USD 38.80 39.10
  • USD 38.80 39.10
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.98

У мешканців села на Волині вимагають по 200 грн за користування озером

20 Березня 2018 12:35
Улюблене місце відпочинку жителів кількох сіл Камінь-Каширського та Ковельського районів протягом років лишається недоступним через дії осіб, які користуються водоймою.

Про це йшлося під час засідання постійної комісії облради з питань екології, раціонального використання природних ресурсів 20 березня.

Депутати розглянули звернення жителів сіл Камінь-Каширського району щодо ситуації довкола озера Забілля.

Жителі сіл звернулися до депутата облради Василя Столяра щодо ситуації довкола озера Забілля, розташованого у Ковельському районі. Зі слів жителів сіл Кричевичі, Черемошне, Ломачанка Ковельського району та села Стобихівка Камінь-Каширського району, ще з початку 2015 року невідомі особи перекрили їм доступ до водойми.
Вже протягом кількох років їхні діти не мають можливості покупатися, ловити рибу, відпочивати на улюбленій водоймі. На прохання дати доступ до озера і припинити незаконну діяльність реакція неадекватна. Людям погрожують, були випадки побиття.

Неодноразові запуски риби у водойму без дотримання будь-яких екологічних та санітарних норм призводили до масового вимирання різних видів риб, особливо влітку, коли вона вспливала та гнила прямо на поверхні води, а запах було чути в усіх найближчих селах. Охоронці тим часом швидко намагались позбутися мертвої риби, спочатку дістаючи її з поверхні води, викидаючи її просто на берег, а потім закопуючи.

Місцеві жителі навіть викликали санепідеміологічну службу для того, щоб взяла проби води.

На озері незаконно побудовано багато пірсів з нелегально вирізаного лісу, постійно курсують різні машини дамбою, хоча на це треба спеціальний дозвіл від управління водних ресурсів, якому насправді вона належить. Неодноразово працівники управління приїздили на прохання місцевих жителів, та люди з охорони їх просто ігнорували, не показуючи жодного дозвільного документу і не пояснюючи, що вони там роблять.

«Проведено багато різного будівництва без жодного погоджувального документа, а для простих людей стоїть шлагбаум... Зараз з нас, тих, хто виріс на цій водоймі, ще й намагаються здерти по 200 гривень за рибалку або просто відпочинок біля води, змушуючи підписувати договір про вилов риби в спеціальному товарному рибному господарстві «Кричевичі», де з однієї сторони підписується рибак, а з іншої користувач водних біоресурсів «Карпус» громадянина Івасишина, хоча як нам відомо він не має на це юридичного та й морального права», - пишуть у зверненні жителі сіл.

Управління водних ресурсів досі не змогло вжити заходів щодо порушників.

Начальник Волинського обласного управління водних ресурсів Ростислав Кравчук не зміг відповісти на питання про те, чи мав право орендар не пускати місцевих жителів рибалити на водний об’єкт.
Зі слів Ростислава Кравчука, щодо вказаної водойми уклали договір на біологічну меліорацію об’єкта. Він входить до складу меліоративної системи і використовується комплексно з іншими водоймами, тож не може перебувати в оренді.

Голова комісії Василь Столяр запропонував звернутися до Ковельського міжрайонного управління водного господарства, Волинського обласного управління водних ресурсів, держекоінспекції тощо, аби з’ясувати, яке право має приватне підприємство штрафувати людей за риболовлю, які договори щодо водойми укладені, та чому місцеві жителі не мають доступу до водойми.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 18
ВН стоп!! Показати IP 20 Березня 2018 12:42
Не перетворюйтесь на "Волинь24" (читати як "дніщє"). Перевірте вказану інформацію, зверніться до Романа Івасишина і він залюбки Вам покаже в якому стані озеро! Любий професійний рибалка Вам скаже, що це НАЙКРАЩЕ спортивне озеро в Україні, в якому водиться гарна, здорова риба, яка там з"явилась після того як водойма опинилася в Івасишина і він закрив туди дорогу сіточникам і електровудочникам.
Сергій Показати IP 20 Березня 2018 12:59
І дорослі і діти купаються і відпочивають. Не пишіть того, що неправда
Рибалка Показати IP 20 Березня 2018 13:03
Канал Трофей для початку подивіться і вам все стане ясно. Найкраще озеро для спортивної рибалки.
Івасишин Роман Показати IP 20 Березня 2018 13:13
Може, ви би розібрались в ситуції перед тим, як публікувати нісенітниці???
Володимир Показати IP 20 Березня 2018 13:14
А чому ви "шановні депутати" та "ображено громадо" не згадували про дану водойму, коли там жаби квакали, а тепер коли людина створила водойму відому на всю Україну, де проводяться турніри по риболовлі державного значення, де тренується збірна України по ловлі коропа, завдяки якій 2017 році здобули перше місце на чемпіонаті світу і Роман Івасишин є її капітаном. Гріш вам ціна!!!!!!!!! Не копайте яму комусь, бо попадете в неї самі!!!!!!!
Чіполіно Показати IP 20 Березня 2018 13:26
Стаття брехлива і провокативна! У мепе менше всього викликають довіру ті особи, що ніби страшно запепеживали за місцевих. За кцлька років, водойму Кричевичи перетворили на всеукраїнську спортивну водойму. Запустили тонни великих риб, провели світло, вайфай, окультурили. Так, не дозволяють браконьерити це факт. Місцеві мають постійний доступ до відпочинку, купання й лову риби. Яку водойму Столяр і подібні йому таку саму чи хоч схожу зробили? Що з ставком в Шеплі яким опікується Столяр? Там дозволяють рибу ловити? Риба є? Лицеміри і фарисеї! Ганьба вам.
Діма Показати IP 20 Березня 2018 13:27
Що ви друкуєте які зверненя ви подивіться яке гарне там озеро. Люди із всієїУкраїни приїзджають порибалити.Аті сєточніки і браконєри це все роздувають.
Дмитро Показати IP 20 Березня 2018 13:31
По перше купатися нікому не заборонено, сам з сімьею не однократно відпочивав. По друге ви знаєте скілкі та охорона врятувала синяків які тонули при купанні ? По третє для тих хто не зрозумів... часи яника пройшли і віджати готове не вийде! Вся рибацька громада України і тіж самі місцеві жителі ( не браконьєри, які підписали заяву) стане на захист озера. Якщо потрібно висвітлимо подію на національних каналах! А до журналістів і редакторів запитання - де ви були коли озеро браконьєри перетворювали на болото? Де ви були коли Роман Івасишин зібра команду котра перемогла на чемпіонаті світу з карпфішингу? Де ви були коли президент України особисто дякував за підняття репутації нашої держави на світовій арені?
Сергій Показати IP 20 Березня 2018 13:35
Ця стаття - це чистої води провокація! До того, як Роман взяв озеро в оренду, водойма заросла майже повністю! Селяни говорять про те що їм нема де рибалити - так до того трави було стільки, що вудку не було куди закинути. Така ситуація склалася через те, що всю рибу місцеві вибили електровудками і сітками. І робили це не "всім селом", а певні визначені "рибалки", які, я більш ніж впевнений, підписалися під тим зверненням. Рівень води падав з кожним роком і якби не Роман, вона б замулилась повністю - там не те що купатися не можна було б, а навіть ноги не можна було б помити! Роман за власні кошти оплачує роботу насосної станції для підняття рівня води. і ніхто не забороняє купатися в спеціально відведеному місці. На сьогоднішній день місцеві жителі безкоштовно рибалять на водоймі (згідно правил встановлених на рівні держави), а про факти побиття (хоча думаю такого не було) - треба звертатися в поліцію! Взагалі вся стаття викликає купу запитань: 1. Де копія звернення громадян? 2. Хто конкретно звернувся (ПІП), бо треба розібратися чи є в цих людей хоч вудки, а не кілометри сіток і електровудки? 3. Чи встановлені і підтверджені факти вказані в зверненні (побиття, не допуск до риболовлі, не допуск до відпочинку)? 4. Скільки підписів назбирали з чотирьох сіл? який це відсоток в загальній чисельності населення цих сіл? 4. Чому місцеві жителі стверджують, що були перевірки і жодного документа не було предявлено? Це вони сидять і дивляться коли ж це прийде перевірка? А потім ідуть з перевіряючими органами до Романа і присутні при ході перевірки? 5. Чи може таке бути, що коли перевіряючим органам не надали витребувані документи, вони просто взяли і поїхали додому? Чи все ж таки вони мали б звернутися у відповідні органи і належним чином витребувати ці документи? Як не як є поліція (ніхто не звертався), прокуратура (ніхто не звертався). Це якраз ті органи які встановлюють законність! Чому звернулися в обласну раду? З яких пір обласна рада може трактувати закони? Задумайтесь всі хто прочитає дану статтю! Задумайтесь куди ми йдемо! Хочемо назад в 90-ті?
Він Показати IP 20 Березня 2018 13:36
Коню понятно, що хтось хоче віджать облагорожену додому
Олексій Показати IP 20 Березня 2018 13:39
Був на цьому озері не раз. Кожного разу бачив як приїжають місцеві рибалки і без проблем рибалять. У вас геть невірна і неперевірина інформація. Перед тим як виносити такі питання на розгляд перевіряйте свої дані. А то зробили з себе посміховисько.
Василь Показати IP 20 Березня 2018 13:55
Повністю підтримую попередніх коментаторів, ця стаття - повна нісенітниця. ВН, ви ж самі писали, що це озеро Кричевичі (місцеві називають його "Забілля") - переможець в рейтингу найкращих місць для риболовлі на Волині - https://www.volynnews.com/news/all/top-8-mists-dlia-rybolovli-nepodalik-lutska/. І ці "невідомі особи" - то є федерація риболовного спорту Волині, які облаштували це озеро, у 2015 році повитягували і попалили 50 браконьєрських сіток https://www.volynnews.com/news/society/na-volyni-spalyly-50-brakonyerskykh-sitok/, запустили 20 тон коропа та 2 тони білого амура. Це озеро має свій сайт http://krychevychi.com.ua/, на ньому регулярно відбуваються змагання зі спортивної риболовлі, вони часто фігурує на телеканалі "Трофей" https://www.youtube.com/watch?v=s719R97nl1U. Так, для приїзджих рибалок - вартість 200 грн, а для місцевих, я був там у 2016 році і спеціально запитував - безкоштовна рибалка при умові дотримання нескладних правил - рибалити дозволяється однією вудкою з одним гачком на одну людину, коропа, білого амура, товстолоба - випускати назад, карася, плотву, окуня, щуку - можна забирати додому. А ці місцеві жителі, які жаліються - то є місцеві дядьки, які все життя ловили тут рибу сітками, а тепер у них відібрали цю "забаву". І звісно, місцевим дітям дозволяється приходити і купатися безкоштовно.
Кметь Роман Показати IP 20 Березня 2018 14:13
Народ, не пишіть всяку нісенітницю. Сам бува на даному озері, ловив рибу, купався з води ніхто не виганяв. Так риболовля платна (незнаю , як для мешканців навколишніх сіл), але дивлячись на інфраструктуру озера і щільність риби в ньому ( трофейної), вона і не може бути безкоштовна. Погоджуюсь, що на даний час це дійсно найкраще спортивне озеро в Україні, куди приїжджають не за рибою, а за задоволенням від того що її зловиш і відпустили з фотографією на пам'ять. Ніхто нікому не забороняє взяти якесь недоглянуте озеро, яких купа в кожній області і зробити те що зробили з Кричевичами.
Любомир Показати IP 20 Березня 2018 14:23
З болота,в якому крім сіток"ніяка живність не водилася,перетворилось на одне з кражчих озер УКРАЇНИ(навіть не області)!!! А зараз за 100грам позбирав підписи в місцевих алкашів і хоче віджати собі. Соромна таке друкувати!!!
Столяр Показати IP 20 Березня 2018 14:31
Дають ловити чині - все я хочу це озеро собі забрати!
Рыбак Показати IP 20 Березня 2018 21:02
Подписи те же что и в прошлом году были. Тупо раз собрали и гоняют их по кругу, меняя тоько заяву. Проверяют администрацию на прочность. Тупо хотят отжать. Одно не учли только активных рыболовов в сообществах более 200000 человек. И вме подпишутся на защиту Кричевичей от рейдерства Столяра и подобных.
Рибовод Показати IP 21 Березня 2018 09:11
Фото риби зроблене весною 2017 року. Зима цього року була дуже важкою для зимівлі риби по всій Україні. В будь якому випадку, після зими є природній відхід риби і це нормально. А після складної - тим більше. На фотографіях саме цей випадок. Короп, який на світлинах, віком від 5 до 10 років. На водоймах без нагляду його просто не існує, бо не здатен там дожити до цієї ваги і років через культуру рибальства у нашій країні. Водойма зариблена дуже хорошою і дорогою рибою. Логічно, що хто це зробив - перший зацікавлений у тому, щоб з нею все було гаразд. Усі водойми в Україні перебувають у державній власності. Місцеві громадяни мають таке саме право на них як і ті, що живуть на більшій відстані від водойми. Власне, через схожу "демократію" ми втратили кусок країни. Чи розпоряджається пан Роман даною водоймою ефективно? Мабуть так, оскільки озеро визнано найкращим в Україні за 2017 рік і за відгуками є одним найкращих в Європі. А ще, команда з цієї водойми стала чемпіонами світу з карпфішінгу 2017. Чи під силу щось подібне зробити "ініціативній" групі, яка подає інформацією під неправильним кутом (обманює) у написаній вище статті? Очевидно, що ні. Більш ймовірно, що у людей, які використовують методи телебачення країни агресора, на меті - просто привласнити чужий результат. Державні органи, які виконують контролюючу функцію повинні перше аналізувати, а тоді діяти. Тим самим, ефективно використовувати бюджетні кошти. Приїжджати на "фейкові замінування" дорогого вартує. Людей, які поширюють неправдиву інформацію такого змісту, потрібно притягати до відповідальності.
Телесик Показати IP 21 Березня 2018 09:50
вже "господарники" лохину навирощували, ще спортивних карпів тільки не розводили

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus