USD 39.45 39.75
  • USD 39.45 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.85 9.97

На Волині селяни за день самотужки відновили міст, який сполучає села

12 Листопада 2016 22:43
Селяни із Великого та Малого Обзира взялися за бензопили та самотужки відновили міст, який єднає їхні села. Зробили це лише за один день.

Про це повідомляє Полісся.

Раніше сполучення між Великим Обзиром та Малим Обзиром було досить непоганим. Алюмінієвий понтонний міст надійно з’єднував два береги. Але свої корективи внесли ласі до дармової наживи мисливці за кольоровим металом. За одну ніч вони розібрали на деталі чималу конструкцію. Крадіїв упіймали, та відновити старий міст вже не вдалося. Бюджетних і спонсорських коштів заледве вистачило лише на дерев’яний. Та й його за останні шість років ремонтують вже тричі.

Із десяток заклопотаних чоловіків ще зрання зібралися біля мосту. За допомогою автокрану вони швидко розібрали стару конструкцію. Далі, замінили пошкоджену деревину новим брусом,який встелили товстими дошками. Зі слів сільського голови Василя Смолярчука, відремонтувати міст планували давно, але грошей на це в місцевій казні бракувало. Та цього року з районного бюджету виділили 7 тисяч гривень, які й використали для відновлення переправи.

"Сума незначна, адже на такі роботи потрібно не менше 30 тисяч гривень, та все ж і це добре. Хлопці сьогодні працюють безкоштовно. Матеріали збирали спільними силами, хто що міг. Частину деревини виділили нам Камінь-Каширські лісгоспи, пальне – районна рада. Звичайно, цим мостом користуються не лише наші селяни, а й мешканціі сусідніх сіл. Тому виникає цілком слушне питання: “Чому саме ми маємо його ремонтувати?”. Та відповідь на нього проста. У Малому Обзирі проживає близько 40 жителів. Восьмеро місцевих діток щодня добираються до школи, що знаходиться тут, у Великому Обзирі. Цей міст дуже важливий для громади, адже втративши таку переправу, ми залишаємо мешканців цілого села сам на сам із їхніми проблемами", – зазначає сільський голова.

Малий та Великий Обзир – села унікальні. Компактно розкинувшись по обидва береги річки Стохід, вони фактично відрізані одне від одного. Три хитких дерев’яних мости – ось все, що до останнього часу з’єднувало обидва населених пункти між собою. Перший із них за десятиріччя перетворився на справжню руїну.

Дірявий, ним страшно було не те що їхати, а навіть іти пішки. Якщо селяни із Великого Обзира, скажімо, ще могли отримати якісну медичну допомогу, то їхні сусіди – ні, адже карета швидкої допомоги просто не наважувалась “перебиратися” на той берег. Тож люди змушені були своїми силами доправляти хворих на “велику землю”. Щодня ризикували життям і з десяток дітей, яким доводилося сяк-так переходити мостом, аби дістатися із дому до школи і навпаки.

Врешті, активісти, серед яких: Василь Більчук, Олексій Заєць, Віталій Лошук, Василь Бурко, Віктор Глущук, Дмитро Заєць, Микола Півень, Петро Голодюк попрацювали на совість, а тому впевнені, що новий міст простоїть довго. Однак у майбутньому його доведеться реконструювати серйозніше. В планах - використовувати його не лише як пішохідний, а й для руху автотранспорту.



Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
ТТ Показати IP 13 Листопада 2016 00:07
то хто від даного округу до верховної зради подавався ????????? треба повідомить депутата - нехай прозвітує перед урядом держави про свою роботу.
дур Показати IP 13 Листопада 2016 09:41
Полішуки треба було приїхати у 51омбр і домовитись за металевий ,так ми його порізали і здали на брухт

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus