USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.70 9.85

На Волині – новий шлюз. Могутній потік Прип'яті. ФОТО

17 Лютого 2015 07:00
Нову гідроспоруду Вижівського водозабору, що живить водою Дніпро-Бузький канал і забезпечує судноплавство на ньому, запущено в дію біля села Почапи Ратнівського району 12 лютого. Про це повідомляє прес-служба обласного управління водного господарства.

Роботи по облаштуванню нового зрубового шлюзу виконали працівники Ратнівського міжрайонного управління водного господарства. Для цього потрібно було розібрати стару, вже ветху споруду, а також

захистити об’єкт від підтоплення двома тимчасовими перемичками. Подібну роботу в 1999 році будівельники республіканського унітарного експлуатаційно-будівельного підприємства «ДніпроБугводшлях» (Білорусь) виконали за півроку, ратнівчани ж впоралися з нею усього за три місяці, працюючи до того ж в складних зимових умовах.

Виконробами на об’єкті були головний інженер Василь Приймачук та начальник Прип’ятської дільниці Ратнівського МУВГ Василь Дейнека.

- Давно наші люди не працювали з таким ентузіазмом, як тут, на водозаборі, - відзначає Василь Дейнека. - Основними майстрами були Іван Панасюк, Адам Супронюк, Іван Гурич. Допомагали їм Віктор Середюк, Ігор Боговіт, машиністи насосних станцій Петро Колос і Яків Гурич, водій автокрана Володимир Нінічук, бульдозерист Федір Матвіюк, екскаваторник Роман Токарський, який, до речі, працював на розборці тимчасової дамби. Відзначив би кожного з учасників цієї доброї справи. Ніхто не дивився на годинник. Працювали часто до темна, якщо цього вимагали обставини.

ВОДА З ПРИП’ЯТІ ЗНОВУ ПОТЕКЛА В ДНІПРО-БУЗЬКИЙ КАНАЛ

- Звичайно, погода нам потрохи підкидала свої сюрпризи: то заметілі, то дощі, то рівень води в Прип’яті почав різко зростати і ріка почала розмивати перемички. – розповідає начальник Ратнівського МУВГ Михайло Тимощук. - Труднощів вистачало. Але споруда, як бачите, запрацювала, воду на Дніпро-Бузький канал пустили. Значно менше навантаження буде на Любешівський район, який часто страждає від повеней на Прип’яті.

- Треба відзначити, що роботи для нас не характерні, - продовжує Ростислав Кравчук. - Таких зрубових споруд в Україні вже мабуть немає. В 1999 році ремонт цієї споруди виконували наші колеги з Білорусі з республіканського унітарного експлуатаційно–будівельного підприємства «ДніпроБугводшлях»» (генеральний директор Микола Котецький). Саме вони до листопада 2012 року були власниками цього шлюзу і здійснювали його експлуатацію.

У липні минулого року ми прийняли рішення про відновлення цієї споруди, і тому в стислі строки потрібно було виготовити проектно-кошторисну документацію. Білоруси відгукнулися на наше прохання і передали нам проект. Це дозволило швидко виготовити документацію. У нас з ними дружні ділові стосунки. Як і передбачено міждержавною Угодою ми попередили їх, що будемо виконувати ці роботи. Вибрали момент, коли на Дніпро-Бузькому каналі закінчиться навігація. Тому і довелося працювати в зимових умовах. Попри це, ремонт споруди ми виконали за три місяці, у той час коли білоруси, працюючи влітку, затратили на це півроку.

Зауважимо: поруч із зрубовим шлюзом стоїть вивершений на 60 відсотків бетонний (на фото). Однак через брак коштів (в межах 3,1 мільйона гривень), будову заморозили.

На знімках: Головною фігурою цього дня на будмайданчику був екскаваторник Роман Токарський

Щораз перемичка стає тоншою. Ще мить і вода Прип’яті рушиться в канал:
Такою багатоводною була Прип’ять 12 лютого біля села Почапи
Пішла вода:
Споруда витримує перший удар стихії:
Могутнім потоком вода Прип’яті потекла Білоозерською водоживильною системою в Дніпро-Бузький канал:
Учасники будівництва нового шлюзу:


Крайній справа начальник обласного управління водних ресурсів Ростислав Кравчук:


Фото Миколи ЯКИМЕНКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
)))) Показати IP 17 Лютого 2015 09:03
Все з дерева зроблено?! Тоді дійсно молодці. Чекаємо на таку ж складну роботу через років 5-7.
(((( до )))) Показати IP 17 Лютого 2015 13:43
Та вони прям бобри! Все з дерева будують!
Бугор Показати IP 17 Лютого 2015 10:08
Все з дерева і довгі гвозді. 10 років вистоїть
Кагор до Бугор Показати IP 17 Лютого 2015 13:41
Поки не згниє
Йосип Показати IP 17 Лютого 2015 10:39
Хто автор цих фото? Вкажіть!
ВН до Йосип Показати IP 17 Лютого 2015 10:54
Охоче. Фото Миколи Якименка
добряк Показати IP 18 Лютого 2015 14:00
ще б з соломи греблю гатили.молодці.добре підлатались
До добряка до добряк Показати IP 18 Лютого 2015 15:28
Як може людина, яка в гідромеліорації зовсім не розбирається, щось писати дурне.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus