USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.94

На Волині розкрадають природні надра

13 Червня 2014 12:58
На Волині масово розкрадають природні надра. Інспекції з контролю б’ють на сполох: штрафи - мізерні, впливу на порушників немає. Депутати Волинської обласної ради просять допомоги у Києва.

Про це йшлося під час засідання постійної комісії облдержадміністрації з питань екології, раціонального використання природних ресурсів 13 червня.

«Є таке, коли приїжджають бізнесмени, домовляються із сільськими головами й відбувається крадіжка природних ресурсів. Якщо спитати, хто конкретно займається контролем – усі потрохи, але ніхто конкретно. Уже є непоправні збитки, далі ці проблеми будуть поглиблюватися», - розповідає про проблему депутат обласної ради Володимир Латковський.

За 2013 і 2014 роки Державна інспекція сільського господарства в області провела 23 перевірки щодо несанкціонованого розроблення родовищ.

«Ми виявили чимало порушень, склали 27 протоколів, наклали штрафів на суму понад 7 тисяч гривень, шкоди нарахували на 10 тисяч гривень. Це - мізерні суми», - деталізує проблему, яку не вирішують такі штрафи, начальник роки Державної інспекції сільського господарства в області Світлана Соколовська.

Екологи говорять, що на Волині видобувають вугілля, газ, глину, пісок, торф і контролювати цей процес належним чином не можуть, бо немає законних механізмів. Аби цю ситуацію якось вирішити, начальник Державної екологічної інспекції в області Олександр Ткачук запропонував сільським радам брати на свій баланс кар’єри для видобутку піску.

«Коли до нас звертаються люди, то ми проводимо перевірки, але штрафи накладаємо мізерні, тим паче ми не маємо права проводити нарахування збитків. Щодо сільських голів, то ми можемо давати їм рекомендації і приписи впорядкувати територію. Наша пропозиція така: пропонуємо зобов’язати голів сільрад, аби ті розробили проект землеустрою й брали землі для власних потреб. Вартість таких проектів - 2-3 тисячі гривень для сільрад. Після цього ми позбудемося проблем», - розповідає Олександр Ткачук.

Латковський, натомість, повідомив, що в цьому сільські голови не зацікавлені, бо їм це не вигідно. Він розповів, що знає про випадки, коли навантажені КамАЗи з піском їдуть в 4 одині ранку, громадські активісти виходять на рейди. Однак порушників не вдається зловити, бо міліція їх попереджає.

Члени постійної комісії обласної ради вирішили ухвалити проект рішення. Згідно з ним планують скласти реєстр місць незаконної розробки надр для подальшого реагування. Також хочуть зобов’язати райради створити мобільні групи за участю представників місцевих рад, правоохоронних органів, Державної екологічної інспекції й інших дотичних управлінь, за участю громадських активістів для проведення рейдів. Окрім того, постановили створити робочу групу з фахівців, аби вони розробили механізми вирішення проблеми: пропозиції для обласної ради, законопроекти для Верховної Ради України.

Також депутати вирішили звернутися до ВРУ, Кабінету Міністрів України щодо внесення змін до чинного законодавства України у галузі надрокористування.

Суть звернення зачитав депутат Ігор Лех: «Звернення до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України щодо внесення змін до чинного законодавства України в галузі надрокористування. «Ми депутати облради стурбовані фактами несанкціонованого використання корисних копалин на території області, що порушує законодавство й заважає економічному розвитку регіону й завдає непоправної шкоди навколишньому середовищу. Мінерально-ресурсний потенціал області використовується без отримання ліцензій, користувачі ухиляються від сплати податків, заходи впливу – не ефективні, через недосконале законодавство. Контролюючі органи не мають права у повній мірі впливати на порушників, не передбачено конфіскування обладнання, яке повертається порушникам, штрафи не відповідають розмірам збитків. Ми просимо внести зміни до Кримінального кодексу України про посилення відповідальності за незаконне видобування корисних копалин, до Кодексу України про адмінпорушення - про збільшення штрафні санкції».

Ініціативу обранці Волині підтримали одноголосно.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus