USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

На Волині – єдиний у західному регіоні майданчик для особливих діток

3 Грудня 2016 11:09
Санаторій для батьків і дітей у селі Дачному Ківерцівського району ще досить молодий, хоч і створений на уже готовій базі – спочатку тут була школа, потім – кардіологічна здравниця. Теперішня спеціалізація закладу – неврологія. Тут перебувають на реабілітації й адаптуються до життя у соціумі дітки, які постраждали внаслідок черепно-мозкових травм, нейроінфекцій, мають вроджені чи набуті патології опорно-рухового апарату.

Восьмирічний Ілля Герасимчук із Ковеля у ранньому віці захворів на менінгоенцефаліт, у нього був уражений головний мозок, тому тепер хлопчик потребує спеціального лікування. Його мама Людмила каже, що після санаторію бачить неабиякий прогрес, тому двічі на рік намагається узяти путівку в «Дачний». Людмила Герасимчук розповідає, що з допомогою фахівців її син швидко розвивається, нині успішно навчається у школі, - повідомляють у прес-службі Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом».

Санаторій такого напрямку діє в Дачному лише 15 років, але вже має гарну репутацію, адже тут і фахівці чудові, і матеріальна база хороша. Аби поліпшити стан закладу і розвивати його, постійно залучали спонсорів та благодійників. На часі була потреба в спеціалізованому дитячому ігровому майданчикові.
«Тут дуже бідненько було, але не через те, що не хотіли зробити ліпше, а через те, що коштів бракувало, якщо вони й надходили, то використовували їх на нагальніші речі, – розповідає головний лікар закладу Олег Лопатін. – У зв’язку з цим я звернувся по допомогу до Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом». І от нам пішли назустріч».

В обласному центрі за підтримки Фонду вже облаштували понад 30 ігрових зон у дворах багатоквартирних будинків, зараз активно над вуличним дозвіллям дітей працюють сільські та селищні громади області. Такий майданчик – поки що єдиний у західному регіоні України, оскільки там можуть бавитися діти, обмежені в можливості рухатися.
Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом» спільно з обласним дитячим територіальним медичним об’єднанням вирішили, що він має бути там, де найбільш потрібний, де ним може скористатися якнайбільше особливих діток. Щодо облаштування майданчика також виникали питання, оскільки практики встановлення таких об’єктів поки що небагато.

«Із адміністрацією санаторію та підрядником детально обговорили питання, які ми ставимо до дитячого майданчика, – ділиться робочими моментами заступник голови правління Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» Орест Маховський. – Потрібно було, щоб дитина-візочник з допомогою дорослого могла скористатися цим обладнанням, щоб воно було безпечним, щоб малеча отримувала позитивні емоції».
Фонд став першим замовником такого спеціалізованого обладнання у фірми-підрядника, що зголосилася на виконання робіт. І результат виявився вартим зусиль. Серед звичних ігрових споруд облаштували гойдалку і карусель для дітей, які пересуваються за допомогою візка. Він надійно фіксується на снаряді, і дитина безпечно може бавитися разом з ровесниками. Керівник закладу Олег Лопатін зазначає, що таким чином діти краще контактують одне з одним, більше спілкуються, не відмежовуються.

Хоча цей проект вважають експериментальним, усе ж перші його успіхи й докази доцільності – за усмішками дітей, які вже випробували усе обладнання дитячого містечка. Серед них і Сашко з Луцька, який багато часу мусить проводити саме сидячи на візку: «Тут тільки гірки були, а цього року з’явилися каруселі. Дуже зручні».
Мама Іллі з Ковеля каже, що майданчик – то полегшення для батьків, які постійно перебувають біля своїх малят. Із настанням тепла, коли маленькі пацієнти санаторію зможуть більше часу перебувати на свіжому повітрі, то буде прекрасна можливість між виснажливими процедурами зайняти дітей чимось цікавим та корисним.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus