USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

На Волині скоро не буде кому носити пошту

9 Жовтня 2017 14:11
Скільки пам’ятаю, до поштової скриньки, що складалася із багатьох секцій і стояла якраз навпроти нашої хати в селі Дубечному, завжди приносила періодику одна й та сама листоноша, яку ми, діти, називали тіткою Марією.

Не раз спостерігали за нею і дивувалися: як така маленька на зріст жінка здужає тягнути поношений велосипед з двома величезними торбами, напханими газетами та журналами так, що здавалося, сумки от-от не витримають і тріснуть? Найважче їй було взимку, бо тоді тітка Марія змінювала велосипед на санчата, залишаючи позаду себе дві тоненькі смужки та сліди від валянок.

У ті часи кожна родина передплачувала по кілька екземплярів різної періодики: від партійної «Правди», що була обов’язковою для багатьох категорій населення, до дитячого журналу «Малятко» та гумористичного «Перця». Ще б пак, адже наша країна була однією з таких, де люди багато читають і прагнуть знати всі новини, що відбуваються вдома та за кордоном!

Відтоді минуло півстоліття, а основним підручним транспортом листоноші в селі так і залишився велосипед. І в Старій Вижівці також. П’ять років тому п’ять таких сталевих коней подарував поштовикам один із народних депутатів.

- І що, не ламаються? – запитую, хоч наперед знаю відповідь. Ламаються, от тільки лагодити та купувати запчастини до сталевих коней доводиться тим, хто доправляє періодику до передплатника. Тобто листоношам. А обслуговують вони не лише райцентр, а й ще чотири ближніх села.

От тільки в Києві, на мою думку, не побоюсь її висловити вголос, чомусь не дуже цінують працю своїх підлеглих. Звідкіля такі висновки? Бо, виявляється, голослівні заяви про те, що кожен працюючий у нас має отримувати не менше мінімальної заробітної плати – фікція. Листоноші, які обслуговують Борзову, Черемшанку та Брідки, працюють лише на півставки. Ті, що розносять пошту в райцентрі – на 0,75 відсотка. Про інші села мовчу, картина там, напевне, не веселіша. Однак все згідно із законом, з нормативами. Але ж ці самі нормативи хтось та придумав! Отже, і змінити їх можна!

Саме через низьку зарплату в Старій Вижівці незабаром і газети буде нікому доправляти до передплатників. Бо напередодні Всесвітнього дня пошти, що відзначається 9 жовтня, у Старовижівському поштовому відділенні залишаються незаповненими три вакансії, на які ніхто не претендує. Тому його начальниці Ользі Хомич, яка сорок перший рік працює в системі поштового зв’язку, самій, окрім основної роботи, доводиться пошту розносити по хатах.

Одну із дільниць обслуговує й сортувальниця Марія Ворожчук. Нічого не вдієш: передплатник воліє вчасно отримати газету, а пенсіонер - пенсію. Всього ж у старовижівських поштарів 3220 передплатників і до 800 одержувачів пенсії. А ще відділення поштового зв’язку реалізовує товари народного споживання; товари для пошти - конверти, листівки; крам продовольчої групи (крупи, борошно, макарони, олія – не листоноша, а якась пересувна автолавка!); здійснює каталожну торгівлю, в т.ч. побутової техніки, відправляє посилки тощо. Все це лягає на плечі десяти працівників, з яких половина – листоноші. Тому, напевне, не кожен і витримує таке навантаження при згадуваній оплаті праці.

- Лише впродовж останнього місяця з десяток бажаючих оволодіти професією листоноші до нас приходили, - говорить Ольга Хомич, - вивчали специфіку, придивлялися, думали, зрештою розверталися і йшли геть. Чи не парадокс при нинішньому сільському безробітті? Не зважали й на те, що у відділенні поштового зв’язку працювати приємно та затишно, бо за останні п’ять років тут зроблено сучасний ремонт в операційному залі та сортувальній.

Та все одно хороша заробітна плата – чи не найкраща мотивація для листоноші? Але її немає. Старовижівські поштовики сподівалися, що напередодні їхнього професійного свято щось зміниться в цьому плані на краще, втім не дочекались.

«Сучасна пошта активно працює в секторі логістики, поштово-банківських послуг, каталожної торгівлі і прямої поштової розсилки, активно розвиває інформаційні технології, гібридну пошту і електронну комерцію», - читаю на одному із сайтів. Так гарно і змістовно звучить! Але так хочеться прочитати в закінченні щось на кшталт «Забезпечуючи гідну заробітну плату листоношам…».

Наталія ЛЕГКА, Старовижівський район

На фото автора:

Начальник віділення зв’язку зі Старої Вижівки Ольга Хомич понад сорок років віддала улюбленій роботі
Ось такі вони листоноші, у яких за плечима важка сумка
Приміщення відділення зв’язку у Старій Вижівці
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Анонім Показати IP 9 Жовтня 2017 14:57
Гідна БОМЖА заробідна плата! ГАНЬБА!
лучанка Показати IP 9 Жовтня 2017 15:24
от мені цікаво . яка з-плата у директора ????? люди в районах виживають на пошті
Лучанин Показати IP 9 Жовтня 2017 15:48
А кому ви це написали? Коли починаєш говорити що на "таку" зарплату не можна прожити, то відразу знаходяться розумні які говорять "А ти на іншу роботу йди". З таким підходом скоро не тільки пошту кому розносити не буде, а й вчити, лувати тощо. Ні, платна медицина (не дешева) й освіта будуть, але для купки людей які зможуть собі це дозволити і пошту довезуть тільки іншою службою та набагато дорожче. Хоча й Укрпошта зараз не є дешевою. Це державна структура і закони для них пише Верховна Рада і їм зараз не до зарплат людей, особливо в державній сфері. Для початку треба щоб народ почав думати, хоч трішки.
Вован Показати IP 9 Жовтня 2017 15:49
Зарплата керівника вимірюється десятками тисяч, а листоніші отримуюють 3200, це ганьба для Укрпошти
Чувіха Показати IP 9 Жовтня 2017 16:54
Листоноші, поверніть директором поштамту енкеведиста гавришківа і будете носити оселедці, макарони, кільку в томаті і гнилі мандарини. Так більше заробите. Будете робити свою індивідуальну накидку на товари. За доставку.
Вася Показати IP 9 Жовтня 2017 18:12
А як деруть за посилки і листи на пошті. І як збагатився в Киеві начальник Укрпошти. ТО всі запитання адресуйте до Премера який незабаром буде на Волині. Запитайте до чого він доводить країну нашу ?
гавришків Показати IP 10 Жовтня 2017 15:21
а я б і вернувся, мені там подобалося, але зняли чомусь

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus