Європи були подібні випадки, коли офіцерів комуністичних спецслужб притягали за злочини, скоєні ними в часи перебування на службі.

Так, ветерана МВС СРСР Василя Кононова (1923 – 2011) у 2000 році засудили в Латвії на 6 років в'язниці за вбивства мирних жителів під час Другої світової війни та участь у ліквідації антирадянського національно-визвольного руху "лісових братів". Європейський суд із прав людини визнав вирок обґрунтованим.

Колишнього начальника румунського трудового табору в с. Переправа 87-річного Іона Фічора в березні 2016 року румунський суд засудив на 20 років тюрми за звинуваченням у скоїнні злочинів проти людяності. Фічор організував нелюдський режим для в'язнів у таборі й особисто знущався з них.

У 2007 році Естонія обвинувачувала колишнього першого секретаря ЦК Комсомолу Естонської РСР Героя Радянського Союзу Арнольда Мері (1919 – 2009) у співучасті в геноциді - депортаціях у Сибір жінок, дітей і осіб похилого віку. Справу закрили у зв'язку зі смертю обвинуваченого, якого президент Росії нагородив орденом Пошани.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 24
Всезнайко Показати IP 27 Квітня 2017 20:45
Дебі%ізм.
Макс Показати IP 27 Квітня 2017 20:47
Как эти пид*р*сы достали со своим перекручиванием истории.
Анонім до Макс Показати IP 27 Квітня 2017 22:14
еге-ж !!!! комуняки так накрутили історію, що ні на які вуха не налазить
А то нічого Показати IP 27 Квітня 2017 20:50
Що батько Луценка був секретар Ровенського обкому.
Анонім до А то нічого Показати IP 27 Квітня 2017 22:22
а твої родичі ким були ?
А то правильно Показати IP 27 Квітня 2017 21:52
Якщо досі шукають і карають нацистів, то чим гіршими є комуністи-енкеведісти. Шукати, судити, карати, щоб інші, перед тим як вчинити злочин думали. Або не були Всезнайками, Максами і т.п
Анонім Показати IP 27 Квітня 2017 22:18
та тих комуняк - бувших НКВДистів як собак нерізаних. і ніхто їх злочини досі не розслідував. а причина в тому , що їхні вил%пки спокійненько "служать" українському народу в СБУ.
якось так Показати IP 27 Квітня 2017 22:18
тихою ходою в країну прийшов нацизм....
Анонім до якось так Показати IP 27 Квітня 2017 22:21
ІДИ помаж голову зеленькою, опудало кацапське
Валентин до якось так Показати IP 27 Квітня 2017 23:05
Тобто кара вбивць, гвалтівників і катів називається нацизмом? Лікуватись пробували?
Анонім Показати IP 27 Квітня 2017 22:19
та тих комуняк - бувших НКВДистів як собак нерізаних. і ніхто їх злочини досі не розслідував. а причина в тому , що їхні вилупки спокійненько "служать" українському народу в СБУ.
Валентин Показати IP 27 Квітня 2017 23:03
Якщо справу доведуть до логічного кінця це буде переломна подія в житті України. Це буде означати, що всі теперешні і колишні "беркута", сбушники та інши силовики з діркою замість совісті будуть знати - кара неминуча і вона знайде їх навіть через багато років.
свідомий до Валентин Показати IP 28 Квітня 2017 08:49
Я теж надіюсь, що ті нелюди, що за зелені бумажки і бажання дорватись до влади провокували кровопролиття накручуючи людей, кидали каміння, запалювальні суміші, травили газами правоохоронців, стріляли в мітингувальників, солдатів строковиків, правоохоронців, в тому числі і в працівників беркуту рано чи пізно понесуть відповідальність. І хоч тепер, прийшовши до влади, вони вміло покривають свої злочини поприймавши закони про амністії, постанови кабміну за підписом Яценюка за якими було знищено всі докази їх причетності до кровопролиття, в тому числі поспилювано дерева, кулі з вбитих підмінено, підроблено експертизи, знищено велику кількість документів і відеоматеріалів. Окремих виконавців своїх злочинів які могли заговорити вони вже зачистили кого при "затриманні" як Сашка Білого або за загадкових обставин в АТО чи в побуті. Але не потрібно забувати, що крім суду людського буде Божий суд . І якщо людям можна задурити голову ллючи пропоганду через свої канали й газети формуючи свій образ як білих і пухнастих борців за правду , на Господньому суді доведеться відповідати за кожне сказане слово і зроблений вчинок і ні гроші ні брехлива пропоганда їм не допоможуть.
До теми Показати IP 28 Квітня 2017 00:37
Скоро день Перемоги 9 травня. Задавалися ви коли небуть питанням чому в СРСР цей день почали святкувати тільки з 1965 року? Відповідь дуже проста, фронтовики які повернулися після війни могли знести сталіна і його свиту в одну мить. Фронтовики памятали як проходив парад в Бресті комуністів і фашистів. Фронтовики памятали за "заградотряди". До 65 року все призабулося і багато НКВДистів стало ветеранами і до цих пір ходять по парадах. Фронтовики які реально воювали з нацизмом до сих пір все памятають, і на паради можуть піти тільки щоб помянути своїх побратимів які загинули в цій війні. Мій дідусь починав війну в лавах Червоної Армії, а закінчив в лавах ОУН-УПА. Воював він не за сталіна, не за комунізм, а за свій рідний край.
Ая Показати IP 28 Квітня 2017 06:12
Нетерпливо чекаю на час коли всіх ще живих бувших посіпак українського народу перш за все судитимуть за злочини проти людяності і якнайскоріше позбавлять пенсій. То нечувана справа, щоб катам народу платили пенсії за злочини проти громадян якоїсь країни. Ну й не дивно, що негативно до деяких коментарів ставляться або бувші кати або їх нащадки. Їх треба б вирахувати з числа коментаторів і відповідно наказати так як передбачає закон.......
стефко Показати IP 28 Квітня 2017 06:51
Злочини не мають терміну давності! І карати злочинців-енкаведистів-вбивць украінського народу треба було ще на початку незалежності Украіни. То може послідовники злочинців боялися б і не творили беззаконня......
122 Показати IP 28 Квітня 2017 08:40
А я читаю коментарі і жахаюсь...Це ж якою нацією потрібно бути, щоб забути втрати свого народу у тій війні, забути яку роль український народ зробив задля перемоги над нацизмом, щоб віддату цю перемогу США і Європі і почати героїзувати нацистів? Щоб сценарій святкування Дня Перемоги прийняти від країн, котрі втратили незрівнянно менше у тій війні. Заради чого ви це все робите? Незабаром почнемо героїзувати Гітлера? Розвиток подій з подачі пана В'ятровича дуже реальний. Я розумію чому пам'ятник Ватутіну муляє око патріотам- бо звільнив Київ від німців, а патріоти так хотіли жити у Німеччині! Ось зараз собі таку роль і повертаємо - гастарбайтери Європи...Слава Україні!..Героям Слава...
Валентин Валентин Показати IP 28 Квітня 2017 09:10
Якщо справу доведуть до кінця це буде означати, що всі теперешні сбушники та інши силовики будуть знати - кара неминуча і вона знайде їх навіть через багато років.
ВВ Показати IP 28 Квітня 2017 09:12
Ну якось дико старця мучити. Але напевно за злочини потрібно відповідати.
Анонім до ВВ Показати IP 29 Квітня 2017 22:23
а не дико жити з руками по лікоть в крові ?
До до теми Показати IP 28 Квітня 2017 13:04
Які ви трохи дивні.Чого в СССр почали грандіозно святкувати 9 травня тільки з приходом Брежнева до влади , щоб підняти рейтинг популярності Брежнева.Бо руски перемогу повязувалу з Жуковим а не з Сталіним і тим більше Хрущовим.І це не подобалось ні Сталіну ні Хрущову, ні потім Брежневу.Брежнев раз пригласив Жукова на урочистості то потім був дуже не радий що пригласив.Фронтовики які повернулись з фронту їшачили на заводах і колхозах як і всі ,тоді атошних піарів не було, і навіть з реальною групою інвалідності їшачили як і всі . Фронтовики про парад в Бресті і пакт Молотова - Рібентропа незнали нічого ,зато добре знали про лінію Маннергейма. я слава Богу застав РЕАЛЬНИХ фронтовиків хоч і в основому ті кого призвали в 1944 році застав багато. Загрядотряди НКВД були розформовані в жовтні 1944 року по ненадобності, бо вже в той час з солдатськими масами справлялись командири і замполіти.Вам що важко визнати що ваш дід був дезертиром радянської армії і забрали в Упа щоб нейти на фронт. І як вони потім зустрічали тих хто прийшов з фронту ,грабували,забирали все а той вбивали іноді.ПРАВДА ТИХ РОКІВ ДУЖЕ ГІРКА.
юзько пилсудськый до До до теми Показати IP 28 Квітня 2017 18:21
Застав, звичайно застав РЕАЛЬНИХ фронтовиків. А той дядько, що сидить на ліжку навпроти тебе, РЕАЛЬНИЙ Наполеон. Якби ти хоч раз у своєму житті мав розмову з РЕАЛЬНИМИ ветеранами Другої світової війни, то не писав би такі дурниці. Тут варіантів два, або ти онук НКВСника, або.......... лікарю, лікарю!!! Вколіть щось пацієнту, нехай заспокоїться. Думаю швидше друге.
До Ю .П. Показати IP 28 Квітня 2017 21:31
Так точно я дебіл і мене є справка. Питання?Коли правда влаштовує не всіх зявляються легенди.До нас в частину іноді приходив нині покійний капітан Ібрагімов Г.-повний кавалер орденів слави,мало чи що.
Анонім до До Ю .П. Показати IP 29 Квітня 2017 22:28
що б ти знав, що реальних фронтовиків вже давно нема. залишились або тилові криси, або НКВДисти, або політработнікі

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus