USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

На Волині не можуть поділити приміщення, яке належало школі

11 Лютого 2016 21:22
У селі Ладинь Любомльського району із-за малої кількості учнів нещодавно ліквідували школу, проте, що робити зі старим приміщенням місцеві мешканці до цих пір не можуть вирішити.

Про це на своїй сторінці у Фейсбуці повідомив Сергій Мариньоха.

«Зниження рівня життя, а, отже, погіршення демографічної ситуації, яке у більшості віддалених сіл спостерігається вже багато літ, своєю чергою призводить до поступового скорочення мережі навчальних закладів. На жаль, не оминула ця тенденція і нашого району.

Так, у Ладинській початковій школі минулого навчального року у чотирьох класах налічувалося всього п’ять дітей. Отож, під час неодноразових зустрічей керівництва відділу освіти з місцевою громадою вирішили ліквідувати заклад і забезпечити підвезення дітей до Олеської ЗОШ — саме їй віддали перевагу батьки школярів. Тут же постало ще одне питання: що робити з приміщенням? Як розповів начальник відділу освіти Василь Стрільчук, громаді запропонували віддати його під житло молодому педагогу.

«Тоді ніхто проти цієї ідеї не висловлювався», — запевняє головний освітянин району.

Невдовзі з’явилося на світ рішення райради № 51/3 «Про оптимізацію мережі навчальних закладів району», прийняте на позачерговій сесії 1 жовтня минулого року, яким було ліквідовано Ладинську, а також Рогово-Смолярську початкові школи, а їхнє майно депутати вирішили передати у комунальну власність місцевих сільрад. Єдина розбіжність: у пункті №3, де йдеться про Ладинську школу, вказано, що майно передається під житло для конкретної особи. Власне, цей факт й обурив сільську громаду. Мовляв, як же так, чому все вирішили, а з нами не порадилися, адже визначати, кому саме надати приміщення — прерогатива сільських депутатів.

У листопаді тема розглядалася на сходах селян. Тоді громада вирішила рекомендувати сільській раді прийняти приміщення школи на баланс, забезпечити його збереження і найближчі два роки нікому не передавати і не надавати. Час йшов, але рішення райради не виконувалося. Громада у всіх гріхах почала звинувачувати сільського голову Юрія Вітрука. Врешті, щоб розібратися у ситуації і допомогти громаді у вирішенні проблемного питання, минулої п’ятниці у Ладинь завітали голова райради Микола Сушик, члени постійної комісії райради з питань законності і правопорядку, дотримання прав людини, депутатської діяльності та етики Олексій Марчук, Микола Троць, Ігор Торба, начальник відділу освіти Василь Стрільчук.

На зібранні сільський голова Юрій Вітрук зазначив, що приміщення закладу не прийняте на баланс сільради, оскільки досі офіційно не надходило відповідне рішення райради. Натомість, її очільник Микола Сушик стверджував протилежне. Мовляв, копія цього документа є на руках в окремих жителів Ладині. Хто тут правий, а хто ні, сказати важко…

Щодо пропозицій, які прозвучали на зібранні, то їх вистачало. Одні пропонували залишити в силі попереднє рішення щодо «консервації» об’єкта на два роки, ще хтось — передати його двом молодим сім’ям або учасникам АТО, або ж зарезервувати для переселенців зі сходу і т.д. Все ж, більшість схилялася до думки щоб приміщення протягом двох років нікому не надавати.

Після тривалих дебатів гості з райцентру порадили місцевій владі і селянам вирішити це питання на сесії сільської ради, на якій обов’язково має бути присутня громадськість.

Як бачимо, крапку в цій історії ставити наразі рано, але очевидно, що громаді потрібно знайти компромісне рішення, яке підтримали б усі. Можливо, поспішати тут не варто, але й не варто затягувати, адже попереду — об’єднання сільрад. Відтак, якщо з питанням щодо приміщення школи надто довго зволікати, його долю можуть вирішити далеко за межами Ладині», - йдеться у дописі волинянина.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Патріот Показати IP 12 Лютого 2016 12:22
А кого ви запитували?Кому надавати школу?Батьки школу відстояли,але вчити не було кому...
Патріот Показати IP 12 Лютого 2016 12:26
А кого ви запитували?Кому надавати школу?Батьки школу відстояли,але вчити не було кому...
Житель громади Показати IP 12 Лютого 2016 21:48
Стрільчук за 26 років свого правління нічого доброго не зробив, закривати школи, садочки в його стилі. Закрити школу і "роздеребанити" найлегше. Ще не встигли закрити, а вже віддали!
ага до жит гром Показати IP 13 Лютого 2016 13:40
ага хто перший встав того і чоботи
жителька села Показати IP 16 Лютого 2016 19:30
У цьому випадку "чоботи" дістались тому в кого зв'язки. Оскільки є жителі в селі яким дійсно потрібне житло, тільки на це чомусь ніхто не звертає увагу!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus