USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

На Волинь прибувають ВІЛ-інфіковані переселенці

10 Лютого 2015 14:43
На Волині зафіксували випадки захворювання на ВІЛ/СНІД серед вимушених переселенців, зокрема з Криму та Донбасу.

Про це стало відомо під час наради з питань підсумків співпраці Державної пенітенціарної служби України з Волинським обласним управлінням охорони здоров'я сьогодні, 10 лютого.

Так, зі слів головного лікаря Волинського обласного центру по профілактиці та боротьбі зі СНІД Олени Макаренко, у зв’язку з важкою державною ситуацією та неоголошеною війною медики очікують погіршення ситуації з розповсюдженням ВІЛ-інфекції в цілому та на території Волині.

«Все частіше ВІЛ-інфіковані громадяни України потрапляють на Волині до закладів пенітенціарної системи. Ви повинні розуміти, чому це відбувається. Бо зростають міграційні проблеми», - зазначила лікар.

Як пояснила медик, за станом на 2015 рік на обліку у центрі боротьби із ВІЛ та СНІД перебувають переселенці із Криму та Донбасу. Лікар обмовилась, що більшість із таких пацієнтів - не найкращі у соціальному плані особи.

Також вона зазначила, що перед керівниками медичних закладів ставили питання, аби ті прийняли приблизно 80 ін’єкційних наркоманів з Донецької області для того, аби надавати їм замісну підтримуючу терапію (ЗПТ), оскільки «легальні наркотики» уже не можуть потрапляти на схід.

«Особисто я підняла на ноги усіх, включаючи СБУ та УМВС, для того аби цього не трапилось. Можливо це є гріх, але наше трактування було таким: «Нам вистачає і свого криміналу, який все рівно буде погіршуватись». У цій ситуації були конкретні люди, лікування яких фінансували на три місяці. А що з ними робити далі?» - дивується Олена Макаренко.

З її слів, такої криміногенної для Волині ситуації, на щастя, вдалось уникнути, однак міграційні процеси продовжують набирати обертів.

«І ця ситуація буде погіршуватись і надалі», - констатувала медик.

Нагадаємо, раніше Інформаційне агенство Волинські Новини повідомляло про те, що, хворі, які перебувають на ЗПТ, починаючи з 15 жовтня 2014-го року, скаржаться на те, що під час лікарського прийому у кабінеті присутні міліціонери. На запитання клієнтів ЗПТ про законність їх присутності стражі порядку відповідають, що вони здійснюють та здійснюватимуть надалі спостереження за видачею препарату й за тим, щоб клієнти ЗПТ його не виносили з кабінету.

Довідково: Замісна підтримуюча терапія (ЗПТ) є способом лікування опіоїдної залежності, при якому наркозалежним особам під лікарським наглядом дають «легальні» наркотики, з метою їхньої реабілітації та зменшення шкоди для суспільства, зокрема зниження рівня зараження інфекційними хворобами, такими як СНІД і Гепатит та задля зниження криміногенної обстановки серед наркозалежних. Зараз такий метод лікування успішно застосовується в 65 країнах світу, в тому числі у США, Австралії, Ірані, Китаї, Таїланді, у всіх 27 країнах Європейського Союзу і в більшості пострадянських країнах, також є державною програмою в Україні).
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу



Система Orphus